Inspiratie

Winnaars Usability Award 2011: het oordeel van de vakjury

0

Donderdagmiddag 26 mei vond de jaarlijkse uitreiking van de Usability Award plaats. Dit jaar waren er voor het eerst maar liefst 15 kanshebbers voor de titel ‘meest gebruiksvriendelijke website van Nederland 2011’. De middag werd gepresenteerd door Soundos, bekend van ‘Meiden van Haram’ en ‘Wie is de Mol?’. Na een paneldiscussie, waarin stellingen over usability aan de kaak werden gesteld (‘er zijn geen domme gebruikers’), startte de organisatie gelukkig al gauw met de bekendmaking van de prijswinnaars.

And the winners are…

De kanshebbers waren verdeeld over de 5 categorieën bedrijvenwebsites, nieuws & entertainment, e-commerce, communities en overheid/non-profit. Uit elke categorie werd 1 publiekswinnaar gekozen en daarnaast koos een vakjury de meest gebruiksvriendelijke website van Nederland 2011.

Jantje Beton – Categorie Overheid/Non-Profit

De andere genomineerden in deze categorie waren: Dance4life en Nibud.

Het oordeel van de vakjury over de website van Jantje Beton, ontwikkeld in samenwerking met vormgever Sazza en webbouwer Level Level: “De website van Jantje Beton is visueel en emotioneel heel erg duidelijk, het geeft in korte heldere teksten goed weer waar de website over gaat. De vormgeving spreekt aan en past bij Jantje Beton en het kleurgebruik draagt bij aan het prettig navigeren over de website. De website is duidelijk onderverdeeld in pagina’s met informatie voor specifieke doelgroepen.”

Natuurlijk is geen enkele website vrij van (usability)fouten. De vakjury heeft daarom de volgende aandachtspunten voor de Jantje Beton-website:

  • De call to action om geld te geven aan het goede doel mag visueel sterker worden neergezet. Nu valt het element ‘Geld geven’ onvoldoende op als link om op te klikken.
  • Men moet vaak doorklikken (‘Lees meer over’) voordat de gewenste informatie wordt gevonden.
  • De drukke en bewegende banners leiden af.

Meike Skolnik, verantwoordelijk voor het website project bij Jantje Beton zei na afloop: “We hadden het echt niet verwacht. De website is ook nog lang niet klaar, de omgevingen voor de specifieke doelgroepen worden de komende tijd nog veel verder doorontwikkeld. Maar we zijn natuurlijk wel ontzettend trots. Deze prijs gaat uiteraard ook naar onze vormgever Sazza en webbouwer Level Level.” Lees meer over Jantje Beton in een interview dat we eerder met Meike hielden.

Nu.nl – Categorie Nieuws & Entertainment

De andere genomineerden in deze categorie waren: Nederland 24 en Ondertussen.

Het oordeel van de vakjury over Nu.nl: “Ondanks het feit dat Nu.nl al jarenlang vrijwel dezelfde site heeft, geeft het de bezoeker nog steeds waar die om vraagt. De gebruiker komt op deze website om nieuws te lezen en dat is erg makkelijk te vinden. Het is mogelijk om de informatie via verschillende ingangen te vinden, maar het is niet ingewikkeld. Een ander sterk punt van deze website is dat de website ook erg goed te bekijken is op bijvoorbeeld de iPhone en iPad. De ‘Keep it simple, stupid’-formule werkt erg goed voor Nu.nl, helaas is de website hiermee niet het toonbeeld van innovatie en vooruitgang op het gebied van User Experience.”

Ook voor Nu.nl heeft de jury nog een aantal aandachtspunten:

  • Bepaalde grote advertenties zitten het goed gebruik van de website in de weg.
  • Icoontjes zijn niet altijd even duidelijk. Bijvoorbeeld de icoontjes voor fotoreeksen of video’s.
  • Nu.nl gebruikt hetzelfde symbooltje voor verschillende functies; driehoekje staat in menu voor uitklappen en in nieuwsoverzicht voor opsommingsteken.

Nationale-Nederlanden – Categorie Bedrijvenwebsites

De andere genomineerden in deze categorie waren: Manpower en T-Mobile.

Het juryrapport: “De vakjury is het er over eens dat de Nationale-Nederlanden-website erg mooi en overzichtelijk is vormgegeven en dat de opzet ervoor zorgt dat complexe producten eenvoudig voor het voetlicht worden gebracht. De hulppersoon Nienke is een leuk idee vanuit Nationale-Nederlanden, omdat mensen op deze manier op een persoonlijke wijze hulp kunnen krijgen. Dit gebeurt echter nog te weinig, waardoor de hulp van Nienke vaak teleurstellend is. Het sterkste punt van deze website is dat er heel veel (moeilijke) informatie moet worden gegeven, maar dat dit wel op een menselijke manier is gebeurd. De website is zowel toegankelijk voor de ‘gewone’ consument als de zakelijke gebruiker.

De puntjes van aandacht op een rij:

  • Het onderscheid tussen het zakelijke- en consumentengedeelte kan beter worden aangegeven.
  • De fraaie vormgeving schept verwachtingen die de content niet kan waarmaken.
  • Op productpagina’s komt men uiteindelijk regelmatig geen informatie tegen waar men op dat moment mee verder kan. Er wordt bijvoorbeeld enkel een PDF met meer informatie aangeboden.

Zoover – Categorie communities

De andere genomineerden in deze categorie waren: Independer en Micazu.

“De vakjury is onder de indruk van de grote hoeveelheid interessante informatie die over vakantiebestemmingen en accommodaties beschikbaar is. Vakantiebeoordelingen, accommodaties en overige reisinformatie zijn relatief makkelijk te vinden op de website, hoewel de website wel druk overkomt. Vooral via Google is alle content uitstekend ontsloten, maar ook op de website zelf hoeft men weinig te klikken om de juiste informatie te vinden en vanuit daar is het makkelijk om bijvoorbeeld vergelijkbare accommodaties te bekijken.”

Ook voor Zoover heeft de jury een aantal aandachtspunten opgesteld:

  • Het beginscherm van een pagina is steeds geheel gevuld met reclames en aanbiedingen. De facetnavigatie en content zitten onder de vouw. Het is onprettig om hiervoor op iedere pagina te moeten scrollen.
  • Het sorteren van de zoekresultaten zou beter kunnen, daarnaast zouden filters en sorteringen beter bewaard kunnen worden.
  • De visuele hiërarchie op de pagina kan beter.

Lees ook het interview met Marthijn Tabak van Zoover, dat Frankwatching eerder plaatste.

Wehkamp.nl – Overall winnaar & categorie e-commerce

De andere genomineerden in deze categorie waren: Bol.com en Neckermann.

Wehkamp won niet alleen de publieksprijs in de categorie e-commerce, maar ook de prijs van de vakjury en mag zich daarom een jaar lang de meest gebruiksvriendelijke website van Nederland noemen.

Het oordeel van de jury: “Wehkamp geeft verschillende soorten kopers de kans om op de gewenste manier het juiste product te vinden. Met de facetnavigatie kan de gebruiker makkelijk filteren op producten; deze facetnavigatie is zeker vernieuwend. Het grootste pluspunt van de facetnavigatie is de multiselectie, hier zouden veel webwinkels van kunnen leren. Over het algemeen werken de filters beter dan in andere webwinkels, Wehkamp heeft op een hele slimme manier een enorme database van producten weergegeven.

Daarnaast is de mogelijkheid om in te zoomen op foto’s erg goed. Andere functionaliteiten van de website die vernieuwend zijn, zijn Mijn Wehkamp en de drag and dropfunctie. Hiermee kan men bijvoorbeeld collages maken en samen online shoppen met vrienden. Deze laatste mogelijkheid is zeer innovatief en origineel, maar met name de uitwerking van deze functies is volgens de vakjury nog voor verbetering vatbaar.”

De jury noemde daarnaast nog een paar puntjes voor verbetering:

  • Wehkamp mist de mogelijkheid om producten van alle kanten te bekijken, hier ligt zeker een verbeterpunt.
  • Bij de innovaties vraagt de uitwerking om verdere doorontwikkeling, zowel qua begrijpelijkheid als qua technische uitvoering.
  • De website is erg handig wanneer je weet wat je zoekt, maar voor het vergelijken van producten is de webwinkel minder geschikt.
  • Er is een aantal technische problemen die we tegenkomen in Firefox en Google Chrome, die wel goed werken in Internet Explorer.”

Lees ook het interview met Alexander van Slooten van Wehkamp.nl, dat Frankwatching eerder plaatste.