Wat is nieuw in Prezi?

Trouwe lezers van Frankwatching zullen Prezi wel kennen; de zoomende presentatietool die in hoog tempo Nederland aan het veroveren is. Deze PowerPoint-Killer is zich snel aan het ontwikkelen, met bijna maandelijks nieuwe features. Met Preziday nog vers in het geheugen wordt het dus hoog tijd voor een update over de belangrijkste veranderingen van afgelopen maanden. Waaronder een aantal features die op Preziday zijn gepresenteerd.

Recente updates

De grootste verandering is de nieuwe vormgeving van de Transformation Zebra-tool. De oude zebra is vervangen door een modernere versie met meer mogelijkheden. Zo kun je objecten met de nieuwe zebra stapsgewijs schalen en is het plusmenu vervangen door een pencil tool, waarmee je direct objecten kunt bewerken (wat je voorheen deed door te dubbelklikken). De  oude opties uit het plusmenu komen nu tevoorschijn met een rechtermuisklik.

De deelnemers op Preziday kregen een uitgebreide demonstratie van de nieuwe mogelijkheden, verzorgd door Zoli Radnai,  communitymanager van Prezi. In een korte showcase presenteerde hij de nieuwe mogelijkheden van de presentatietool.

Zoli Radna

Maar hij kwam niet alleen recente veranderingen demonstreren, hij had ook een leuke primeur voor Preziday: de launch van een nieuwe feature! Het is voortaan niet meer nodig om objecten eerst te selecteren voor je ze gezamenlijk kunt bewerken. Alle objecten binnen een frame worden voortaan als groep beschouwd, die je dus ook als groep kunt bewerken. Op het moment van schrijven is deze feature nog exclusief te gebruiken voor deelnemers van Preziday, maar hij is ongetwijfeld snel beschikbaar voor iedereen.

Vormen en afbeeldingen

Een ander nieuwtje in Prezi is de mogelijkheid om rechte lijnen te tekenen. Voorheen kon je alleen vrije vormen tekenen en pijlen of de markertool gebruiken, daar is nu dus een vierde shape aan toegevoegd. Ook is het tegenwoordig mogelijk om je lijnen en pijlen te buigen. Om dat te doen, moet je op een pijl of lijn dubbelklikken en deze vervolgens vervormen met het middelste ‘bolletje’. Dezelfde strategie gebruik je om je lijn langer of korter te maken. Heb je een dikkere of juist dunnere lijn nodig? Daar gebruik je de zoomfunctie van de zebra voor. Iets te snel? Filmpje!

Het bijsnijden van afbeeldingen is wat mij betreft één van de handigste updates van de afgelopen tijd. Het gebeurt regelmatig dat je slechts een deel van een afbeelding wilt gebruiken; daar kun je natuurlijk Photoshop voor gebruiken, maar het is wel zo gemakkelijk dat je dat nu ook in Prezi kunt doen. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is dubbelklikken op een afbeelding en de hoeken die dan verschijnen zo slepen dat alleen het deel van je foto dat je wilt gebruiken nog zichtbaar is.

Dit kan je op een handige manier gebruiken om elementen uit je huidige presentaties ook in Prezi te zetten, bijvoorbeeld grafieken of andere objecten die je gemaakt hebt in PowerPoint. Sla je .ppt op als pdf, en importeer dat bestand in Prezi. Die PDF kun je vervolgens bijsnijden om zo alleen je grafiek over te houden. Zo kun je gemakkelijk de goede elementen uit je oude presentatie recyclen, zonder dat het de vormgeving van je Prezi verpest.

Is er meer?

Zeker! Dit zijn een aantal van de belangrijkste veranderingen, maar daar houdt het zeker niet op. Sterker nog: Prezi is volop aan het groeien! Prezi heeft net zijn derde verjaardag gevierd en is nog lang niet uitontwikkeld. Bijna maandelijks worden nieuwe features vrijgegeven en daarmee ontstaan ook steeds weer nieuwe creatieve mogelijkheden. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven, of meer te leren over Prezi? Laat dan even een reactie achter! Wellicht dat jouw idee een aanleiding is voor een toekomstig artikel of how to. Wat zou jij willen lezen over Prezi?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Een presentatie is altijd secundair en moet je verhaal ondersteunen. Of je nou een PDF fullscreen gebruikt, een powerpoint of een prezi maakt in dat geval weinig uit.

  In vind het eerlijk gezegd een zwaktebod om het een Nederland veroverende Powerpoint kiler te noemen, want dat is het niet. Het is gewoon een andere manier van het brengen van een presentatie.

  Daarnaast breng je dit verhaal voor mensen die Prezi al kennen, zie de eerste alinea onder “recente updates”, ik kan er geen chocola van maken. En een van de grote updates is dat je lijntjes kunt trekken en buigen…?

  Het zal vast een prima tool zijn, maar het is een powerpoint alternatief en geen killer. Een organisatiestructuur presenteren kan perfect in Prezi, maar een uitwerking van een multivariate-test van 60 slides doe ik liever in powerpoint/pdf. Extra voordeel daarvan is dat die ook te zien is op een iPad (waar geen flash op zit).

 2. Ben het met André eens. Prezi is een leuke tool, maar het verhaal staat centraal. Heb een tijdje met Prezi gespeeld, maar ben weer terug naar Keynote/PPT omdat dit qua het exporteren van slides en het uitgebreid delen van het verhaal een stuk sneller en praktischer is. Vooral het updaten en aanpassen van bestaande presentaties is iets waar Prezi in mijn ogen niet in uitblinkt.

 3. Dat software een presentatie moet ondersteunen, en niet vervangen, klopt natuurlijk. Maar als je ervoor kiest software te gebruiken, dan zijn er verschillende mogelijkheden; het lijkt me dan goed om die allemaal te verkennen, toch?

  Ik zie Prezi zelf liever als een aanvulling op Powerpoint, niet als alternatief. Uiteraard heeft Prezi zo z’n beperkingen, maar ik denk dat de zoomfunctie bijvoorbeeld een mooie aanvulling is op andere software. Waarom zouden we moeten kiezen welke ‘de beste’ is?

  De term Powerpoint Killer wordt al langer met Prezi geassocieerd; je kan ervoor kiezen dat heel letterlijk te nemen, ikzelf verwijs er vooral mee naar de titel van het artikel geschreven door Tom Gouman (die daar voorziet in een introductie over Prezi).

  Het artikel is inderdaad vooral gericht op mensen die Prezi al kennen, mensen die de tool nog niet kennen kunnen beter eerst het artikel van Tom lezen. Overigens heeft hij ook een artikel geschreven over de Prezi iPad app; wellicht interessant?

  Grappig trouwens dat je opmerkt dat je het lastig vind om dingen aan te passen in Prezi, Maarten. Ik zie dat juist als iets wat je eenvoudig kan doen, omdat je het vertelpad gemakkelijk kan aanpassen afhankelijk van je presentatie.

  Maar iedereen is natuurlijk vrij te gebruiken wat hij wil! 😉

 4. Helemaal eens met André. Wat een overtrokken, eenzijdig en bijna fundamentalistisch artikel.

  Prezi is een best mooie tool om presentaties mee te maken. Maar het ligt er maar net aan wat je wilt presenteren of het ook beter voldoet dan bijvoorbeeld powerpoint. In sommige gevallen is powerpoint een betere optie, in andere gevallen prezi.

  Daarnaast zijn mensen conservatief ingesteld. Ook al zou prezi beter zijn dan powerpoint, dan nog is het geen killer. Gmail is objectief gezien een stuk beter dan Hotmail. Toch is Hotmail nog steeds een stuk groter dan Gmail. Mensen zijn niet zo snel bereid over te stappen en dus blijft powerpoint de aankomende 10 jaar sowieso de grootste presentatie tool.

  Er is een gouden regel bij presenteren: “Als de beamer ineens stuk gaat, moet je verhaal nog steeds staan als een huis”. Gekibbel over wat de beste tool is om je verhaal te ondersteunen is dus gewoon sneu.

  Tot slot: “Preziday”?! What the …? Get a job!

 5. @Remi:
  jij spreekt over een overtrokken artikel, ik spreek over een overtrokken reactie van jou kant! ‘fundamentalistisch’, ‘eenzijdig’, ‘mensen zijn conservatief’? Ja inderdaad, als jij zo denkt dan begrijp ik waarom jij zo’n reactie geeft, en eindigt met de tekst ‘what the..? Get a job!’. –> Ronduit beperkt!

  @Andre:
  Je hebt volkomen gelijk dat de presentatie secundair is aan het verhaal. Een powerpoint-killer is natuurlijk gewoon een krachtterm waarmee aangegeven wordt dat steeds meer mensen Prezi gaan gebruiken en steeds meer mensen er van onder de indruk zijn. Ik kan dit beamen, gezien ik dit in mijn eigen omgeving ook vaak steeds vaker zie gebeuren. Is dit bij jou niet het geval dan? Ik denk dat het gebruik van Prezi sterk afhankt van de branche waarin je actief bent.

  Zelf gebruik ik prezi al geruime tijd en ben een gelukkig gebruiker. Mensen die denken dat prezi niet/ niet goed gebruikt kan worden voor bv een presentatie van een multivariate-test van 60 slides, zijn simpelweg nog niet bekwaam in het maken van een prezi! Creativiteit (niet te verwarren met originaliteit) is een vereiste om prezi succesvol in te zetten, daar ben ik van overtuigd.

  Uiteindelijk geldt voor iedere vorm van presenteren;
  – “Don’t let the media mask the message”.

  @Martijn:
  Een prima artikel voor degene die prezi al gebruiken en er nog niet achter waren dat al die aanpassingen al enige tijd mogelijk waren. Voor mijzelf niet veel nieuws, maar voor de verse prezi gebruiker een duidelijk en bruikbaar artikel!

  Keep ‘m comming!

 6. Gijs Craenmehr |

  N.B.

  @Maarten van Vulpen:

  “…maar ben weer terug naar Keynote/PPT omdat dit qua het exporteren van slides en het uitgebreid delen van het verhaal een stuk sneller en praktischer is….”

  Wat dit betreft ben ik het volledig eens met Maarten van Vulpen! Hier moet prezi in mijn optiek absoluut wat mee doen!

 7. Bedankt voor je reactie, Gijs!

  Wat betreft het delen van je presentaties; welke functies mis je nog in Prezi? Het is al wel mogelijk om je Prezi op te slaan als PDF (iedere ‘stap’ is dan een pagina). Dit doe je door op print te drukken bij het editen van je Prezi.

  Helaas gaan de animaties dan verloren, en dat is een beperking wanneer je bijvoorbeeld het zoomen gebruikt om overzicht te scheppen in je verhaal. Daarom zou ik aanraden om niet de ‘slides’ te delen, maar de link van je Prezi te sturen naar de mensen met wie je je presentatie wilt delen.

 8. Gijs craenmehr |

  Hi martijn, dank voor je snelle reply.

  Ik weet ook hoe het nu het beste te delen valt, maar vind deze manieren zwaar onder doen voor de presentatie zelf. Ik moet hier nog goed over nadenken wat een gepast alternatief zou zijn. Wat ik meestal doe is het verhaal puntsgewijs uitwerken op corporate briefpapier. Een soort notuelen dus, en deze meegeven of mailen na de presentatie (incl de prezi link natuurlijk). Dit staat ook niet verkeerd tov de ontvangende partij, geeft namelijk alleen nog maar meer aan dat je er moeite voor hebt gedaan. Daarbij is het dan ook makkelijker om het verhaal bij de slides, sheets, prezi-stappen, etc, extra uit te werken. Een presentatie opzich is vaak toch nog wat vaag en mist uitleg.

  Gr. G

 9. Welcome! 😉

  Wat mij betreft is de manier waarop je het nu aanpakt de juiste manier (ook voor Powerpoint presentaties trouwens). Ik ben geen fan van het uitdelen van slides als hand-out; je presentatie en je hand-out hebben verschillende doelen en zouden dus ook anders opgebouwd moeten zijn. Een aparte hand-out maken, met vermelding van de link naar Prezi sluit daar dus goed bij aan. Lees ook een wat oudere post van Garr Reynolds over slideuments voor meer info hierover.

 10. Een presentatie van 60 pagina’s lijkt mij niet meer ‘ondersteunend’. Ik ben een grote fan van Prezi vanwege het verrassingseffect bij de toehoorders. Ze (en ik ook) krijgen er energie van.

 11. Voor jullie liefhebbers van PPT en Prezi organiseren we op 27 juni as bij S2M030 tijdens de Society30-Monday Meetup een echte Prezi-Powerpoint Battle. Meer info? check http://www.mindz.com/events/The_Battle
  en
  http://www.mindz.com/plazas/Seats2meet_com_Utrecht/pages/Society30_Meetup

 12. Gijs Craenmehr |

  @ronald:
  Gaaf! Ik ga kijken of ik er bij kan zijn! Ik heb me geregistreerd via Mindz, maar is hiermee direct een registratie als deelnemer of als bezoeker, of is dat daar nog te bepalen?

  Ben erg benieuwd naar de uitkomst! Uiteindelijk denk ik dat ppt of keynote en Prezi gewoon naast elkaar kunnen en moeten bestaan.. Waarom is iedereen er steeds op uit om het een beter te noemen dan het ander.. ‘Anders, maar niet minder’ volstaat volgens mij.. Des al niet te min een leuk initiatief!

 13. @Ronald

  Interessant, een Prezi-Powerpoint Battle.

  Maar wat zie ik? Hedwyg van Groenendaal in de jury? Da’s werkelijk de allergrootste prezi jehova die in Nederland rondloopt! Ze heeft een boek over prezi geschreven, geeft workshops, organiseert prezi events… Tweet voornamelijk over prezi.

  Een jury hoort onbevooroordeeld te zijn, maar die vlag gaat hier dus duidelijk niet op…

  Als er iemand belang bij heeft dat prezi deze battle wint (met vanzelfsprekende de nodige media aandacht tot gevolg), is het Hedwyg wel!

 14. Als beginner lees ik het met belangstelling. Mijn eerste Prezi staat nu in de steigers en ik vind het echt een uitdaging. Leuke vorm. Natuurlijk gaat het om het verhaal, maar het oog wil ook wat. Ik ben benieuwd wat mijn publiek er van vindt.

 15. The right tool for the right job. Het aanhangen van 1 tool is in mijn ogen fanboy-achtig en belemmert je alleen maar. Er is niet 1 tool die over alles heerst, je moet je ogen open houden voor allerlei presentatie tools.

  Het is dus volslagen onzinnig om een battle te houden aangezien elke presentatie een andere invulling kan hebben.

 16. Gijs Craenmehr |

  @Andre:
  Het is onzinnig om van 1 tool een winnaar te willen maken. Een battle geeft daarentegen wel inzichten in welk middel goed gebruikt kan worden bij specifieke topics. Daarnaast maakt dat een battle ook mogelijkheden geeft om inzichten te verkrijgen hoe ieder te werk gaat om zijn of haar informatie over te brengen met diverse middelen. Voor ieder om er van te leren… Niet geheel zinloos dus!

 17. Tja, ik ben het met André eens dat het afhankelijk is van de situatie. Powerpoint, Prezi of helemaal geen slides; het verschilt van verhaal tot verhaal.

  Maar das geen reden om geen battle te doen natuurlijk. Alleen moet je het niet overschatten; het event wordt vooral voor de lol georganiseerd. Persoonlijk zou ik niet teveel waarde aan de uitslag hechten.. :)

  Wordt vast een mooie show, hopelijk met Prezi als de (terechte) winnaar! 😉

 18. Blijkbaar heeft niemand nog pptPlex gezien.
  http://www.officelabs.com/pptplex
  Dat is natuurlijk 10x makkelijker dan Prezi omdat je die vanuit Powerpoint kunt maken.
  Ik denk dat pptPlex qua gebruiksgemak & snelheid Prezi ver achter zich laat.

 19. Gijs Craenmehr |

  @Marc:
  Thanks!Ken pptPlex idd nog niet Ga ik me zeker in verdiepen.. eerste indruk voor zover erg goed!

 20. Hoewel niet iedereen enthousiast is over handouts, zou ik het wel fijn vinden om op een Powerpoint-manier handouts uit Prezi te kunnen halen. Al is het alleen al om een aantal notities per sheet aan de handouts toe te voegen zodat je collega de presentatie van je over kan nemen in geval van nood. Dat zijn van die kleine praktische dingen die ik nog wel eens mis aan Prezi.

  Daarnaast zou ik het fijn vinden om, net als in Powerpoint, dingen te kunnen laten verschijnen/verdwijnen met een muisklik.

 21. @Bas Prins
  Je kunt in Prezi Desktop wel opslaan als PDF. Dit is voor zover ik weet echter alleen beschikbaar bij betaalde accounts.

  Na enkele jaren Powerpoint ben ik zelf overigens nu na 2 jaar Prezi gebruik hier zeer enthousiast over. Als je een beetje handig bent met Illustrator of Flash dan zijn er weinig grenzen en kun je ook Animated Flash toevoegen.

  Je moet het verhaal in Prezi gewoon op de juiste manier opbouwen. Op dat vlak biedt het voor mij veel meer dan Powerpoint.

 22. Klopt, Prezi Desktop zit inclusief een Pro account.

  Maar het opslaan als PDF zit ook in de gratis (online) versie. Klik daarvoor op ‘Print’; je Prezi wordt dan opgeslagen als PDF, waarbij iedere stap in je vertelpad een pagina is.

 23. Walter Bakker |

  Prezi bleek laatst een uitkomst op een demo-markt, waarbij op een grote monitor de presentatie liep in een Autoplay-loop. Voorbijgangers werden aangetrokken door de opvallende bewegingen in het scherm en bleven kijken. Maar een ding bleek lastig (mijn feature-tip): het kunnen afwijken van de standaard speelduur van de Autoplay-modus voor een ingebed filmpje.

 24. Jacqueline oude Bennink |

  Hallo ik ben een beginnende met Prezi en opzoek naar alle mogelijkheden van Prezi. Waar ik nog niet uitkom is, dat ik graag regels naar voren wil laten komen in mijn presentatie.Moet ik nu alle regels in een apart fragment gaan zetten of is er nog een andere manier hiervoor?

 25. Redactie Redactie Frankwatching | |

  Hoi Jacqueline, dank voor je vraag! Het artikel waar je op reageert is al een paar jaar oud, het zou kunnen dat je daardoor niet snel een inhoudelijke reactie krijgt. Wat vaak ook goed werkt, is je vraag stellen in een van de specialistische groepen op LinkedIn. Er zijn Nederlandstalige groepen en Engelstalige groepen, kijk hier maar eens tussen: https://www.linkedin.com/vsearch/g?type=groups&keywords=prezi Succes! ^Kirsten

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!