Gespot

RecruitmentLab: Wervings- en vacaturesites onder de loep

0

Op RecruitmentLab vind je meerdere tests waarmee je je eigen wervings- of vacaturesite kunt beoordelen en verbeteren. Het resultaat van een test geeft de bezoeker een indruk van de kwaliteit van de eigen site. Initiatiefnemer Marc Drees vertelt.

Wat is het?

RecruitmentLab biedt werkgevers, werving- en selectiebureaus, uitzenders en eigenaren van vacaturesites de mogelijkheid om de kwaliteit van de eigen wervings- of vacaturesite te testen en aansluitend een adviesrapport te bestellen waarmee geconstateerde knelpunten kunnen worden opgelost. Het adviesrapport is gebaseerd op de antwoorden die tijdens de test zijn gekozen.

Adviesrapporten blijven altijd online beschikbaar. Daarnaast bevat RecruitmentLab de mogelijkheid voor adviesorganisaties om RecruitmentLab voor hun klanten te gebruiken. In dit laatste geval voert het adviesbureau de tests uit en kan de informatie gebruiken om voor haar klanten de wervings- of vacaturesite te verbeteren.”

Waarom dit initiatief?

“In de afgelopen jaren heb ik vele honderden vacature- en wervingssites bezocht en beoordeeld op de kwaliteit van de ‘candidate experience’ vanuit mijn weblog RecruitmentMatters. Hierbij keek ik vanuit het perspectief van de bezoeker onder meer naar de gebruiksvriendelijkheid van sites bij het zoeken naar vacatures, het solliciteren op een vacature en het ontvangen van een bevestiging van die sollicitatie.

In de loop van de tijd ontwikkelde zich een standaard checklist die ik gebruikte om dit soort processen te beoordelen en bedacht ik me dat die standaard natuurlijk ook door site eigenaren zelf gebruikt zou kunnen worden om de kwaliteit van de eigen site te toetsen. En dat idee was de geboorte van RecruitmentLab.”

Hoe werkt het?

“De structuur is gebaseerd op de manier waarop Forrester websites beoordeeld waarbij per vraag een viertal antwoorden mogelijk zijn, variërend van een worst practice tot een best practice.

RecruitmentLab biedt meerdere tests die een bezoeker zelf kan uitvoeren. Op dit moment zijn er vier tests beschikbaar; drie van RecruitmentLab zelf en een ontwikkeld door Intelligence Group. In de komende maanden komen meer tests beschikbaar die op dit moment worden ontwikkeld door zowel RecruitmentLab als andere partijen.

Het is de bedoeling tegen het eind van 2011 minstens tien tests beschikbaar te hebben. Een bezoeker kan na registratie een test starten vanuit  een dashboard. Na het beantwoorden van alle vragen komt de bezoeker in zijn dashboard terug waar een Quick scan rapport klaar staat voor download. Dit rapport geeft de bezoeker een eerste indruk van de kwaliteit op basis van een score en een vergelijking van deze score met vergelijkbare partijen die dezelfde test hebben genomen. Verder bevat het rapport een overzicht van de vragen waar op basis van het geselecteerde antwoord een knelpunt is geconstateerd.”

 

Wat zijn de facts?

“RecruitmentLab is een pure B2B site, dus aantallen bezoekers zijn relatief beperkt en zullen dat ook blijven. De lancering van RecruitmentLab ligt enkele weken achter ons en er is nog nauwelijks iets aan marketing gedaan. In de komende maanden is het vooral belangrijk het aantal tests uit te breiden en op die manier regelmatig in het nieuws te komen.”

Wie is er betrokken?

RecruitmentLab is een initiatief van mijzelf, waarbij ik naast het idee de functioneel ontwerp en het interaction design voor mijn rekening heb genomen. Het grafisch design en de bouw is uitgevoerd door Onstuimig, de noodzakelijke juridische aspecten door SOLV en verder zijn er natuurlijk de partners die tests ontwikkelen voor RecruitmentLab.”