Inspiratie

Affili@SYD: affiliate marketing in Australië

0

Werken in de zon, wie wil dat niet? Het klimaat is één van de redenen waarom ik Nederland tijdelijk heb ingeruild voor Australië. Gezien mijn voorliefde voor Sydney was deze keuze eenvoudig en woon ik sinds januari bij Bondi Beach en werk ik vanuit m’n kantoor bij Darling Harbour. Omdat het altijd interessant is om met branchegenoten te spreken (en ik de Affiliatedag heb gemist) heb ik Affili@SYD bezocht, de grootste affiliate conferentie van Australië.

Kleine wereld

Zoals meestal met dergelijke events ligt het niveau niet bijzonder hoog en zul je tijdens de lezingen geen grote nieuwe ontdekkingen doen: bij de borrel is daar meer kans op. Wat tijdens de lezingen wel interessant was, is het zichtbare verschil tussen de Australische en Nederlandse affiliate markt.

Allereerst het publiek van Affili@SYD: ik gok zo’n ±150 – 200 man, waarvan een zeer selecte groep affiliates.Bij navraag waarom er zo weinig mede-publishers aanwezig waren was het meest gehoorde antwoord “er zijn maar weinig affiliates actief”. Hetzelfde geld voor het aantal Australische netwerken: 4 stuks (Commision Monster, Viva9, DGM & ClixGalore. In mijn ervaring is géén van de netwerken pro-actief bezig met het benaderen van affiliates en zijn de netwerken nog een stuk minder volwassen (in bijv. techniek) dan de Nederlandse netwerken.

Eén van de meest opvallende uitspraken die me ter oren kwam tijdens een van de lezingen, is dat travel er nog geen segment is. Waar travel in Nederland (binnen affiliate marketing) één van de grootste segmenten is, komt het in Australië amper van de grond. Er werd niet dieper op ingegaan, maar gezien het grote aantal (offline) travel kantoren die hier nog altijd goed bezocht worden blijkt dat er nog veelal offline geboekt wordt. Ook in andere voor ons prominente markten is het aanbod nog beperkt: zo zijn er binnen telecom maar zes adverteerders op te nemen.

Australische dollar

Er gaat de komende periode wel het een en ander veranderen, aldus Matt Bateman (Viva9). Door de sterke Australische dollar trekken steeds meer buitenlandse partijen naar Australië, en zullen er (volgens de “geruchten”) komend jaar minstens twee nieuwe netwerken toetreden – waarvan één uit Europa.

In de kinderschoenen

De indruk die ik van de Australische markt kreeg op basis van de presentaties en het netwerken is dat de markt nog een flinke slag te slaan heeft. Onder andere doordat e-commerce – mede door de immense afstanden – minder goed van de grond komt, maar ook kreeg ik het idee dat er nog een cowboy-imago heerst, iets wat we in Nederland (m.i.) al voor een aanzienlijk deel hebben weg weten te poetsen. Discussies over de betrouwbaarheid van de tracking of over conversie-attributie zijn niet aan de orde, en zelfs over het invoeren van rare cookiewetten wordt niet nagedacht…


Een aantal presentaties van Affili@SYD zijn op Slideshare te vinden, zoals die hierboven. Ook de keynote van Susan Bratton over conversion triggers en de presentatie van Dave Cupplies zijn al online te vinden. Op de website van Affili@SYD zijn ook een aantal video’s te vinden.