Gespot

SlechteDekking.nl: Overzichtskaart mobiel bereik

0


SlechteDekking.nl
is een adviessite voor telecomgebruikers. Het belangrijkste onderdeel is de dekkingskaart die voor en door consumenten wordt opgebouwd. Het is een initiatief van de Consumentenbond en DeLaagsteRekening. Bart Combée (Consumentenbond) en Harm Aarts (DeLaagsteRekening) vertellen.

Wat is SlechteDekking.nl?

“Iedereen kent het wel: gesprekken op je mobiel die je nauwelijks kunt verstaan. Belangrijke oproepen die je mist omdat je geen bereik hebt. Of heel traag mobiel internet. Wij willen wel eens objectief in kaart hebben hoe het gesteld is met de kwaliteit van het mobiele netwerk. SlechteDekking.nl toont op een kaart van Nederland op welke plekken welke providers wel en geen mobiele dekking hebben.

 

Het bijzondere aan de dienst is dus de dekkingskaart (heat map). Deze is opgebouwd uit daadwerkelijke ervaringen van bellers en internetters. Door het downloaden van een Android app stuur je periodiek naar SlechteDekking.nl wat de kwaliteit is van jouw dekking. Dit gebeurt automatisch op de achtergrond. Ook kun je in de app aflezen wat je pingtijden zijn en netwerktype is. Zo bouwen we de kaart op. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer punten we op de kaart hebben, hoe meer druk SlechteDekking.nl kan uitoefenen op providers om de kwaliteit te verbeteren.”

Waarom dit initiatief?

“We vinden het te zot voor woorden dat in 2011 het nog zo vaak voorkomt dat je slecht bereik hebt. En dat terwijl dit hét tijdperk is van mobiel internet, mobiel werken, Twitter en altijd online. Daarnaast: op de sites van providers zien we dekkingskaarten die heel Nederland bedekken. Onze ervaring is anders. We willen wel eens weten hoe dat nou echt zit en volgens mij zijn we niet de enige. Daarom dit initiatief.

Met z’n allen maken we voor iedereen inzichtelijk wat de dekking is van de grote providers. Geheel onafhankelijk, want SlechteDekking.nl heeft er geen enkel belang bij welke provider waar bereik biedt. Het is ook niet enkel eenrichtingsverkeer richting de providers. Voor providers betekent een onafhankelijke dekkingskaart van Nederland ook dat ze kunnen concurreren op kwaliteit van hun netwerk. En welke onderneming wil dat nou niet? En als je op zoek bent naar een nieuw mobiel abonnement, kun je op SlechteDekking.nl zien welke provider een goede dekking heeft in de gebieden waar jij vaak bent.”

 

Hoe werkt het?

“Het is erg simpel. Ga naar www.SlechteDekking.nl (of de market op je telefoon) en download de Android app. Zo help je mee de dekkingskaart te maken. De app stuurt ons op de achtergrond de metingen van de dekking van jouw provider. Op de website zie je de kaart dagelijks veranderen, doordat er steeds meer meetpunten komen. Wanneer we genoeg meetpunten hebben, gaan we actief de providers benaderen. We bieden de providers vervolgens de mogelijkheid om via onze website te laten weten wanneer ze het bereik in een bepaald gebied hebben verbeterd. Op dit moment hebben we enkel een Android app. Voor de iPhone zijn we nog aan het puzzelen hoe we het beste de dekking kunnen meten omdat Apple directe toegang hiertoe heeft geblokkeerd in iOS.”

Wat zijn de facts?

“De soft launch van de site was afgelopen dinsdag. Een dag later hadden 1042 mensen de site bezocht. De app stond dinsdagavond op 384 telefoons geïnstalleerd. Vandaag is de officiële launch van de site, dus we verwachten de komende tijd een flinke groei.”

Wie is er betrokken?

“De Consumentenbond en DeLaagsteRekening.nl hebben de dienst ontwikkeld. Het idee van een dekkingskaart is enkele jaren geleden ontsproten aan het brein van Jaap Stronks.”