Gespot

CASPER: Online meekijken met de vliegtuigen boven Europa

0

Met CASPER kijk je online mee met vliegtuigen boven Europa. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk de vlucht van een vriend volgen of je eigen vlucht van gisteren versneld afspelen. David van de Velde, CFO – Casper B.V vertelt.

Wat is het?

“Meekijken met de vliegbewegingen boven Europa online. CASPER werkt verslavend hebben we gemerkt. Of het nu gaat om het volgen van de vlucht van een vriend of het 100 keer versneld afspelen van het vliegverkeer van gisteren. Onze bezoekers hebben het gevoel in de verkeerstoren van de luchthaven te zitten! Een foto geeft aan welk vliegtuig het is en de ‘trail’ achter het vliegtuig geeft direct aan hoe het vliegtuig vliegt. Een heel leuk effect is dat het ’s avonds donker wordt en je de vliegtuiglichten ziet.
CASPER is gratis te bekijken met een vertraging van 15 minuten. Een abonnement geeft toegang tot live vliegtuigbewegingen (zonder 15 minuten vertraging) van alle beschikbare luchthavens. Casper heeft ook een gratis Layar app.”

Waarom dit initiatief?

“We hadden tijdelijk extra capaciteit en dus tijd om iets moois en creatiefs te bedenken. Op het moment dat we CASPER in Nederland lanceerden hadden we geen idee wat voor een grote vlucht het zou nemen. Mensen bleken het vanaf de eerste dag visueel enorm aantrekkelijk te vinden en zitten soms uren of dagen achter elkaar vliegtuigen te bekijken. Voordat wij hiermee kwamen bestond het niet en nog altijd biedt CASPER een inzicht dat zelfs door de luchtvaartsector wordt herkend en daar ook wordt geïmplementeerd. Voor zover wij weten is CASPER de enige flight tracking provider die een Layar app aanbiedt.”

Hoe werkt het?

“Casper gebruikt ADS-B ontvangers verspreid door heel Europa om vliegtuigen te tonen rondom luchthavens. Gebruikers klikken op de online kaart om die vliegtuigen te spotten. Daarnaast wordt er ook informatie over geselecteerde vliegtuigen getoond zoals hoogte, snelheid, vliegtuigtype, vluchtnummer, herkomst en bestemming.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Na de start in Nederland zijn we nu actief op meer dan twintig locaties in Europa. Ons business model is gericht op een snelle verdere uitbouw van het aantal locaties in Europa en wereldwijd waarbij de inkomsten uit abonnementen onze primaire inkomstenbron zijn voor onze consumenten business.
Al vrij snel na lancering merkten we echter dat er ook vanuit de luchtvaartsector belangstelling was voor CASPER. Het goed informeren van omwonenden van een luchthaven over vliegbewegingen en geluid wordt steeds belangrijker voor luchthavens en zij zien daar een grote rol in voor CASPER. Inmiddels richten wij ons dus ook volop op de luchtvaartsector.
Een van de belangrijkste leerpunten is wel geweest dat je tijdig additionele middelen moet aantrekken voor de verdere uitbouw van de business. Het afronden van een overeenkomst met een investeringsfonds heeft lang geduurd en in die tijd konden we slechts heel beperkt vooruit door een gebrek aan middelen. Daarbij is het inzetten van social media heel belangrijk want we hebben gemerkt dat we daardoor, zeker in Nederland, heel snel zijn gegroeid.”

Wie is er betrokken?

“We hebben CASPER geheel in-house ontwikkeld. Nu groeien we snel en zijn we ook meer medewerkers aan het aannemen, maar we proberen daar heel erg flexibel in te zijn om goed in te kunnen spelen op veranderingen in onze business. Het Mainport Innovation Fund (MIF) investeert vanaf Maart 2011 in Casper B.V. Het MIF is een gezamenlijk investeringsfonds van KLM, Schiphol Group, Rabobank en TU Delft. Via de Technopartner regeling neemt de overheid eveneens deel in het fonds.”