Adwords update: Google creditcard, tablets en meer

0

Door alle aandacht voor Google+ zouden we het haast vergeten, maar ook rondom Google Adwords volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Daarom een samenvatting van de belangrijkste Adwords ontwikkelingen van de afgelopen weken. Met o.a. aandacht voor de creditcard van Google, targeting van tablets en telefonische ondersteuning voor adverteerders.

Creditcard voor adverteerders

Reuters meldt dat Google in de Verenigde Staten creditcards gaat aanbieden aan Adwords adverteerders. De creditcard kan naar verluidt alleen gebruikt worden om Adwords advertenties in te kopen. Voor de uitgifte werkt Google samen met Mastercard. Het doel is om kleine ondernemingen te helpen bij het intensiveren van hun campagnes, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Deze bedrijven hebben vaak te weinig cash of banksaldo om de campagnes te financieren. Met de Google creditcard lenen ze het geld tijdelijk tegen een relatief lage rente. Vooralsnog betreft het een beta test met een beperkt aantal klanten. Of en zo ja wanneer deze dienst ook naar Nederland komt is nog niet bekend.

Targeting van tablets

Tablets, zoals de iPad van Apple, zijn sterk in opkomst. Google onderkent deze ontwikkeling en maakt het nu mogelijk om tablets specifiek te targeten met Adwords campagnes. De optie om tablets te targeten is te vinden op het tabblad ‘Instellingen’ onder ‘Netwerken en apparaten’. Het was al enkele maanden mogelijk om de iPad te targeten, maar dit geldt nu voor alle tablets van alle fabrikanten. Inspelen op tablets die op een specifiek besturingssysteem draaien is ook mogelijk. Een adverteerder bijvoorbeeld die een app heeft ontwikkeld voor Android tablets, kan alleen tablets die op Android draaien targeten. Standaard schakelt Adwords de targeting van tablets in. Wil je als adverteerder niet dat je advertenties op tablets worden vertoond, dan moet je dit dus handmatig wijzigen in de campagne-instellingen.

Telefonische ondersteuning adverteerders

Het heeft 7 jaar geduurd, maar eindelijk biedt Google aan adverteerders telefonische ondersteuning. In april startte men in de Verenigde Staten en Canada. Sinds deze maand wordt telefonische ondersteuning ook in diverse Europese landen aangeboden, waaronder Nederland en België. Om voor ondersteuning in aanmerking te komen moet men eerst een Adwords account hebben. Zorg dat je je klant-id bij de hand hebt als je belt, want hier wordt naar gevraagd. De telefoonnummers zijn als volgt:

Nederland: 0900 – 0400 – 898
België: 0703 – 59 – 959

Segmentatie ‘Bovenkant’ versus ‘Zijkant’

Op de zoekresultaten pagina van Google kunnen tekstadvertenties op 2 plaatsen verschijnen: boven de zoekresultaten of rechts daarvan. Dit maakt een wereld van verschil als het gaat om het doorklikpercentage. Tot nu toe was het mogelijk om per zoekwoord de gemiddelde positie te zien in de Adwords statistieken. Dit zei echter niets over de vraag hoe vaak er sprake was van een topvertoning en hoe vaak van een vertoning rechts van de organische zoekresultaten. Ook in andere statistieken, zoals het doorklik- en conversiepercentage, was dit onderscheidt niet zichtbaar. Het nieuwe Adwords-rapportsegment ‘Bovenkant versus Zijkant’ brengt hier verandering in. Met het rapportsegment zie je het verschil in de prestaties tussen advertenties wanneer zij aan de bovenkant getoond worden versus de zijkant.

Op het weblog Inside Adwords legt Google de werking als volgt uit:

  1. Selecteer het tabblad ‘Campagne’, ‘Advertentiegroepen’ of ‘Zoekwoorden’ in uw AdWords-account.
  2. Klik in de werkbalk boven de gegevenstabel op de knop ‘Segmenteren’.
  3. Selecteer ‘Bovenaan versus zijkant’ in de vervolgkeuzelijst. In de rijen onder uw advertenties worden de resultaten weergegeven.

In accounts die ik beheer zie ik tot wel een factor 10 verschil qua doorklikpercentages voor de topposities versus vertoningen aan de zijkant van de zoekresultaten. Wil je de traffic uit Adwords flink verhogen dan kan het dus zin hebben om meer topvertoningen na te streven. Bijvoorbeeld door je max. CPC biedingen te verhogen. Hou wel de cost per action en je ROI in de gaten.

+1 knop bij advertenties

De +1 knop, Google’s versie van de ‘Like’ button die we van Facebook kennen, wordt nu ook bij Adwords advertenties getoond. Om de knop te zien moet de bezoeker wel ingelogd zijn met een Google Account. Met de +1 knop kunnen mensen een webpagina of advertentie aanbevelen aan hun vrienden en bekenden. De impact op Adwords is vooralsnog beperkt. Het is niet nodig om specifieke maatregelen te nemen als adverteerder. In theorie is het mogelijk dat het doorklikpercentage stijgt bij advertenties die veel +1’s verzamelen. Of mensen daadwerkelijk advertenties gaan +1’en is nog de vraag.

Nieuwe rapportages display netwerk

Tot slot heeft Google diverse nieuwe hulpprogramma’s en functies geïntroduceerd voor adverteerders die hun campagnes (mede) richten op het Google Display Netwerk. Wellicht de meest interessante hiervan is relatieve CTR. Omdat de doorklikpercentages in het Display Netwerk veel lager liggen dan in het zoeknetwerk, kan een adverteerder zich afvragen of zijn advertentie het wel goed doet. Hier komt de relatieve CTR om de hoek kijken. Het is namelijk een maatstaf die aangeeft hoe jouw advertentie presteert qua doorklikpercentage in vergelijking met andere advertenties op dezelfde locatie in het Google Display Netwerk.

Bedraagt je relatieve CTR 1, dan is het doorklikpercentage gemiddeld voor die advertentiepositie. Bij een relatieve CTR van 2, behaalt de advertentie 2x zoveel kliks als andere advertenties. De relatieve CTR is dus in feite een concurrentie maatstaf. Om de relatieve CTR te bekijken ga je naar het tabblad ‘Advertentiegroepen’. Kies voor ‘Kolommen’, ‘Kolommen aanpassen’ en zet een vinkje bij ‘Relatieve CTR’. Vanaf nu wordt de relatieve CTR vertoond.

Weergave van relatieve CTR in Adwords

Op soortgelijke wijze is het nu mogelijk om het vertoningspercentage van advertentiegroepen te bekijken. Het vertoningspercentage geeft weer hoe vaak je advertenties vertoond worden in het Display Netwerk, in verhouding tot het aantal potentiële vertoningen van je advertenties. Als het vertoningspercentage minder dan 100% is, betekent dat dat je potentiële kliks en klanten misloopt. Dit kan 2 oorzaken hebben. Een mogelijkheid is dat je dagbudget ontoereikend is om je advertenties de hele dag te vertonen. In dit geval is de oplossing uiteraard simpel, verhoog je dagbudget om geen vertoningen mis te lopen. De andere mogelijkheid is dat de advertentieposities van je advertenties te laag zijn. Deze posities worden bepaald door de maximale CPC en de kwaliteitsscore. Door het verhogen van de maximale CPC en/of verbeteren van de kwaliteitsscores kunnen je advertentieposities verbeteren, met als gevolg meer vertoningen.

Maandelijkse update

Dit is het eerste artikel in een maandelijkse reeks over nieuwe ontwikkelingen m.b.t. Google Adwords. Kan je niet tot eind augustus wachten voor het volgende artikel, lees dan ook Google’s officiële blog Inside Adwords.