Infographic, Inspiratie

YouTube groeit: 2 miljard videovertoningen per week [infographic]

0

Een ding is zeker, in januari 2005 had je nog nooit van YouTube gehoord. Tegenwoordig vertoont de site meer dan 2 miljard video´s per week. Elke 60 dagen komt er meer beeldmateriaal bij, dan de 3 grootste TV zenders in de VS in 60 jaar hebben geproduceerd. En adverteren op YouTube is booming business.

De geschiedenis van Youtube

Een van de herinneringen uit mijn late jeugd is de komst van Nederland 3. Eindelijk meer keuze als het ging om TV kijken. Vervolgens kwamen de commerciële zenders en maakten we echt gebruik van de kanalen 1 t⁄m 10 op de afstandsbediening. Dat was zo´n 20 jaar geleden, maar een eeuwigheid als je bedenkt wat voor mediakeuzes ons nu dagelijks ter beschikking staan. Neem YouTube. In slechts enkele jaren gegroeid van start–up naar een platform dat wekelijks 2 miljard video´s vertoont.

YouTube werd in mei 2005 als beta gelanceerd. Tegen het eind van dat jaar bekeken bezoekers al 8 miljoen video´s per dag. In 2006 ging de groei in een razend tempo door en werden de eerste video advertenties geplaatst. In oktober van dat jaar neemt Google YouTube over voor een bedrag van 1.65 miljard dollar.

De internationale expansie start in 2007. Het jaar waarin ook de mobiele site wordt gelanceerd, evenals het partner programma. Het daaropvolgende jaar kende ook veel mijlpalen. Zoals het eigen analyse programma, YouTube Insights. CBS en MGM bieden volledige programma´s aan via YouTube. In november 2008 doen vervolgens de vergruisde pre–roll advertenties hun intrede. De geschiedenis van YouTube kan je ook bekijken in de onderstaande video.

Accepteer cookies

Highlights

In januari 2009 wordt het aantal advertentieformats uitgebreid tot 7. Enkele maanden later volgt de toevoeging van honderden films en duizenden TV afleveringen in de database. Het delen van video´s per e–mail en via social media plugins is vanaf juni 2009 mogelijk. Een ander hoogtepunt dat jaar is de livestream van het U2 YouTube concert.

President Obama doet begin 2010 een live interview op YouTube. Het aantal uploads is dat jaar zo groot dat elke minuut er 24 uur aan video wordt geplaatst. Gekeken wordt er ook volop. Over het hele jaar 2010 zijn er 700 miljard video vertoningen. Van de top 100 adverteerders in de VS, voeren er 94 campagnes op YouTube. Het aantal adverteerders dat display advertenties op YouTube plaats is in 1 jaar tijd vertienvoudigt.

Mashable wist al deze ontwikkelingen (en meer) weer te geven in onderstaande infographic.