Online vriendschap is niet te koop

Twee weken terug werd ik geïnterviewd door Editie NL. Om hun nieuwe website te promoten, hadden ze zich verdiept in het kopen van Twitter- en Facebook-vriendjes. Des te meer vriendjes, des te meer bezoekers, was de gedachtegang. In het interview liet ik weten dat ik dit een wassen neus vond: (online) vriendschap is niet te koop.

De ingrediënten van vriendschap

Vandaag viel mijn oog op een bericht uit The Atlantic: ‘SEO Shop Puts 50 Google +1s on Sale for Just $9.99‘. Voor slechts 10 dollar klikken 10 Google+-accounts op de ‘+1’-button, de Like-button van G+. En we hebben hier niet te maken met een bot, nee, echte mensen klikken erop. Het was natuurlijk te verwachten. Na Facebook en Twitter, is nu ook Google+ het bokje. Ook hier kun je vriendschappen kopen. Het verbaast mij dat mensen en bedrijven hier in trappen. In het echte leven is vriendschap ook niet te koop. List en bedrog komen altijd uit. En dan werkt het vaak tegen je. Niet doen dus.

Vriendschap heeft andere ingrediënten nodig. Tijd, energie, passie en het delen van interesses, om er maar een paar te noemen. En als je een echte vriendschap gerealiseerd hebt, online of offline, dan hoef je elkaar niet te betalen voor een dienst. Sterker nog: je hoeft er helemaal niet om te vragen. Vrienden doen spontaan iets voor elkaar. Daar komt geen geld aan te pas.

http://www.youtube.com/watch?v=k0xgjUhEG3U

Het haalt ook de romantiek bij sociale netwerken weg. Dankzij sociale netwerken kunnen we op een andere manier toegevoegde waarde creëren. Niet een heitje voor een karweitje. Maar gewoon een vriendendienst. Geven en teruggeven. Denk maar eens aan het succes van #durftevragen. Het ultieme crowdsourcen. Een andere mindset. Dat is het enige wat nodig is.

Money makes the world turn around. Dit geldt misschien voor de oude wereld, voor de fysieke wereld. In de digitale wereld gaat het om vriendschap. En dit principe pas ik ook steeds vaker toe in de echte wereld. Ik probeer het uit te dragen. En ook mijn omgeving reageert hierop en gaat op dezelfde manier denken. Gewoon elkaar helpen. Zo simpel is het. Friendship makes the world turn around!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , .

Reacties

 1. Friendship makes the world turn around!
  Beetje naïef Sander …
  Friendship makes the internet work!

 2. Het product is inmiddels niet meer beschikbaar op seoshop.biz.
  Ook een voordeel van social media, bevalt het niet dan kan het ook zo weer weg zijn 😉

 3. Het vervelende is dat je heel veel tijd moet investeren in een sociaal netwerk om te weten hoe het werkt en om met vrienden er gebruik van te maken. Pas na een hele tijd heb je een mooi lopend netwerkje gebouwd om er vervolgens achter te komen dat het netwerk al weer ‘verouderd’ is of niet meer trendy. Zie bijvoorbeeld MySpace of Hyves. Je moet dan vervolgens weer enorm veel tijd investeren in iets nieuws, LinkedIn, Facebook, Google Plus en wat komt er binnenkort nog meer. Het zijn allemaal cyclussen en volgens mij worden mensen dit op een gegeven moment zat en is het weer tijd voor iets radicaal anders.

  Sowieso het +1’en is volgens mij meer van belang voor de verwachting dat Google hiermee rekening gaat houden in de zoekmachine positionering dan dat het voor een gebruiker van belang is voor het aantal vrienden dat hij/zij om zich heen kan verzamelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!