Twitter mentions verdwijnen & helft werknemers afgeleid door social media [nieuws]

0

Twitter vernieuwt haar interface volledig; helaas verdwijnt de mentions tab daardoor. Verder in dit social media nieuwsoverzicht: LinkedIn past de privacyinstellingen aan, bijna de helft van werknemers afgeleid door social media op het werk, Facebook vernieuwt de chat sidebar (alweer), Google+ start developers blog, games en meer & tot slot: de Britse overheid onderzoekt social mediaverbod voor relschoppers.

Twitter vernieuwt & mentions verdwijnen

Nu de ‘oude Twitter’ eindelijk echt zal verdwijnen, is Twitter begonnen met het uitrollen van een aantal nieuwe functionaliteiten. De eerste is een subtiele verandering op de profielpagina. Als je straks de profielpagina van een gebruiker bezoekt, verschijnt er een witte balk waarin je meteen een tweet naar deze persoon kan sturen, met daarin de tekst: ‘Tweet to @username.’ Deze functie wordt de komende weken wereldwijd uitgerold. Bron: Mashable

Veranderingen aan de interface

Twitter verandert daarnaast flink wat aan de standaard webinterface. Dankzij de nieuwe @username tab, zie je straks in een oogopslag wat er gebeurt in relatie tot jou. Je kunt in dat tabblad zien wanneer iemand jouw tweet als favoriet aanmerkt of retweet, je vernoemt in een tweet (mention) of wanneer iemand je gaat volgen.

De andere nieuwe functionaliteit is de ‘activity tab’, die laat zien welke tweets geretweet, als favoriet zijn aangemerkt en welke mensen jouw volgers zijn gaan volgen. Groot nadeel is dat het tabblad @mentions in deze nieuwe interface verdwijnt; je hebt via Twitter Web dus geen duidelijk overzicht meer van al je mentions. Het is nog niet duidelijk of de officiele Twitter apps (voor smartphones) en andere Twitter dashboards deze verandering ook gaan overnemen. Mocht je met name gebruik maken van Twitter Web, dan kun je eenvoudig een overzicht van je mentions krijgen door de volgende link in je browser als favoriet in te stellen: https://twitter.com/#!/search/realtime/@jouwgebruikersnaam. Bron: Twitter blog

LinkedIn past privacy aan

Op hun blog kondigt LinkedIn aan de privacyinstelligen aan te passen, zodat de naam en foto van gebruikers niet meer ongevraagd in de zogenaamde social ads gebruikt kunnen worden. Er was de afgelopen week ophef ontstaan over de automatische opt-in, waarmee gebruikers automatisch toestemming gaven voor het gebruik van hun naam en foto in advertenties om groepen of bedrijven die ze volgen te promoten. LinkedIn geeft aan in de blog: “We willen benadrukken dat er nooit persoonlijke informatie gedeeld is met derden. De enige informatie die we hebben gebruikt was informatie die al openbaar beschikbaar was voor iedereen op LinkedIn.” De advertenties laten voortaan niet meer zien welke vrienden bijvoorbeeld lid zijn van een groep of iets aanbevelen, er wordt alleen aangegeven hoeveel vrienden dat gedaan hebben. Als je helemaal niet wil worden meegenomen in de social ads, kun je dat nog altijd hier wijzigen.

Nederlanders op ’t werk afgeleid door social media

Uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl blijkt dat 48 procent van de werknemers regelmatig afgeleid raakt door het gebruik van social media onder werktijd. Bij 27 procent gaat dit soms zelfs ten koste van de dagelijkse werkzaamheden. Het merendeel van de respondenten bekijkt elke dag of zelfs meerdere keren per dag tijdens het werk social media sites.

Slechts 15 procent van de respondenten raakt niet afgeleid van zijn werk als hij of zij tussendoor social media sites bezoekt. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: “Iedereen doet wel eens privézaken op internet, maar door de komst van bijvoorbeeld Twitter en Facebook wordt dit al snel meer dan eens. Als dit bij 27 procent van de werknemers echter ten koste gaat van het werk, moeten werkgevers misschien toch wat beter gaan opletten.”

39 procent van de respondenten geeft aan dat zijn of haar werkgever een social media beleid hanteert. Bij sommige werknemers zijn deze sites geblokkeerd (20%) en weer anderen moeten zich houden aan een streng social-media protocol (18%). Het merendeel (61%) is echter, zoals het naar mijn mening ook hoort, zelf verantwoordelijk. Het social mediagebruik gaat overigens niet gauw ten koste van de reputatie van de werkgever. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat de meeste werknemers op social media sites niet snel iets (negatiefs) over het werk of de werkgever schrijven. 58 procent van de respondenten blijkt hier heel voorzichtig mee te zijn. 15 procent zegt wel eens wat over de werkgever, maar alleen als het positief nieuws is, 6 procent alleen als ze iets te klagen hebben.

Facebook chat list weer vernieuwd

Facebook heeft de chatlist in de sidebar weer vernieuwd. Meer dan 28.000 mensen hadden de pagina “I hate the new Facebook sidebar chat” geliked. Het belangrijkste commentaar dat Facebook kreeg op de chat sidebar was dat de lijst niet alle vrienden die online zijn toonde, maar alleen de vrienden waar je het meest contact mee hebt op Facebook (of ze nou online of offline waren). De nieuwe chatlist is scrollbaar en laat ook een lijst zien met alle vrienden die online zijn ‘more online friends’.

Google+: developers blog, games & meer

Google is natuurlijk druk bezig met het ‘Google+ project’. Afgelopen week zijn er een aantal interessante nieuwe functionaliteiten en initiatieven gestart rondom Google’s social search platform.

Google Games

Google+ heeft vorige week de verwachte spelletjes gelanceerd. Wanneer de optie beschikbaar voor je is, verschijnt er in de balk boven naast home – photos – profile – circles ook het woordje games. Google vond het heel belangrijk om er voor te zorgen dat updates over spellen niet, zoals op Facebook, je stream zullen overnemen.

De spelletjespagina laat een overzicht zien van de spelletjes die je gespeeld hebt en de punten die je behaald hebt. Ook zie je game updates van mensen in je circles. Je kunt de updates filteren op circle. Wanneer je een high-score hebt behaald, kun je deze gemakkelijk delen, zonder dat je mensen die niets met de spelletjes van doen hebt daarmee lastig valt.  Op het moment van lanceren zijn er al een aantal games beschikbaar zoals Angry Birds en een soort Bejeweld. Bron: Googleplusworld

Infinite scroll

Een veelgevraagde nieuwe functionaliteit op Google+ is de infinite scroll. Wanneer iemand veel foto’s in een album had staan, stond op het einde van een pagina een index waarmee je door de verschillende pagina’s met foto’s kon springen. Wanneer je nu naar beneden scrollt op de fotopagina, laadt de pagina automatisch de eerder geposte foto’s, zodat je niet meer hoeft te klikken op de index. Om het te testen kun je een kijkje nemen op bijvoorbeeld de fotopagina van de fotograaf +Thomas Hawk.

Developers blog

Google heeft afgelopen week een developers blog gelanceerd, waarop te lezen valt dat de Google+ API bijna klaar is en dat de games op Google+ gebruik maken van deze API. Met de eerste stappen in de games wereld hoopt het Google+ team de API te kunnen testen en klaar te stomen voor het grote publiek. Ook kun je je als developer al opgeven om eerder toegang te krijgen tot de nieuwe mogelijkheden.

Social media verbod voor Britse relschoppers

Vorige week werd bekend dat de Briste premier Cameron wil weten of het “gerechtvaardigd is om mensen het communiceren onmogelijk te maken als we weten dat ze misdaden beramen.” Tegen het parlement zei Cameron donderdag dat de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, met Facebook, Twitter en de fabrikant van Blackberry’s (RIM) zal praten over hun verantwoordelijkheden op dit gebied. “Vrije verkeer van informatie kan worden gebruikt voor iets goeds. Maar het kan ook gebruikt worden voor iets slechts”, zo sprak Cameron. Daarnaast gaf hij aan dat, wanneer mensen social media gebruiken voor geweld, ze gestopt moeten worden. De Britse politie heeft al mensen gearresteerd die via social media opriepen tot rellen. Facebook en RIM zullen binnenkort met het Britse parlement om de tafel gaan zitten. Lees meer over social media in relatie tot de Britse rellen in de artikelen van Sander Duivestein en Jacques HappeBron: nu.nl

Lees ook de andere artikelen in de serie social media updates.