Innovatie

De ideale werkomgeving van een internetpro?

0

Wat heeft een internetprofessional anno 2011 echt nodig op zijn werkplek? Ik kom graag bij onze klanten over de vloer. Zo zie ik jaarlijks vele honderden werkplekken. In dit artikel een overzicht van inspirerende voorbeelden. Doe meer met Post-it, real-time dashboards, plasmaschermen en pingpong.

1. De basics

Over de basics hoeven we het niet lang te hebben:

  • 2 schermen. De gemiddelde internetprofessional switcht tijdens een dag tussen internet (bij voorkeur alle verschillende browsers), TweetDeck, Analytics, E-mail, het CMS, het E-commerce-pakket, Word, Excel, PowerPoint, Photoshop, de verplichte corporate applicaties en nog tientallen andere tools. Das niet te doen op 1 scherm.
  • Unlimited access. Toegang tot o.a. Facebook, Twitter, YouTube en SlideShare is onontbeerlijk voor de broodnodige inspiratie, monitoring en innovatie. Helaas is dit in veel organisaties nog geen gemeengoed. Te vaak zien wij nog bedrijven met een strenge directie/IT-board, die vreest voor werkontwijkend gedrag.
  • Een kast met smarthpones, iPads en andere hippe gadgets. Om alle ontwikkelingen en toepassingen te kunnen volgen, moet je zo’n apparaat toch echt af en toe in je handen houden.
  • Een leestafel met kranten, de Emerce, Twinkle Magazine, het Marketingfacts jaarboek. En uiteraard de Finest Fifity e-commerce en de Internet Scorecard.
  • En wat het ook vaak goed doet: een rustgevende, inspirerende huiskamer voor de broodnodige ontspanning met schemerlampen en goede koffie.

2. Een voorraad Post-it en een groot whiteboard

Sommigen hangen muren vol met geeltjes. Dit dient vooral 2 doeleinden:

I. Post-it als ultieme projecthouvast

De afbeelding hierboven toon een ‘Scrum board’. Scrum is een methodiek voor website/softwareontwikkeling. Samenwerking en communicatie staan hierbij centraal. Het Scrum board hangt altijd op een prominente plek in de projectruimte en maakt in één oogopslag voor iedereen, inclusief management, inzichtelijk:

  • aan welke functionaliteiten het team de komende periode werkt (product backlog);
  • wat de ‘to do’s’ van vandaag zijn;
  • wat de voortgang van het team is (burndown chart);
  • wat er al gedaan is (completed tasks).

II. Post-it voor het analytische en creatieve proces

Post-its zijn ook handig voor het analytische en creatieve proces. Denk aan het clusteren van informatie en uitdenken van gebruikersscenario’s. Vaak kom je tijdens het uitdenken op nieuwe inzichten. Dan is het verhangen van een geeltje aanzienlijk makkelijker dan het geklooi met een zorgvuldig ingerichte spreadsheet.

Bijkomend voordeel is dat passerende collega’s/managers vaak vol bewondering het plakproces gadeslaan: “Wat zijn jullie goed bezig.” En dat geldt zeker voor onderstaande Post-it kunstenaar:

3. Plasmaschermen met real-time dashboards

In de Finest Fifty e-commerce 2010 beschreven wij al dat Central Point in haar kantoorpand mooie plasmaschermen heeft hangen met de belangrijkste webstatistieken. Dit om alle medewerkers ervan te doordringen dat ze elke dag, elk uur, elke minuut bezig zijn voor echte mensen.

Ook SNS Reaal heeft een mooi dashboard ontwikkeld met daarin:

  • de belangrijkste KPI’s per productgroep (sparen, hypotheken, etc.);
  • direct inzicht in trends met groene en rode kleuren.

Lees alles over de SNS case: ‘Data inzicht = doel in zicht’.


Zo’n plasmascherm is natuurlijk super. Verkopen/leads genereren/informeren/communiceren op afstand is knap lastig. Je kunt niet elke bezoeker in de ogen kijken, je kunt geen echt gesprek aangaan. Een real-time dashboard op de afdeling overbrugt deze kloof een beetje.

En het is helemaal mooi als in het dashboard ook de gestelde targets te zien zijn. De droom van Geert-Jan Smits en Joost Steins Bisschop, auteurs van De Internet Scorecard. Wij kennen een paar superwerkplekken waar naast de actuele cijfers ook de maandtargets op het plasmascherm staan geplot. De dag begint en eindigt steevast met de vraag: ‘Zitten we boven of onder target?’ Hiermee creëer je elke dag weer een gezonde ‘samen aan de bak’-houding op de afdeling.

4. Eén grote touchscreen ervaring

Als we Microsoft mogen geloven, kan de firma 3M over een paar jaar al haar geeltjes inpakken. De werkplek van de toekomst wordt één grote digitale augmented touch experience. Zie vooral onderstaand filmpje (3:07 min voor de virtuele Post-it).

Accepteer cookies

5. Vermaak & vertier

En uiteraard hoort er ook wat sport en vermaak thuis op de internetafdeling. Wat wij het meest zien:

  • Tafelvoetbal
  • Pingpongtafel
  • Poolbiljart
  • Nintendo Wii
  • Step

Dit overzicht zal in geen geval 100% dekkend zijn. Laat weten wat jouw werkplek inspirerend, effectief, kleurrijk maakt. Op naar leukere, effectievere en meer inspirerende werkplekken. Anders wordt het ook maar zo saai.