Omgaan met de explosie van marketingkanalen: van meer naar beter

0

Meer kanalen, meer marketingtactieken, meer data, meer mogelijkheden om in contact te komen met klanten. ‘Meer’ lijkt het sleutelwoord van deze tijd. Maar is meer ook beter? Jaarlijks worden de laatste marketingtrends onder marketeers gepeild. Een belangrijke component was dit jaar hoe om te gaan met de veelheid aan mogelijkheden die er momenteel lijken te zijn voor marketeers. Een overzicht van de beste tips van vakgenoten hoe om te gaan met de explosie van marketingmogelijkheden.

Focus op internetdata: leer de interesses, intenties en voorkeuren van je klant te begrijpen

Webinteracties bieden een scala aan inzicht in klantinteresses, intenties en voorkeuren – informatie die veel meer waarde biedt dan demografische of transactionele gegevens. Marketeers lijken dit intuïtief te erkennen: 90% zegt dat webgegevens van belang zijn voor het maken van beslissingen bij een campagne. Echter, minder dan de helft (41%) maakt vandaag de dag daadwerkelijk gebruik van deze gegevens. Pluk dus eerst dit laaghangend fruit want hiermee zullen de resultaten enorm verbeteren.

Focus op inbound marketing: dans met de klant en laat hem je leiden

Tegenwoordig draait het niet meer alleen om het zenden van een boodschap, maar om het aangaan van een relatie. Het is belangrijk dat de relatie aangegaan wordt op basis van de voorwaarden van de klant. De respondenten zeiden bijna ‘en masse’ dat ze gebruik maken, of gebruik wensen te maken van inbound marketing – via hun websites (57% past het al toe, 25% is het binnen een jaar van plan), call centers (52% vs 18%) en point of sale, kiosk of pinautomaat (28% vs 21%). Zie het als een dans waarbij je de klant laat leiden en zorg voor gepersonaliseerde berichten als de klant contact opneemt.

Focus op de groei van social media: een puber verdient andere zorg dan een baby

Social media is niet meer het schattige baby’tje dat iedereen wil vasthouden, maar eerder de angstige puber – nog onvolwassen maar ook niet meer schattig –  naar wie we met gemengde gevoelens kijken. Alles op het gebied van social wordt met veel belangstelling gevolgd en 53% van de marketeers past het op dit moment toe. Vanwege de hoeveelheid nieuwe tactieken maar ook de snel verouderde technieken is het van belang om strategisch te denken. Richt je in de strategie dus op de drie grote gebieden:

  • Owned: wat je zelf beheert
  • Earned: wat klanten over je zeggen
  • Paid: waar je als marketeer voor wilt betalen

Focus op mobiel: besef dat er meer mobiele marketingtechnieken zijn!

Marketeers worden steeds enthousiaster over het inzetten van mobiele marketingtechnieken.  Meer dan 40% van de marketeers zet het op dit moment al in.  De interactiviteit van mobiele applicaties is het meest aantrekkelijk met 44% van de respondenten die het toepast; mobiele websites en mobile messaging volgen respectievelijk op 40% en 36%. Maar de echte vraag is niet of mobiel ingezet moet worden of niet, maar welke mobiele marketingtactieken relevant zijn voor het bedrijf en haar klanten. Is het sms? Een mobiele versie van de website? Betaald zoeken voor mobiel? Of toch die mobiele applicatie? Of misschien zelfs een mix? Een mobiel is dus één apparaat met meerdere kanalen. Behandel het dus niet als een enkel kanaal!

Technologie is de oplossing van meer

Marketeers lijken ervan overtuigd dat technologie hun werk gemakkelijker zal maken en helpt bij de explosie van marketingkanalen. Meer dan de helft van de marketeers zegt dat door technologie de productiviteit sneller stijgt. Meer nog dan met extra personeel of een extern bureau. Verder vindt maar liefst 87% dat marketing een meer geïntegreerd (software)pakket nodig heeft om de effectiviteit te verbeteren. Waarom deze interesse? Geïntegreerde tools betekenen geïntegreerde, interactieve marketing waarmee marketeers persoonlijk relevante berichten, aan de juiste doelgroepen en op het juiste moment kunnen af leveren. Zelfs als er meer en nieuwe kanalen bijkomen of vervallen.