Verdieping

Internet heeft in zomer nauwelijks last van seizoenspatroon

0

Vorige week zijn de STIR cijfers voor de eerste zomermaand van dit jaar vrijgegeven. Mooi moment om eens stil te staan bij de online mediaconsumptie in de zomerperiode. Online lijkt minder last te hebben van een zomerdip. Voor een volledig seizoensbeeld kijken we eerst naar het complete jaar 2010.

De bekeken webpagina’s in de zomermaanden juli en augustus laten slechts een daling van 4% (index 96) zien ten opzichte van het jaargemiddelde. Vergelijken we dit met het seizoenspatroon bij TV, dan zien we daar tijdens de zomermaanden een grotere gemiddelde daling in de kijkdichtheid. Deze kijktijd daalt maar liefst met 13% (index 87). De zomerdip in de mediaconsumptie is dus een stuk kleiner binnen het mediumtype online dan bij televisie.

Nu is het niet zo dat er binnen online tijdens de zomer helemaal geen sprake is van een seizoenspatroon. Bepaalde typen sites doen het wel degelijk beter of juist slechter in de zomerperiode. Laten we de juli cijfers van 2011 eens nader bekijken.

In vergelijking met het jaargemiddelde van 2011 tot nu toe, zijn het vooral de weersites zoals Meteox, Buienradar, Weer.nl en Weerplaza, die pieken in de zomermaand juli. Niet helemaal vreemd natuurlijk aangezien iedereen zat te wachten wanneer het mooie weer nu echt van start zou gaan. Verspilde moeite, zo is gebleken.

Niet geheel onverwacht stijgen natuurlijk, en dus juist deze ‘zomer’, de reissites zoals Vakantieveilingen (index 364), Zoover (index 176), Waarbenjij.nu (index 114) en Vakantiewijzer (index 158). Wie wilde er nu niet zo snel mogelijk richting zon, zee en strand?

Zo deden de Routeplanners goede zaken met bovengemiddelde cijfers voor ViaMichelin (index 430) en Routenet (index 266). Daarnaast realiseren ook sites voor dagtripjes als Uitmetkinderen, GaSamen en bioscoopsite Pathé in juli vrijwel het dubbele aantal pagina’s, vergeleken met het jaargemiddelde van 2011.

De programmawebsites van de TV-exploitanten laten daarentegen vrijwel allemaal dalingen tot flinke dalingen zien in de zomermaanden. Naast het feit dat er minder televisie wordt gekeken, heeft dit te maken met de (minder interessante) zomerprogrammering van TV-zenders. Geen Holland’s Got Talent, X Factor en ook op een nieuwe Oh Oh Cherso moeten we nog even wachten. Dalingen in de maand juli zijn logischerwijs ook terug te vinden onder studiegerelateerde sites zoals studenten- en scholierenwebsites. De studieboeken zijn duidelijk ingeruild voor busreizen naar de Spaanse costa’s.

Concluderend blijkt dat de totale mediaconsumptie van online in de zomer niet veel minder is dan in de overige maanden van het jaar – men blijft dus lekker online. Iets wat bij TV wel het geval is. Wel is het zo dat bepaalde webcategorieën pieken vertonen in de zomermaanden, terwijl andere sites juist dalingen laten zien. De weersomstandigheden blijken hier toch een belangrijke factor in te zijn.