How to

Twitter lanceert analytics & Facebook vernieuwt vriendenlijsten [nieuws]

0

Het werd tijd; eindelijk kondigt microblogdienst Twitter haar eigen analyticsdienst aan, waarmee eigenaren van websites inzicht krijgen in het verkeer naar hun site via Twitter. Daarnaast maakte Facebook deze week bekend een vernieuwing door te voeren in de manier waarop gebruikers hun vrienden kunnen beheren: smart lists & restricted lists, het antwoord op de circles van Google+.

Twitter Analytics gelanceerd

Twitter kondigt eindelijk een eigen analyticsdienst aan, een logisch gevolg van de overname van BackType in juli door de microblogdienst. Met de nieuwe analyticsdienst kun je als eigenaar van een website precies zien hoevaak er over je artikelen getweet wordt en hoeveel verkeer dat naar je site oplevert. Daarnaast krijg je dankzij de analytics ook inzicht in de effectiviteit van de tweetbutton op je site. De dienst is in eerste instantie alleen nog beschikbaar voor een selecte groep grote websites, maar wordt de komende weken voor alle gebruikers uitgerold. Twitter Analytics is vooralsnog gratis voor alle gebruikers. Bovendien komt er een API voor developers, zodat zij Twitter data kunnen opnemen in hun producten. Bron: Twitter Developers blog.

Facebook vernieuwt Friends lists: het antwoord op Google+

Facebook kondigde begin deze week aan de functionaliteiten rondom het beheer van vrienden aan te passen. Een logisch antwoord op de komst van Google+. De gebruiker krijgt dankzij deze nieuwe functionaliteiten veel meer controle over wie wat te zien krijgt. Het is vanaf deze week eenvoudiger om vrienden in lijsten in te delen en er zo voor te zorgen dat alleen bepaalde groepen vrienden specifieke informatie te zien krijgen. Ook zijn nieuwsoverzichten van bepaalde groepen in één oogopslag te zien en kan het eigen profiel worden afgesloten voor bepaalde groepen (lijsten).

Smart Lists

Facebook introduceert de Smart Lists, automatisch gegenereerde lijsten van vrienden op basis van je relatie met je vriend. Zo kan aan de hand van de middelbare school van een Facebookgebruiker automatisch een bepaalde groep met oud-klasgenoten worden aangemaakt. Deze groep wordt automatisch samengesteld uit Facebookvrienden die ook op dezelfde school hebben gezeten. De Smart Lists bestaan standaard uit werk, school, familie en woonplaats en zijn handmatig aan te passen.

Zelfgemaakte lijsten

Facebook geeft je de mogelijkheid om vrienden toe te voegen aan ‘close friends’ en aan een lijst ‘kennissen’. De updates van close friends verschijnen bovenaan in de nieuwsupdate, de updates van kennissen niet standaard, wel wanneer ze een veranderde burgerlijke staat hebben of verhuizen. Ook kun je als gebruiker eigen lijsten aanmaken, een functionaliteit die al langer bestond maar erg onduidelijk was. Je kunt notifications instellen op basis van een lijst; zo ontvang je altijd een mailtje wanneer een vriend uit een lijst een update plaatst. Een belangrijk verschil met Google+ is dat vrienden niet de naam zien van je lijst, maar wel elkaars naam! Ze kunnen dus zien wie er allemaal in jouw lijsten staat en met wie de update gedeeld is.

Restricted lists

Tot slot lanceert de dienst restricted lists: vrienden in deze groep kunnen alleen updates en foto’s zien van jou als je ze ‘publiek’ deelt (dus niet naar ‘alleen vrienden’). Je kunt bij elke update aan te geven welke lijst of lijsten jouw statusupdate mag zien. Ook kun je instellen welke lijsten bepaalde onderdelen van het eigen profiel mogen zien, zoals werkgeschiedenis, woonplaats en specifieke voorkeuren. Via een nieuwe pagina is bovendien een specifiek Nieuwsoverzicht van de updates van een bepaalde lijst te zien. Zo wordt alle nieuwe informatie van bijvoorbeeld de groep ‘close friends’ gebundeld om de informatie overzichtelijker te maken. Bron: Facebook blog.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media updates.