Innovatie

Social media op werkvloer: professional initiatiefrijk, werkgever behoudend

0

Social media op de werkvloer zijn net zo goed een uitkomst als een frustratie. Veel mensen doen het, maar lang niet altijd wordt het ondersteund door het hoger management. Dit blijkt uit het onderzoek dat Viadesk hield onder 366 professionals naar het gebruik van social media voor samenwerkdoeleinden.

Wie gebruikt er nou niet iets van social media om te netwerken of om ideeën uit te wisselen? Iedereen toch zou je zeggen. Dat geldt in ieder geval zeker voor de doelgroep van dit onderzoek, maar dat is logisch gezien de plaatsen waar we de mensen hebben uitgenodigd, onder andere op Twitter, Facebook en via Frankwatching.

Allemaal zijn we deskundig

Toch is gebruik van social media om het samenwerkproces een extra dimensie te geven niet zo vanzelfsprekend. Dat heeft veelal niet met de wil van werknemers te maken. Een groot deel van de respondenten gaf namelijk aan graag informatie en kennis te delen, vragen te stellen en antwoorden te geven. Hiermee positioneren zij zich als deskundige en dit geeft een boost aan het eigen netwerk. Middelen als Twitter, LinkedIn en Yammer worden hiervoor zonder problemen tijdens werkuren gebruikt.

Hoewel iets meer dan de helft van de respondenten aangeeft dat social media hen helpt bij het samenwerken met anderen, is men lang niet altijd tevreden over de beschikbare tools daarvoor. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat door het ontbreken van een goede visie van bovenaf een onsamenhangend geheel van verschillende tools tot gevolg heeft.

Visieloosheid leidt tot versnippering

Dat dit niet uitnodigt uit om op die manier structureel samen te werken blijkt uit reacties op de open vragen. Er is bijvoorbeeld een behoorlijk gebrek aan begrip bij directe collega’s, die bepaalde (dus random gekozen) tools niet gebruiken. Dat wordt dan inderdaad lastig samenwerken als diegene denkt dat je in de baas zijn tijd lekker zit te surfen.

Een ander gevolg is dat men klaagt over de hoeveelheid ‘troep’ die langskomt. Het blijkt voor veel mensen lastig, helemaal als men zich wil focussen op het werk dat gedaan moet worden, om de relevante informatie te filteren. Als dat niet lukt dat is de kans groot dat het gevoel van teveel irrelevantie en een overdosis aan persoonlijke profilering eerder ergernis opwekt dan motivatie geeft om door te gaan.

Eerst de feiten

Bovenstaande klachten bij, toch initiatiefrijke, professionals kunnen verholpen worden als werkgevers centraal beleid zouden hebben over de inzet van social media. Met een visie waarin iedereen zich zou moeten kunnen vinden. Nu eerst een paar droge uitkomsten op een rij:

Het gebruik van social media op de werkvloer:

  • 81,4% gebruikt social media om te netwerken, tegenover slechts 25,7% die dat doet om projectmatig samen te werken
  • 60,5% geeft aan dat het gebruik van social media helpt in het samenwerken
  • 34,5% vindt dat microbloggen helpt bij samenwerken
  • 12,7% vindt dat social media worden gehypet
  • 28% vindt social media succesvoller dan face-to-face
  • 68,8% vindt social media ideaal om zichzelf mee te profileren
  • 53,4% geeft aan dat de werkgever niets heeft geregeld
  • 5,9% gebruikt social media via eigen intranet
  • 54,1% mist een social component op het eigen intranet

Naar aanleiding van het onderzoek hieronder een aantal aanbevelingen, die in een vervolgartikel meer diepgang zullen krijgen, onder andere door experts aan het woord te laten. Lees meer in het onderzoeksrapport (pdf).

  1. Omarm social media als bron van inspiratie en vernieuwing
  2. Creëer optimale toegang en samenhang
  3. Vind de balans tussen regulatie en vrijheid
  4. Blijf up-to-date over algemene voorwaarden en wet-/regelgeving omtrent de social mediatools

Mijn aanbeveling

Dat zijn een boel boeiende getallen waar volgens mij een hoop aan te verbeteren valt. Elke professional heeft daar natuurlijk zijn eigen ideeën over. Misschien moeten jullie dan ook degene zijn die de werkgever overtuigt, bij wie die ideeën ontbreken. Natuurlijk is gewoon aan de slag gaan met social media prima. Dat helpt jezelf en een heleboel anderen, vooral ook buiten de organisatie, verder. Maar juist ook binnen de eigen organisatiegrenzen gaat er nog een hoop energie en kennis verloren, die prima voor een effectievere samenwerking ingezet zouden kunnen worden. Met meer succes tot gevolg. Succes!