Nieuwe koers Hyves: van sociaal netwerk naar contentnetwerk

0

Hyves start vandaag met een nieuwe koers. Nederlands grootste vriendennetwerk evolueert van sociaal netwerk naar contentnetwerk. Niet alleen krijgt het design van de site een opfrisbeurt, ook komt Hyves met een nieuwe functionaliteit: meepraten over hotte onderwerpen, ondersteund door een eigen redactie.

Wat is de gedachte achter de nieuwe koers?

Nederlands grootste, Hyves, heeft op dit moment 9,7 miljoen Nederlandse leden en een maandelijks bereik van 7,2 miljoen unieke bezoekers per maand (ComScore juli 2011). Leden spenderen gemiddeld ruim 4 uur per maand op Hyves en dat is nog steeds meer dan op Facebook.

Hyves is echt Nederlands en heeft dus een sterke lokale relevantie. Daarom ziet de social networking site deze ‘evolutie’ van sociaal netwerk naar contentnetwerk als een zeer logische en organische ontwikkeling. “Hyves heeft deze koers ingezet vanuit onze kracht als Nederlands grootste vriendennetwerk en vanuit de behoefte die er bestaat bij onze leden. Met de focus op relevante contacten zetten we een nieuwe stap in de toekomst van sociale media, waarbij het draait om onderlinge verbondenheid”, aldus Marc de Vries, CEO van Hyves.

Wat speelt er NU?

Hyves ziet bij de gebruikers een groeiende behoefte om mee te praten over onderwerpen die nu leven. Niet alleen met vrienden, maar ook met anderen. Hyves gaat deze gesprekken faciliteren, verrijken en aanjagen en zorgt daarmee dat iedereen kan deelnemen aan het gesprek van de dag. Door content (in de vorm van tekst, foto’s, polls, video’s en meer) toe te voegen aan de bestaande gesprekken tussen Hyvers, biedt de site de mogelijkheid om echt mee te praten over dat wat er speelt in Nederland.

Wat houdt de verandering in?

De miljoenen Hyvesleden bepalen de onderwerpen waar over gepraat wordt op Hyves zelf, maar dankzij een samenwerking met Sp!ts wordt hier een redactionele laag aan toegevoegd. Daardoor zien bezoekers in één oogopslag wat er speelt in Nederland en waar het over gaat. Voor Hyves is dit natuurlijk een logische vervolgstap na de overname door Telegraaf Media Groep. Uitgangspunt is het Hyves-onderdeel ‘Nu in Nederland’ dat al langer bestond en vanaf nu wordt verrijkt en steeds verder zal worden uitgebouwd met content, zoals polls en video’s. ‘Nu in Nederland’ gaat ‘Nu & Straks’ heten. De belangrijkste pijlers daarvoor zijn nieuws, sport en entertainment.

Accepteer cookies

Een nieuwe koers voor Hyves

Hyves onderscheidt zich hiermee duidelijk van andere sociale netwerken. Iedereen kan meepraten over onderwerpen die leven binnen de community. CEO Marc de Vries: “We brengen verdieping en verbinden mensen door relevante discussies met anderen. Hyves ziet dit als de volgende fase in social media. Het gaat immers niet alleen om hoeveel vrienden je hebt, maar om (alle) betekenisvolle contacten.”

Het design van Hyves heeft ook een opfrisbeurt gekregen. Het is strakker en volwassener geworden en de belangrijkste kleur is nu oranje. Die versterkt het vertrouwde, Nederlandse gevoel. Aan de site en de functionaliteiten van de site verandert verder niets. Het is en blijft hetzelfde vertrouwde Hyves.

Wat denk je van deze verandering? Is het een slimme zet van Hyves om meer te focussen op content, of vind je dat de tussenkomst van een redactie juist het ‘sociale’ van Hyves ondermijnt?