Het nieuwe Facebookprofiel: je eigen Timeline

Facebook verandert radicaal! Naast de veranderingen aan de startpagina en nieuwsfeed (lists, subscribe buttons en meer), komt ’s werelds grootste social networking site nu ook met een totaal nieuw profiel, genaamd Timeline. In feite is het nieuwe profiel een overzicht van ‘jouw leven op Facebook’, waarbij de regie in handen ligt van de gebruiker.

Het nieuwe profiel: de Timeline

Met het nieuwe Facebookprofiel kun je meer van jezelf laten zien dan je statusupdates van de afgelopen dag, week of maand (afhankelijk van hoeveel je Facebook gebruikt). Het start met een grote foto, die jou of je karakter het best weergeeft. Je kunt verder een meer compleet beeld van jezelf laten zien, door ook updates, foto’s en filmpjes van de afgelopen maanden en jaren een plek te geven in je timeline. Je timeline bevat de hoogtepunten van je leven. De gebruiker bepaalt zelf wat die hoogtepunten zijn. Je profiel wordt dus echt een visitekaartje. De Timeline wordt de komende weken wereldwijd uitgerold.

Apps

Je kunt daarnaast gebruik gaan maken van een nieuw soort apps, zoals een muzieklijstapp, blogpostapp, een fotoapp, een receptenapp en veel meer. De apps updaten automatisch je profielpagina, steeds wanneer je iets relevant post. Gebruikers kunnen deze apps toestemming geven om automatisch informatie te posten in de nieuwsfeed en op het profiel (de Timeline). Een selectie uit de nieuwe apps:

 • Spotify: Terwijl je luistert naar muziek op Spotify, zal je Timeline laten zien naar welke nummers je luistert, welke albums je het vaakst luistert, de afspeellijsten en de artiesten.
 • Netflix: Ontdek nieuwe films door te zien welke films je vrienden zien. Als vrienden Netflix hebben verbonden met hun Timeline, kun je zien welke films aan het bekijken zijn. Zo is het eenvoudiger om nieuwe komedies, documentaires, buitenlandse films en obscure films via je vrienden te ontdekken en ze vervolgens zelf te gaan bekijken.
 • Foodily. Als je recepten bewaart, worden ze aan jouw Timeline toegevoegd zodat je een overzicht houdt van de gerechten waar ze je midden in de nacht voor wakker kunnen maken of gerechten die je recent hebt ontdekt.
 • Nike+GPS: Deel met je vrienden de doelen die je jezelf stelt en je favoriete looproutes via apps als Nike+GPS, die op je Timeline te zien zijn elke keer als je je rondje begint en klaar bent.
 • The Guardian: Als je eenmaal The Guardian hebt toegevoegd aan je Timeline en ‘delen’ hebt aangezet, dan kun je artikelen delen die jij leest op jouw Timeline. Als je ervoor kiest een artikel niet te delen, kun je deze X’en van The Guardian, of verwijderen van je Timeline via je Acitivity Log.
 • Gogobot (reizen): Voeg Gogobot toe aan je Timeline om te kunnen praten over je beste vakanties en reizen en ideeën te verzamelen voor bestemmingen waar je nog heen wilt gaan.

Apps beheren is verbeterd

Facebook heeft verder verbeteringen doorgevoerd op het apps installeerscherm, zodat je zelf kunt bepalen hoe je je met de app verbindt. Op het scherm zie je nu een lijst met beschrijvingen van de app, de data waar de app om vraagt en beelden van de app zoals hij op jouw Timeline te zien zal zijn. Het nieuwe scherm toont ook vrienden die de app hebben geïnstalleerd. Sommige toestemmingen zijn voortaan optioneel en je kunt er nu ook voor kiezen om bepaalde informatie niet te geven als die niet noodzakelijk is voor de app om te kunnen functioneren (dit kan door op het kruisje te klikken).

Als je een app toestemming hebt gegeven om op jouw Timeline te verschijnen, zal deze naadloos updates doorvoeren wanneer je de app gebruikt. Je kunt controleren wat iemand ziet van jouw activiteit op de App Instellingen pagina, waar je jouw voorkeuren voor elke app aan kunt geven.

En we zijn er nog niet

Daarmee is de kous nog niet af. Naast het compleet nieuwe persoonlijke profiel, zijn er gisteren nog twee kakelverse, nieuwe functionaliteiten gelanceerd.

Activity log

Facebook introduceert Activity log, een privé informatiebron waar je kunt zien wat jij doet en deelt op Facebook, in het heden en het verleden. Hier kun je berichten deleten, verbergen op je Timeline of apps verwijderen. Je vindt je Activity Log via de knop op je Timeline.

Recommendation bar

Facebook introduceert daarnaast een nieuwe functie, die elke website (bijvoorbeeld in de sidebar) kan toevoegen om het voor bezoekers eenvoudiger te maken om artikelen leuk te vinden, te zien welke artikelen door hun vrienden zijn gelezen en om een app toe te voegen aan de Timeline met artikelen die zij aan het lezen zijn.

Will it ever stop? Weer een nieuwe verandering van de kant van Facebook! Maar deze keer wel echt iets totaal anders. Wat denken jullie, is dit nieuwe profiel een verbetering ten opzichte van het vorige? En zou het ook voor Facebookpagina’s gaan gelden?

Hoe haal je als organisatie alles uit Facebook?

Wil je weten hoe je een Facebook-pagina moet inrichten en met een fan-box aan je site kunt verbinden? Hoe gebruik je meer geavanceerde mogelijkheden zoals evenementen en adverteren? Leer tijdens onze training op 11 oktober 2011 van Pieter Vlamings hoe je Facebook strategisch kunt inzetten.
.
meer-weten

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Bedankt voor deze uitgebreide preview. Ik hoop wel dat Facebook nu even klaar is met de updates. De afgelopen week was er elke dag wel weer een nieuwe verandering…

  Iemand enig idee wat er met de sneltoetsen is gebeurd? Ik was er een fanatiek gebruiker van, maar nu zijn ze helaas verdwenen :(

  Ik heb het over deze http://www.martijnbloksma.nl/2011/01/11/facebook-als-een-pro-gebruik-de-sneltoetsen/ Alleen nieuwe update en zoeken werken nog. Jammer…

 2. Ik ben benieuwd wat voor meerwaarde dit gaat betekenen voor FB. Men zal langer op iemand zijn profiel neuzen en dieper zijn/haar (online) leven in gaan.

  Of dat nu direct prettig is? Ik weet het niet.

 3. Fijne uitgebreide preview. Dank!

  Voor degenen die durven en zin hebben je kunt de stap-voor-stap handleiding van mashable gebruiken om je facebook timeline vervroegd te activeren. (ipv 30 september)

  Handleiding (EN) hier: http://mashable.com/2011/09/22/how-to-facebook-timeline/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29#27133Step-6

  Hopelijk wordt het vernieuwde uiterlijk meegenomen naar de Pagina’s.

 4. Ik weet het zo net nog niet of Facebook gebruikers hier op zitten te wachten.

 5. Bedankt voor dit informatieve artikel. Zitten er ook veranderingen aan te komen voor fanpages? Of gelden deze dingen alleen voor persoonlijke profielen?

 6. Artikel over Fan Pages: http://www.allfacebook.com/what-should-facebook-page-admistrators-do-after-f8-2011-09

  Verwachting is wel dat Timeline doorgevoerd gaat worden, maar niets is zeker.

 7. Dankje Calliope! Ik heb nu ook de nieuwe timeline, ik vind het helemaal geweldig! Nog wel een weekje geduld voordat non-developers m’n profiel zo kunnen zien, maar ik ben alvast enthousiast :)

 8. Bedankt voor dit overzichtelijke artikel, Saskia – ik kijk er al naar uit wanneer we het nieuwe persoonlijke profiel ook in Nederland kunnen gebruiken

 9. En zo is je leven dus een open boek, licht iedereen makkelijk je doopceel en kunnen ze zien wat voor donkere films je bekijkt, wat voor belachelijke muzieksmaak je hebt en wat voor ubervage artikelen je graag leest :-) Voyeurisme en stalken 3.0 :-)

 10. @Bart: je hebt natuurlijk in eigen handen in hoeverre derden inzicht verkrijgen in jouw privé-leven. Maak jij je profiel publiek zichtbaar of hou je het grotendeels geheim? Welke content en privé zaken voeg jij toe aan jouw persoonlijke Facebook pagina? Duidelijk is dat het inzicht in je privé leven in eerste instantie toch echt bij jezelf ligt.

  Daarnaast, is de hele charme van Facebook niet het inzicht dat verschaft wordt in andermans bezigheden? Zo ja, dan vind ik dit een goede verandering voor de meerwaarde van Facebook.

 11. Heb het al enige dagen geleden geactiveerd en vind het echt super!! Eindelijk een echte verbetering van facebook. Het ziet er echt fantastisch uit.

  @Sietske: je opmerking is vast als geintje bedoeld, maar uiteraard kun je afschermen wat je niet wilt delen 😉

 12. Pff, alsof het me interesseert om ieders bezigheden uit te spitten en alle foto’s eindeloos te gaan bekijken. Boring, spendeer al genoeg tijd voor dat scherm. Showen met mijn foto’s etc. – hate it. Niks zo leuk als een goed boek, effe de buitenlucht opsnuiven en met vrienden écht te praten.

 13. Saskia Lenssens |

  Hoe kan je die tijdlijn verwijderen ?
  ik vind de oude facebook beter. en kan helemaal niet werken met dat nieuw systeem..

 14. Ik vraag me ook af hoe die te verwijderen.. Kan er niet mee overweg.. :(

 15. Ik wil de tijdlijn ook verwijderen… Maar kan nergens vinden hoe, dus als iemand mij hierbij kan helpen? Zal het erg op prijs stellen 😉 Vind de ‘oude’ Facebook toch wat fijner!

 16. ik wil ze ook verwijderen

 17. Ik wil ook geen tijdlijn meer :/

 18. Zou iemand weten hoe ik de Tijdlijn kan verwijderen. Ik wou alleen even kijken & nu staat het vast. Ik vind de oude facebook veel beter.

 19. Hoe geraak ik van die Tijdlijn af ???

 20. HOE VERWIJDER IK DIE TIJDLIJN??
  word er gek van, ik wil zelfs mijn fb sluiten hierdoor!

 21. ik vind dit tijdlijn gedoe tien keer niks. weet iemand een manier om mijn profiel als de oude kan krijgen?

 22. ik wil ook die tijdslijn weg !!!!!

 23. Ik wil geen tijdlijn :S
  Vind het mega irritant :S

  HElpppp!?!?!?!?!?!?!!?

 24. Hoe kun je het verwijderen? Wil mijn oude facebook terug!!!!

 25. Ik zou ook heeeel graag mijn time line weg hebben.. maar volgens mij
  weet niemand dat nog..

 26. Ik wil ook m’n oude facebookpagina terug :(
  Heb alles doorgespitst en volgens mij is het helemaal niet mogelijk om de tijdlijn te verwijderen.
  Ik vind het wel leuk hoor, maar ik vind het oude leuker. Dit lijkt wat meer op hyves en ik vind het minder overzichtelijk. Misschien moet het nog wennen.
  Toch wil ik, voor zolang het nog kan, nog éven genieten van de oude stijl.

 27. hoe kan ik die tijdlijn verwijderen van mijn profiel?

 28. Ik kan het niet weghalen! Helppp :s

 29. IK wIL DIE TIJDLIJN WEG!!!

 30. Ook ik wil gráág af van de tijdlijn!
  Ik heb het er net opgezet maar de oude facebook is toch nog veel beter, vind ik…

  Iemand enig idee ?

 31. Wil ook van die rot tijdlijn weg.

 32. Ik heb een probleem met de omslagfoto… Ik kan hem wel toevoegen maar hij slaat het niet op, heeft iemand een idee hoe ik dit op kan lossen?
  Alvast bedankt!

 33. Tijdlijn? Weg ermee… Maar hoe…. Aaaaaarghhhhh

 34. hoe kom ik van die tijdlijn af.
  ik kan er niet mee werken.
  het oud Facebook is veel maar dan ook veel beter.
  hoe kom ik er vanaf?

  Groeten een grote Facebookfan.

 35. hallo hoe krijg ik CONTACT met FACEBOOK om te vragen hoe ik tijdlijn verwijder?

 36. Same here… krijg die stomme tijdlijn ook niet weg, grr…!!!

 37. Timeline really SUCKS!!!!

 38. Ik wil ook weer terug naar mijn oude pagina, I hate it…
  Iemand die het weet ??

 39. hoe verwijder je de timeline please lieve mensen help want dit http://scameo.com/2011/09/29/how-to-disable-facebook-timeline-and-revert-back-to-the-old-facebook-layout/

  hier helpt nie weet er iemand hoe je da kunt verwijderen ???? BEDANKT

 40. Hoe kun je die tijdslijn verwijderen? Ik wil die tijdlijn weg en mijn oude facebook pagina weg!!!

 41. Mijn oude facebook pagina terug**

 42. Klik onder het tweede filmpje van onderstaande link op deactiveren en je facebookpagina is weer normaal =)

  http://www.jemoederiseenapp.nl/content/facebook-timeline-overzicht-van-je-digitale-leven

 43. Heb dat gedaan, maar bij mij werkt het niet. Zie nog steeds de tijdslijn. Wat heb ik dan niet goed gedaan?

 44. Bij mij werkt het ook niet.

 45. Met beide links lukt het mij nog niet om van mijn tijdlijn af te komen.. HELP?!

 46. He bah ik wil er ook van af maar lukt niet met die links!!!
  Het duurt gelukkig nog 10 dagen voordat hij gepubliceerd wordt maar ik heb liever dat hij helemaal niet gepubliceerd wordt!!!

 47. Ik wil ook die stomme tijdlijn weghebben!!!!

 48. Ik zou toch ook graag die tijdlijn weg hebben!
  Vind dat andere veel overzichtelijker, en niet zo speels!

  Iemand al een idee, hoe je het weer naar de oude layout krijgt?

  Bianca.

 49. Komt er nou eindelijk een oplossing van Facebook zodat we de tijdlijn kunnen verwijderen? Ongelooflijk dat het zolang duurt voordat Facebook met een oplossing komt. Hoe slim is FB nu?

 50. Is FB hiervoor eigenlijk al gecontacteerd?

 51. http://www.jemoederiseenapp.nl/content/deactiveer-je-facebook-timeline

  met die link, krijg je zo’n filmpje te zien bij waar je het moet verwijderen. Alleen bij mij staat er niet ‘Edit App’ er staat alleen create app is da bij jullie ook?

 52. Hoe kan ik de tijdline instellen voor een Fanpage??? Mijn persoonlijke pagina heb ik al met de nieuwe tijdlijn, maar hoe kan ik dat ook doen voor mijn fanpage yellowpirates??

 53. JA JIP BIJ MIJ IS da ook volgens mij is da allemaal zever je kunt de tijdlijn niet meer verwijderen nooit meer pffffff

 54. ik wil ook die tijdlijn weg.. irritant.. links werken idd niet..

 55. Tamara Siegers |

  De énige manier om tijdlijn te verwijderen is, denk ik, om je huidig profiel met tijdlijn te verwijderen en een nieuw profiel aanmaken. Ik heb alle links en apps geprobeerd maar helaas…..dit is dan nog de énige mogelijkheid.

 56. beste mensen helaas heb its ontdekt tijdlijn kan je nooit meer verwijderen het is geactiveerd binnen kort heeft iedereen tijdlijn en de oude gaat vergoed weg maar iedereen heeft een andere tatum ook jou vrienden die nog op een oude profiel zitten niet jaloers zijn want binnenkort hebben die ook de tijdlijn Tamara das geen oplossing een nieuwe profiel aan maken de oude gaat toch weg en die links hoe jii uw tijdlijn moet verwijderen das zever das gewoon aan gemaakte reclame dus iedereen moet er maar bij neer leggen helaas!!!!!

 57. Serieus, ze mogen er dringend voor zorgen dat die tijdlijn kan uitgeschakeld kan worden.

 58. Ik vind de tijdlijn echt verschrikkelijk, bij mezelf maar ook bij andere. Het is onoverzichtelijk en allemaal veel te groot. Ik wilde even kijk hoe het zou staan bij mijn profiel en nu krijg ik het niet meer weg. Iemand een tip voor het verwijderen van de tijdlijn?

 59. oo oeps, niet de laatste reacties gelezen 😉 thanks voor de info

 60. Pfff vervelend die tijdlijn!!

 61. Hoe moet je time line activeren? Weet iemand dat??

 62. wat een vreselijke wijziging, dat nieuwe profiel met tijdlijn…onoverzichtelijk, irritant en binnen no time ben ik vertrokken van zo’n profiel. Graag zo snel mogelijk iedereen weer terug naar het oude profiel!

 63. Helemaal mee eens, kun je mij vertellen hoe ik weer terug kom in mijn oude profiel?? Wou alleen ff kijken hoe het eruit ziet.

 64. Fb is niet meer wat het was,volgens mij zit hier wat anders achter,,,beter van niets van je privé te posten…en die zijbalk,,,,,,???????? Moet iedereen nu weten wat JE bij WIE post??? FB timeline werkt maar voor de helft+de foto’s zijn voor jezelf ook maar half te zien…. 6 x niks,volgens mij is’t de bedoeling dat er mensen afhaken,,,,teveel FB-ers….en als ’t zo doorgaat ,den deze ook,,,,

 65. Eenmaal gekozen voor de tijdlijn kun je niet meer terug naar de vorige vertrouwde weergave. Persoonlijk ben ik wel over de tijdlijn opzet te spreken.

 66. Het is schandalig dat je geen helpdesk kan benaderen van facebook.
  Bij hyves gaat dat wel en wordt er naar je geluisterd en je probleem opgelost. Als facebook wil overleven zullen ze actie moeten ondernemen, anders wordt er een campagne opgestart om facebook niet te gebruiken en terug te keren naar hyves.

 67. Mensen dit werkt echthttp://www.jemoederiseenapp.nl/content/deactiveer-je-facebook-timeline Dit heb ik tonet ook gedaan en ik heb mijn oude facebook weer terug !! :’D

 68. Geachte mijnheer/mevrouw van Facebook,

  graag zou ik PER DIRECT willen terugkeren naar mijn profiel in plaats van de nieuwe, vreselijk onoverzichtelijke, vervelende “Tijdlijn”.

  Helaas is er niemand die naar mij (en nog duizenden andere mensen) wil luisteren. Dit stelt mij zeer teleur.

  Met vriendelijke groet,

 69. gewoon een nieuwe facebook aanmaken en weg is timelijn!!

 70. Corrie van der Vaart |

  Dan zal ik zeker stoppen met Facebook, want dit is niet meer in eigen beheer maar in beheer van Facebook

 71. Mijn status-updates zijn niet meer zichtbaar voor mijn vrienden. Kan iemand mij misschien uitleggen hoe ik dit weer actief krijg?!
  Ik heb facebook hier al over gemaild maar ik krijg gewoon geen reactie..

  Volgens mij heb ik alle instelling wel goed staan en zijn mijn updates ook zichtbaar voor vrienden.
  Ik word ook helemaal gestoord van die tijdlijn… :s

 72. Dit progje werkt bij mij prima om de nieuwe Timeline verwijderd te houden!

 73. Walter is dat geen virus ofzo?

 74. Nee is geen virus Ricardo, het werkt inderdaad, het enige wat ik ondervind is dat de foto’s bij mij niet volledig weergegeven worden bij de album’s. Misschien heeft een ander daar geen last van

 75. ik wil graag ook fb hebben zoals jullie 7

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!