Verdieping

Social media over de grens: Suriname

0

Het land Suriname begint aan zijn opmars binnen de sociale media. Van een wit vlakje op de social media wereldkaart tot een actieve online community waar andere landen van kunnen leren. Het gebruik van social media groeit als Sopropo binnen de Surinaamse samenleving. Bedrijven die starten met social media kennen een stijging die zelfs voor Nederlandse begrippen nog ongekend is. Wat is de reden dat social media zo succesvol is in Suriname en wat kan Nederland ervan leren?


Soms zie je wel eens van die berichten voorbij komen over de nieuwe social media cijfers wereldwijd, maar van welk Zuid-Amerikaans land zijn er geen cijfers bekend? Inderdaad, Suriname. De afgelopen 2,5 maanden heb ik in Suriname doorgebracht om daar jonge talenten op te leiden tot Social Media Editor. In die training hebben zij alle ins en outs van social media meegekregen, van Facebook tot Twitter en van Google Analytics tot Hootsuite. Tijdens mijn verblijf in Suriname is me toch het een en ander opgevallen als het gaat om de Surinaamse social media.

Suriname is een land met ongeveer 485.000 inwoners en het kent ruim 82.000 Facebookgebruikers. Het netwerk Facebook is hier immens populair en kent een sterke groei. Uit een berekening van de cijfers van Social Bakers blijkt dat de online populatie van Suriname ongeveer 163.000 mensen betreft. Dit betekend dat slechts 33% van de bevolking de beschikking heeft over internet (dit ten opzichte van de 86,2% in Nederland in 2010 en hierbij is mobiel internet meegenomen. Naast de snelle groei van Facebook kent Suriname ook een snelle groei aan BlackBerrygebruikers met mobiel internet, voor wie het updaten van hun social profielen dus nog makkelijker is geworden.

Suriname, een klein dorp met een Facebookhart

Suriname fungeert als een klein dorp. Iedereen kent elkaar en nieuws verspreidt zich dan ook als een lopend vuurtje. Het informele karakter van de samenleving vindt ook zijn weg naar de Facebookgemeenschap. Er heerst een gevoel van nationale trots en samenhorigheid waarbij mensen elkaar opzoeken en cocreatie plaatsvindt om alles van Surinaamse afkomst een hart onder de riem te steken. Andere kanalen zoals Twitter of LinkedIn worden in Suriname nog niet of nauwelijks gebruikt. Een mooi citaat dat ik tegenkwam die dat nog eens benadrukt is: “Twitter en LinkedIn zijn zo schaars in Suriname als de zon in Nederland.”

Surinaamse online cases

Tussen alle online activiteiten zitten een aantal mooie Facebook cases die zeker een plek in de schijnwerpers verdienen. Een voorbeeld is de fanpagina van Surinam Airways (SLM), TBL Cinemas en de groepspagina “Je weet dat je een Surinamer bent als…”. De Facebookpagina van Surinam Airways kende een sterke groei van 350 likes in de eerste week. Inmiddels staat de pagina op ruim 5.700 likes (en dat in slechts 11 weken!). De groei van de pagina is ook te danken aan de gecommuniceerde fotowedstrijd waarbij de gebruiker twee vliegtickets naar een van de SLM bestemmingen kan winnen. De actie in combinatie met een één week draaiende advertentie heeft ervoor gezorgd dat er ruim 40.000 Surinamers zijn bereikt en de fotowedstrijd applicatie ruim 30.000 keer is gebruikt en gedeeld. Surinam Airways heeft er vanwege het voorziene aantal conversaties op de pagina voor gekozen om een webcareteam in te zetten.

TBL Cinemas is een bioscoop in Suriname die optimaal gebruik maakt van Facebook. De fanpagina van TBL Cinemas kent ruim 11.000 fans en wordt onderhouden door niemand minder dan Hennah Draaibaar. De pagina voorziet Surinamers van informatie over de allernieuwste films, leuke acties, films die verwacht worden, een actueel filmschema en niet te vergeten de webcare-activiteiten. Het is een mooi voorbeeld van wat Nederlandse bioscopen kunnen leren van TBL, namelijk dat interactie met je bezoeker echt werkt! Durf die conversatie aan te gaan en je zult hiervoor beloond worden.

De groepspagina “Je weet dat je een Surinamers bent als…” is gestart op maandag 8 augustus, en kon al op 10 augustus zijn 20.000ste lid verwelkomen. Bijna iedere seconde wordt er een post geplaatst waarin iemand (o.a. cabaretier Roue Verveer) aangaf waarom hij/zij een echte Surinamer is. Voorbeelden hiervan zijn:

Je weet dat je een Surinamer bent als….

  • Je moeder je ooit naar de winkel heeft gestuurd voor 1 maggiblok. Owee je nie ging!
  • als je maag een bruine bonen, een Roti en een Saoto op 1 dag tegelijk aankan…

Het starten van deze groepspagina geeft eigenlijk ook al aan dat social media in Suriname nieuw is. Nu er ruim 21.000 leden lid zijn van de pagina begint de beheerder de beperkingen van de groepspagina en de voordelen van een fanpagina in te zien (Google index, zichtbaarheid bij de stream van je fans, het gebruik van applicaties, statistieken, etc.) Om die reden is er sinds 10 augustus eenzelfde pagina online gegaan, ditmaal als een fanpagina gestart. De fanpagina kent een beduidend minder voortvarende start en staat momenteel nog ‘maar’ op 3.667 likes. De pagina is begonnen door een Surinamer die de Surinaamse trots met iedere Surinamer wil delen. Welke producten, diensten, spreekwoorden en/of gezegdes zijn kenmerkend voor Suriname en mogen absoluut niet vergeten worden. De boodschap is dan ook niet voor niets, trots op Suriname.

Tone-of-voice

In Nederland heerst er binnen ieder netwerk een eigen tone-of-voice, Facebook is levendig en vriendelijk maar in mate, je kunt namelijk als bedrijf niet te informeel de conversatie aangaan. Een bericht beginnen met ‘Heeey Bastiaan, hoe is het nou?’ kan scheve gezichten opleveren. Twitter daarentegen is vooral topic gericht, direct/onmiddellijk en persoonlijk. In Suriname is dit niet het geval. Het maakt niet uit waar je online met iemand communiceert, het is altijd vriendelijk, informeel en met het gevoel alsof je elkaar al jaren kent. Toch is er binnen de Surinaamse samenleving een groot onderling verschil in tone-of-voice. De huismoeder die vriendelijk en afstandelijker is en op zoek is naar juiste informatie, een scholier die veel afkortingen en Engelse termen gebruikt puur is gericht op entertainment, of de zakenman die wil weten wanneer het bijvoorbeeld interessant is om te vliegen naar Amsterdam. Kortom de cultuurverschillen dragen bij aan een verschillende tones-of-voice voor ieder medium. In dit geval is cultuur voornamelijk landgebonden, maar in sommige gevallen ook zeker groepsgebonden.

Gebrek aan strategie

De reden waarom bedrijven in Suriname van een groepspagina naar een fanpagina overstappen of eigenlijk gewoon maar Facebook inzetten en niet naar andere netwerken kijken, is eigenlijk een gebrek aan strategie. De verwarring, of gebrek aan kennis is niet iets wat alleen in Suriname voorkomt, het gebeurt wereldwijd en dus ook in Nederland. Een gedegen strategie kan bedrijven hierbij helpen, het geeft jhouvast en kan ze in de juiste richting helpen. Een strategie laat zien hoe je als bedrijf social media als middel kunt inzetten om je doelstellingen te behalen. Zo heeft bijvoorbeeld Surinam Airways er duidelijk voor gekozen om de klantenservice te verbeteren, meer naamsbekendheid te creëren en een online community op te bouwen met als doel cocreatie en crowdsourcing.

Verschillende ingrediënten om Roti te maken

Er zijn verschillende ingrediënten nodig om tot het welbekende gerecht Roti te komen. Bij social media is dit niets anders, er zijn verschillende onderdelen die zorgen dat je als bedrijf social media op een goede manier kunt inzetten. Blijf net als Surinam Airways en TBL Cinemas dicht bij je eigen (bedrijfsstrategie) en filosofie. En neem duidelijk een doel voor ogen, wil je de huidige service verbeteren, net als Surinam Airways of kies je ervoor om meer in contact te staan met je doelgroep (TBL Cinemas)? Kortom, neem de gouden regel mee in je aanpak, social media is een extra middel om je huidige bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en niet een losstaand doel!