Born in the 80’s, hoe staan de jongeren van nu in het leven?

0

Geboren in de jaren 80, ook wel generatie Y genoemd. Er is al ontzettend veel geschreven over deze bijzondere generatie. DVV (Belgische verzekeraar) en InSites Consulting wilden nog meer te weten komen en voerden in september 2011 een onderzoek uit. Jongeren werden opgeroepen via banners, radiospots en een online film om deel te nemen aan een enquête . Zo’n 3000 jongeren tussen de 15 en 35 jaar oud reageerden hierop en maakten de onderstaande interessante resultaten mogelijk.

Ik heb een goede band met mijn ouders

Jongeren hoeven zelden het huis te verlaten omdat ouders vinden dat ze lang genoeg thuis gewoond hebben (5%). De gemiddelde leeftijd waarop zij vertrekken is 21,6 jaar en de voornaamste reden is simpelweg omdat ze op eigen benen willen staan (80%) en meer vrijheid willen (62%). Op het moment dat jongeren het huis verlaten is er evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. Wonen neemt het grootste gedeelte van het budget in beslag, gevolgd door eten. Pas op de 7e plek komt kleding!

Ik ben happy!

In de media lees je vooral gezeur en gezanik over de huidige generatie. Doet dat er wat toe als je weet dat deze generatie very happy is? Generatie Y wordt het gelukkigst van de liefde (73%). Op de tweede plek komt een goede gezondheid (45%). De mannen uit de huidige generatie zijn ietsje gelukkiger (57% vs 51%) en optimistischer (30% vs 21%) dan de vrouwen. De jongeren die minder gelukkig zijn wijten dit aan een tekort aan geld of gebrek aan mooie toekomstperspectieven.

Ik ben wel veel online, maar dat is heus niet het enige hoor!

Op internet surfen staat uiteraard op nummer 1 als het gaat om vrijetijdsbesteding. Maar dat is zeker niet het enige. Tv-kijken, op stap gaan, muziek luisteren en lezen scoren ook heel hoog.

Ik maak me wel een beetje zorgen over de wereld

Ondanks dat de huidige generatie erg gelukkig is, liggen ze toch nog wel eens wakker van maatschappelijke thema’s. En dat blijft niet bij wakker liggen, deze thema’s kunnen ze ook aanzetten tot actie:

  • 52% – Gezondheid
  • 43% – Ongelijkheid in de wereld
  • 41% – Opwarming van de aarde
  • 39% – Dierenleed
  • 37% – Armoede in mijn omgeving
  • 36% – Kinderarbeid
  • 29% – De spanning tussen Vlaanderen en…
  • 10% – Antiglobalisme
  •  6% – Geen van bovenstaande
  •  5% – Andere

Jongeren gaan graag over tot actie op deze manieren: ter plaatse hulp aan bieden, levensstijl veranderen of aan evenement mee doen waar een goed doel aan verbonden is. Overigens geven jongeren wel toe dat ze niet zo snel ter plaatse zouden helpen. Ze helpen liever op een kleinere manier en gaan eerder naar evenement waar een goed doel aan verbonden is.

Ik wil een happy family

Het stichten van een eigen gezin ziet 43% van de jongeren als hun grootste ambitie. Vooral vrouwen zien ‘huisje-boompje-beestje’ wel zitten (vrouwen 56% – mannen 49%)! Naast een happy family is een stressvrij leven belangrijk (21%) en het maken van carrière (17%). Dit onderzoek bevestigt wat veel andere onderzoeken ook zeggen; bij Generatie Y gaat kwaliteit van leven voor werk. Overigens wachten jongeren wel met het stichten van een gezin tot zij een stabiele relatie hebben (90%). 84% vindt ook inkomen een belangrijke voorwaarde gevolgd door een eigen woning (51%). Generatie Y is bewust bezig met hun toekomst!

Lees hier meer over het onderzoek en luister hier naar Yoeri van den Bergh op Stubru in een interview over dit leuke onderzoek.

Ik, als 80’s kind, ben heel benieuwd, hoe was het nou eigenlijk in de jaren hiervoor? Wat zijn de waarden van Generatie X of de Babyboomers? En wat zijn dan de grote verschillen?