Innovatie

#Volgjemenog? Over de échte waarde van online netwerken

0

Wat is nu precies de waarde van sociale netwerken? Volgens Tom Gouman zit de échte waarde niet in het vergaren van geld of kennis, maar in de mensen zelf. Hierbij is personal branding, online zichtbaarheid en zakelijke relevantie van groot belang. Het boek #Volgjemenog? geeft praktische informatie over hoe je social media kunt inzetten om zo je personal brand te ontwikkelen en uit te dragen. Daarnaast helpt het je ook om verbindingen tussen waardevolle mensen te leggen.

Sociale netwerken

Hoe bepaal je je eigen sociale mediastrategie? En hoe werk je op een gemakkelijke en waardevolle manier aan je eigen merk; je personal brand? Aan de hand van theorieën uit de sociologie en de netwerkanalyse krijg je inzicht in de werking van sociale netwerken. #Volgjemenog? begint bij de basis door eerst het begrip sociale media in kaart te brengen en welke gevolgen dit heeft voor ‘de nieuwe werknemer’ en het werken binnen organisaties. Sociale media spelen namelijk een steeds grotere rol bij de totstandkoming van netwerken en in de verandering van organisaties; men werkt meer en vaker in een (tijdelijk) netwerk. Tom beschrijft dat sociale media je in contact brengt met andere mensen en dus ook met hun kennis en ideeën.

Verschil sociale netwerken en sociale media

Tom geeft aan dat sociale netwerken en sociale media vaak in één adem genoemd worden. Hij geeft daarna duidelijk een onderscheid tussen de twee. Sociale media verbinden mensen met elkaar en faciliteren alleen; het zijn hulpmiddelen, tools. Mensen die met elkaar verbonden zijn heten een sociaal netwerk. Daarnaast geeft hij aan dat social media geen doel op zich zijn maar ‘slechts’ middelen om je doel te bereiken.

Personal branding

Het boek spoort aan om je online netwerk duidelijk te maken wat jij als persoon (en/of als merk) te bieden hebt, wat je onderscheidend maakt en wat je kracht is. Het succesvol deelnemen aan sociale media begint volgens Tom dan ook met personal branding. Hij reikt je de handvatten aan om jezelf te ‘branden’ door de volgende stappen te doorlopen:

  • Durven en kiezen
  • Jezelf als merk neerzetten
  • Je merk laden

Elke stap kent fijne voorbeelden en tips waardoor het je gemakkelijk wordt gemaakt om zelf ook daadwerkelijk de stappen te doorlopen. Daarnaast stelt het boek een aantal vragen om tot je eigen persoonlijke sociale mediastrategie te komen. Op die manier wordt het voor jezelf duidelijk wat je nu eigenlijk wilt bereiken met sociale media en geef je richting aan je eigen doel.

Conclusie

Het boek leest lekker weg en geeft je waardevolle tips, stappenplannen en mooie voorbeelden aan de hand van theorieën; deze worden vervolgens weer gekoppeld aan het desbetreffende hoofdstuk. Op die manier krijgt een hoofdstuk meer lading. Daardoor wordt de theorie veel levendiger en word je aangespoord om de ideeën zelf ook echt toe te passen.

Het boek is vooral interessant voor diegene die zichzelf, online, willen presenteren en profileren. Voor hen die nog niet echt weten hoe social media werken en hoe je het precies inzet, is dit een fijn boek. Als je die kennis wel al in huis hebt kan het geen kwaad om je personal brand eens kritisch te bekijken.

Titel: #Volgjemenog? Over de échte waarde van onlinenetwerken
Auteur: Tom Gouman
Uitgever: Sdu Uitgevers/Academic Service
Jaar: 2011
Nummer: ISBN 9789052618616
Mediatype: Boek (108 pagina’s)
Prijs: €19,95,-
Bestellen: via Managementboek en Bol.com

Winactie!!

Speciaal voor lezers van Frankwatching geeft auteur Tom Gouman 5 dagen lang iedere dag 2 exemplaren van #Volgjemenog? weg. Hoe doe je mee? Tweet het volgende bericht:

“Lezersactie @Frankwatching: @TomGouman geeft exemplaren van zijn boek #Volgjemenog? weg. Ook kans maken? RT!”

[Update: de actie is voorbij. Tom heeft de winnaars via Twitter bekendgemaakt.]