Verslaafd aan Instagram

Instagram, je weet wel, die fantastische iPhone app waarmee je foto’s kunt maken, vervolgens nog mooier maakt met een filter en dan post in de Instagram community. Wachten op likes, op comments, op de popular page, waarvan niemand weet hoe je er terecht komt. Ge-wel-dig!

Verslavend!

In april las je hier op Frankwatching het artikel ‘Foto-sharing startup Instagram en de kansen voor bedrijven’. Mijn verhaal gaat meer in op het gebruik IRL en de apps en API’s. Het koste me 6 weken om dit artikel te schrijven. Ik wil zoveel vertellen over Instagram en kreeg er geen letter over op papier. Hoe Instagram een onderdeel van je leven wordt. Hoe verslavend het is, net als veel andere communities trouwens. Maar ook hoe je kunt twijfelen over de aanpak: post ik alleen mooie foto’s, of post ik gewoon alles wat ik meemaak: mooi of niet mooi, it’s my life. Of: kies ik een thema, een bepaalde vaste filter of post ik alleen street art foto’s.

Regenboog, Vergootglas, autowassen

Vergrootglas 19 likes, Regenboog 23 likes en Carwash 17 likes

Instagram infographic

Infographic Instagram

Dit is een detail, klik op de afbeelding voor de volledige infographic.

Heb je ook die ongelofelijke infographic van Instagram voorbij zien komen? Er zijn meer dan acht miljoen geregistreerde gebruikers in nog geen jaar tijd en er worden tien foto’s per seconde geüpload. De voornaamste redenen om Instagram te gebruiken zijn ‘laten zien wie en waar je bent’, maar het wordt ook veel ‘gebruikt’ ter ontspanning.

Apps en API’s

En dan de duizenden apps en API’s die er inmiddels zijn. Webstagram en Flipboard en Festigram om foto’s van festivals te bekijken. Om je foto’s niet via de app maar op de computer te kunnen checken heb je Inkstagram, Statigram en Webstagram, want het maken is leuk met je mobiel, maar foto’s bekijken wil je toch groter. Bij Statigram heb je ook nog wat statistieken erbij. Wat je beste foto’s zijn bijvoorbeeld, zoals mijn eigen top drie bovenaan. Dingen die je niet makkelijk uit de app zelf haalt. Een coole screensaver op je Mac is Screenstagram. In Flipboard op je iPad kun je de foto’s mobiel en toch lekker groot bekijken en liken. En Tweegram: da’s gewoon twitteren op Instagram.  Hier op Mashable vind je nog eens 13 leuke Instagram Apps.

Instawalk

Maar IRL zijn er ook Instagram spin-offs zoals de Instawalk. Instagrammers ontmoeten elkaar op een bepaalde plek in een bepaalde stad en lopen samen een route waarbij iedereen foto’s maakt. Na afloop gaat men in een kroeg gezellig samen foto’s bewerken en dan posten. Hallo? Is hier geen sponsor voor te vinden? De kroeg in kwestie bijvoorbeeld? De gemeente?

Hashtags

Los gaan op hashtags kan ook. Ik wel in ieder geval. Veel hashtags plaatsen bij een foto geeft een boost  aan het aantal views. Wat te denken van #lookoftheday of #fashiondiaries of gewoon #lamp?

Instagram hashtags #lamp

Instragram foto's met hashtag #lamp

Als je inspiratie zoekt voor kleding, producten of meubels: je vindt er alle variaties en kunt meteen de eigenaar vragen welk merk en waar te koop. En dat kunnen merken zelf natuurlijk ook. Zoals Burberry en Urban Outfitters dat al doen.

Dan blijft er uiteindelijk nog 1 grote vraag over: ‘How do I make it to the popular page?’ Weet jij het?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Hier ook een verslaafde: leuken herkenbaar verhaal! Ik mis alleen de InstagramWalk020 in dit verhaal, de NL versie van de InstaWalk: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110929_instagramwalk020_instagrammers_verenigt_u

  Verder nog een tip: er zijn meerdere Nederlandse gebruikersgroepen, zowel offline als online. Misschien leuk voor NL IG-ers om bij aan te sluiten.

  Oh, en Instagrams afdrukken doe je via http://printstagr.am.

 2. Ah, nog meer verslaafden, en aanvullende info, da’s fijn. Een andere verslaafde die veel meer volgers en likes heeft dan ik op Instagram is @urbancowboy. Er zijn echt superveel leuke IG-ers om te volgen.

 3. http://www.Hipstaprints.nl ontwikkelt ze. Zie er erg goed uit.

 4. Hallo! Ik ben nog maar 14 jaar maar ben al ongeveer 30x op de popular page gekomen..
  Het geheim is gewoon om veel likes te krijgen in een erg korte tijd, dus heb je veel volgers nodig
  Maar nu instagram steeds poulairder wordt, is het ook steeds moeilijker om op de pp te komen
  Hoe je vroeger al met 100likes in 20min gemakkelijk op de poular page kwam, moet je er nu duizenden hebben.
  Ik hoop te hebben geholpen, en mijn instagramnaam is trouwens @kajisleuk

  Groetjes kaj :)

 5. Hee!!

  Hoe kan je via je compter oto’s op instagram zetten?

  X

 6. mijn account op instagram heeft inmiddels bijna 144000 followers en meestal als ik een foto plaats komt hij wel op popular page,

  tip:

  regelmatig foto’s plaatsen
  reageren op andere foto’s
  mensen toevoegen

 7. oh ja hierbij mijn instagram naam : wouter36

 8. Vanuit de “verslaving” voor Instagram en vooral het leuke sociale aspect van een instawalk hebben een website opgezet waar Instawalks in het gehele land te vinden zijn. Ook uitleg over Instagram en verschillende gerelateerde zijn er te vinden. Binnenkort komt er ook een Instagram-tips gedeelte en zijn hebben we een eerste Instawalk op thema voor een netwerkclub. Instawalks zijn behalve leuk ook interessant voor bedrijven en/of gemeenten. Productieprocessen, bouwprojecten, natuurgebieden, historische binnenstad, exposities en architectuur zijn enkele voorbeelden die voor een 1 op 1 betrokkenheid kunnen zorgen bij de lopers. Vooral de aspecten “branding” “social” “fun” zijn sterk aanwezig binnen een Instawalk. Sponsoring haalt juist het fijne gevoel er uit. Het kan wel maar de sponsor moet altijd op de achtergrond blijven. Sponsoring is ook te eenzijdig. Een Instawalk opgezet vanuit een merk dat kan dan weer wel. Wij zijn momenteel de mogelijkheden voor merken aan het uitwerken tot interessante concepten.

  Instagram: brandyard
  PS voor de liefhebbers is er vandaag 11 november een Instawalk in Alkmaar en 25 November in Utrecht. Imaging the world!

 9. Wat leuk, zal je zo even opzoeken op IG. Ja heel herkenbaar. Ben er al zowat vanaf het begin bij heb nu meer dan 3000 foto’s geplaatst. Wat betreft de popular page. Precies wat je schrijft. Eerst kwam ik er nooit op. Toen ineens na een jaar kwam bijna iedere foto op pppage en nu dus helemaal niet meer. Misschien is het dom om dat jammer te vinden, het gaat toch om het plezier van mooie foto’s maken en vooral ook het delen met de ” hele wereld” en dat is ook zo. Het leukste is toch de reacties die je krijgt van mensen die dezelfde passie hebben!

 10. Nou dat instagram is behoorlijk uit de klauw gelopen thuis. Mijn vrouw zit constant met haar neus op het mobiele schermpje, brengt de kids rustig een kwartier later naar bed en raakt geïrriteerd als ik er (herhaaldelijk) wat van zeg. Ook de opmerking ‘zit je nou alweer (en reken maar dat het alwéér is) op Instagram?’ kan rekenen op een snauw…als het al gehoord wordt. Dat vind ik het zieke van deze app., dat virtuele vreemden zodra dat ding aangaat meteen belangrijker zijn dan ‘levende naasten’ in de kamer. Van selectief ‘liken’ is overigens totaal geen sprake, de ongeschoren bakkes van één of andere onbekende Klaas uit Appelkutteveen wordt net zo snel geliked als een mooie sfeerfoto. En zelf actief met ‘fotografie’ bezig zijn ineens he? ja hoor, met je mobiel een beetje snapshots van alles wat los en vast zit maken, filterje er op en gauw posten zodat die geliked kan worden. Gooi nog wat ‘Geile Harry’s’ in de mix die haar op haar profielfoto uiterlijk liken en virtueel met je vrouw gaan lopen flirten en de ellende is compleet. ‘Nee hoor schat, die kerel vind dat écht de mooiste foto van een boom die hij sinds lange tijd gezien heeft. Hij is er zo blij mee dat ie er spontaan hartjes icoontjes knipogende smileys en virtuele rozen tegenaan gooit. Wel een beetje vreemd dat je dat soort likes en comments nooit hebt als je met de kinderen op de foto staat.’ Pffff Ik kan niet wachten tot deze hype weer weg is…oh wacht het bestaat al jaren nu en zelfs een copyrightschandaaltje deed het niet de das om. Ik ga maar eens scheidingspapieren aanvragen denk ik.

  1. Hi theo, ik moet echt heel hard om je reactie lachen! Klaas uit Appelkutteveen en ‘ineens’ geinteresseerd in fotografie, hoe pijnlijk herkenbaar en grappig verwoord. Je hebt trouwens helemaal gelijk, maar van een verslaving kom je niet snel af :-)

   1. Oh, theo Ik vergeet de ????????????????????????????????????

    1. Die vraagtekens waren de hartjes icoontjes knipogende smileys en virtuele rozen voor jou, maar dat werkt alleen op de mobiel (en instagram)

   2. Leuk dat het ‘herkenbaar’ is. Het is natuurlijk wat gechargeerd geschreven maar aan de andere kant vind ik het ook erg triest. Met name juist het ‘on hold’ zetten van échte mensen en geirriteerd raken als er wat van gezegd wordt. Omdat jij hen ineens stoort bij het uitvoeren van deze ‘uitermate’ belangrijke ‘hobby’ en er nog wat van durft te zeggen ook. Dit zie je ook erg veel om je heen met andere communicatie’(ironisch woord in deze context) middelen. Midden in een gesprek gaat een mobiel af en zonder blikken of blozen wordt je midden in een gesprek aan de kant gezet. Wat is er zo moeilijk aan wegdrukken en terugbellen? Zelfs al voor een binnenkomende whatsapp of mailbericht. Ineens is de aandacht weg. ‘Huh…wat zei je?’…ik kreeg net even een whatsappje binnen.’ Het totale blinde eraan dat je dat nou juist niet als excuus aan kunt dragen om je onbeschoft te gedragen. Je zou er eens naar moeten vragen bij een willekeurig kassameisje/jongen bij de Albert Heijn, hoevaak zij al ‘plotseling onzichtbaar’ werden. Het zal een teken van de tijd zijn. Fijn dat ik bij het stoom afblazen nog heb kunnen amuseren. Want laten we wel wezen, als je niet een beetje om jezelf kunt lachen in het leven, waarom dan wel?

 11. De reactie van Theo is grappig .. maar er zit zeker een kern van waarheid in. Als het al niet helemaal zo gaat in huize Theo.

  Het punt is dat apps als Instagram er voor gaan zorgen dat mensen alles doen om maar een beetje op te vallen. Daarbij hoort zeker het ‘blind liken’ waar Theo het over heeft.

  Ik zit zelf op Instagram, maar heb al een keer eerder mijn account gedelete. Maar niet nadat ik een paar verschrikkelijk slechte foto’s had ge-upload. Deze werden net zo hard geliked als de anderen. Toen ik stopte ben ik ben zelfs geinterviewed door CNN. Ja, ik zou stoppen, had er genoeg van.

  En ja .. ik ben terug op Instagram, een paar weken later al. Maar .. ik hecht minder waarde aan de likes. Ik zie ze eigenlijk niet eens meer. De comments zijn waar ik het voor doe, ook al zijn die schaars op Instagram. Het is belangrijk om te zien wat het is. Hopelijk liked men de foto’s omdat die goed zijn en niet alleen om aandacht te krijgen en er zelf beter van te worden. Het zijn rare jongens .. die instagramers 😉

 12. Bedankt voor de reacties. Blij dat het ‘herkenbaar is’. Het is natuurlijk wat gechargeerd geschreven maar aan de andere kant vind ik het ook erg triest. Het zal een teken van de tijd zijn. Met name juist het ‘on hold’ zetten van échte mensen en geirriteerd raken als er wat van gezegd wordt. Omdat jij hen ineens stoort bij het uitvoeren van deze ‘uitermate’ belangrijke ‘hobby’ en er nog wat van durft te zeggen ook. Dit zie je ook erg veel om je heen met andere communicatie'(ironisch woord in deze context) middelen. Midden in een gesprek gaat een mobiel af en zonder blikken of blozen wordt je midden in een gesprek aan de kant gezet. Wat is er zo moeilijk aan wegdrukken en terugbellen? Zelfs al voor een binnenkomende whatsapp of mailbericht. Ineens is de aandacht weg. ‘Huh…wat zei je?’…ik kreeg net even een whatsappje binnen.’ Het totale blinde eraan dat je dat nou juist géén excuus is om je onbeschoft te gedragen. Je zou er eens naar moeten vragen bij een willekeurig kassameisje/jongen bij de Albert Heijn, hoevaak zij al ‘plotseling onzichtbaar’ werden. Het zal een teken van de tijd zijn. Fijn dat ik even stoom heb af kunnen blazen.

 13. hoi, ik heb sinds ’n paar maanden ook instagram ondekt. Onzettend leuk. Ga er regelmatig op uit om mooie plaatjes te schieten.
  Ik plaats bij elke foto’s ook hashtags. Wat ik alleen merk is dat mijn foto’s dan niet te vinden zijn als ik zo’n hashtag aanklik. Daarintegen heeft mijn zus ook instagram en gebruik ook hashtags. Vaak gebruik ik en zij # en dan onze woonplaats. Haar foto’s zijn wel terug te vinden. De mijne niet. Toch vreemd?
  En nee….ik heb mijn profiel niet op privé staan. Weet iemand hoe dit kan?
  groetjes van @clau5472

 14. Voor allen die graag in Rotterdam foto’s maken en verslaafd is aan Instagram. We organiseren foto wandelingen door de stad. Instawalk mee en meld je aan op http://www.facebook.com/instawalk010

 15. Ik krijg geen reacties van onbekenden, ookal gebruik ik zoveel tags en heb mijn account niet op prive staan. Hoe kan dit? Kan iemand me helpen??

 16. heee

  Willen jullie mijn vriendin volgen ?

  @hulya_x

 17. Ik heb net even op Statigram gekeken, best leuk! Mijn Instagram is NadiaaRB =)

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!