Innovatie

Meer kliks en conversie: handleiding voor de perfecte ‘flits sale’

0

Iedereen heeft ze weleens gezien, een kortlopende aanbieding met een hoge korting. Deze flits sales zijn enorm populair. De klant krijgt een koopje, de winkel een verkoop. Met die beperkte houdbaarheid komen echter ook een paar uitdagingen. De juiste timing is erg belangrijk en de klanten moeten ook op de hoogte zijn. Hoe pak je dat aan?

De opbouw van een flits sale

Wat maakt een aanbieding nu eigenlijk een flits sale? Ze hebben altijd de volgende eigenschappen:

  • Een tijdelijke aanbieding, maximaal een dag geldig.
  • Een relatief hoge korting / goede aanbieding.
  • Come and go. De aanbieding moet ook echt tijdelijk en uniek zijn. Anders wordt vertrouwen verloren en is het effect juist negatief.
  • Zolang de voorraad strekt. Vaak is er een beperkt hoeveelheid producten beschikbaar.

Kortere salescyclus

Wat is een korte aanbieding? De Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf is een mooi Nederlands voorbeeld. Vanaf 1984 werd er met de driedaagse uitverkoop al ingespeeld op de tijdelijkheid en schaarste. Als klant moet je er vroeg bij zijn om je favoriete producten voor een prikkie te krijgen, wat jaar op jaar resulteert in rijen klanten voor de deur.

Maar het kan veel sneller en de looptijd kan veel korter. Door kanalen in te zetten zoals social media of e-mail is een aanbieding van een dag of zelfs paar uur mogelijk, zonder aankondiging of promotie vooraf. De actie kan ’s ochtends bedacht worden en ’s middags verzonden.

Een succesvolle flits sale e-mail

Uit recent onderzoek blijkt dat er mooie resultaten worden behaald met flits sale e-mailings:

  • in 56% van de gevallen waren er meer doorkliks dan gemiddeld
  • in 63% van de gevallen was er een hogere conversie
  • flits sales zorgen voor een lift van 35% in conversie.

De best presterende flits sales bevatten een combinatie van sterke aanbiedingen, soms tot wel 50 tot 70% korting en een selectie van aantrekkelijke producten.

Hoe lang moet de flits sale duren?

Natuurlijk moet er worden nagedacht over hoe lang de flits sale moet duren. Een kortere sale geeft meer urgentie, een langere meer kans op verkopen. Dat is een afweging die per geval gemaakt kan worden.

Twee uur durende flits sales hebben de beste doorklik percentages, wel 14% hoger dan gemiddeld. Drie uur durende flits sales daarentegen hebben de beste conversiepercentages. Natuurlijk is de flits sale niet de enige manier om een kort lopende aanbiedingen of ‘short sale’ te doen. Ook de acties van 2, 3 of 4 dagen hebben ook hoger dan gemiddelde resultaten, alhoewel niet zo sterk als bij de flits sales.

Veilige aanbiedingen

Soms is het de moeite waard om een aanbieding te doen die onder de kostprijs wordt verkocht. Om nieuwe klanten aan te trekken of up- en cross sell te stimuleren. Pas hier echter mee op. Een té populaire aanbieding kan veel geld kosten. De oplossing is eenvoudig: op = op. Of benoem het aantal artikelen dat (nog) beschikbaar is, dit creëert direct een gevoel van schaarste.

Dynamische e-mail voor de laatkomers

Hou ook rekening met de mensen die de aanbieding zien nadat de flits sale is afgelopen. Gemiddeld opent 12,4% van de mensen de e-mail in het eerste uur na verzenden. Dit is hoger voor goed getimede e-mails. Maar maak de ‘open naar actie’ tijd niet te kort.

In e-mailmarketing is het mogelijk om gebruik te maken van dynamische images. Dan kan de e-mail worden aangepast nadat de mail is verzonden en bijvoorbeeld een ‘actie afgelopen’ bericht laten zien. Hetzelfde mechanisme kan gebruikt worden als de voorraad op is. Natuurlijk kun je ook een alternatieve actie laten zien op de landingspagina.

Hoogte van de korting

De flits sale hoeft niet over het gehele assortiment te gelden. Het kan over een aanbieding zijn van een enkel product, een groep geselecteerde producten of een productcategorie. Een belangrijke succes is de grote korting en die kan vaak makkelijker worden geregeld met beperkt assortiment. Een beperkt assortiment is echter aantrekkelijk voor een kleinere groep. Je kunt ook producten inkopen om speciaal in de sale aan te bieden.

Vooraankondiging & aankoop- en gebruiksmoment

Heeft je product een langere verkooptijd en moeten mensen er eerst nog even over nadenken? Of kunnen ze de aankoop nog niet direct gebruiken? Dan is het aanbieden van een voucher die later ingewisseld kan worden of een reservering (met mogelijkheid tot annuleren) een mooi alternatief. Denk aan een (online) ladiesnight, een kortingsavond etc.

De communicatie kan ook als vooraankondiging gebruikt worden. Doe je een online koopzondag of avondsale, dan is het slim om vooraf alvast een bericht te sturen. Daarmee kan de groep die de promotie ontvangt flink vergroot worden. Als alternatief kan er ook een serie flits sales gedaan worden, bijvoorbeeld gedurende een week, iedere middag een ‘lunch sale’.

Duidelijk starten

Wil je zelf een flits sale doen? Dan is het goed om ook duidelijk te communiceren dat het een tijdelijke aanbieding is. Dit begint met het opnemen van de sale in de onderwerpsregel. Maar ook de opmaak is van belang. Een aantal nieuwsbrieven communiceert over het tijdsaspect met behulp van een klok, die bijvoorbeeld ook geanimeerd kan zijn. Of een teruglopende teller in met de resterende aanbiedingstijd. Duidelijk weergeven dat het een tijdelijke aanbieding is, voorkomt ook teleurstelling voor latere kopers.

Conclusie

Al met al biedt de flits sale een hoop creatieve mogelijkheden. De actie kan ’s ochtends bedacht worden en ’s middags verzonden. Wat interessant is voor inhakers op recent nieuws of zoals dat zo mooi heet ‘real-time marketing‘. Ook zijn er leuke combinaties te maken met snelle kanalen zoals social media en e-mail. De flits sale is geen garantie voor succes, maar kan op de juiste manier ingezet zeer mooie resultaten bieden.