Innovatie

Add-ons: effectief hulpmiddel voor sales en traffic naar je site

0

Iedereen heeft er waarschijnlijk wel één geïnstalleerd. Zonder er bij na te denken of als cadeautje van je leverancier in de browser opgeslagen. Of het nou de Google toolbar is of een java plugin, add-ons geven de gebruiker een legio aan extra mogelijkheden en functies binnen de browser die vaak worden onderschat. 

Een uitbreiding op bestaande functionaliteiten van een browser

Kleine softwarepakketjes kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en bieden de gebruiker extra mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten add-ons, maar vanuit marketingoogpunt zijn de extensies het meest interessant (andere soorten add-ons zijn; plugins, personas en thema’s). Door een extensie bied je de gebruiker de mogelijkheid om losse tools te gebruiken en extra knoppen toe te voegen aan de browser. De tools kunnen als pagina’s binnen de browser gezien worden en kunnen de gebruiker helpen bij het maken van keuzes of een meer informerende rol spelen.

Add-ons worden in Nederland al volop gebruikt door webdevelopers om gemakkelijk een pagina te kunnen analyseren. Een add-on is echter niet alleen handig voor developers, maar ook goed inzetbaar voor een veel breder publiek.

Verander elke willekeurige website

De mogelijkheden van een add-on zijn zeer groot en het is dan ook even schrikken als je ontdekt waar een add-on allemaal toe in staat kan zijn. Een add-on kan ingezet worden als toolbar, denk hierbij aan de Google Toolbar, of gebruikt worden om een website aan te passen. Een voorbeeld hiervan is de Add Blocker.  Deze add-on blokkeert alle advertenties die op een pagina weergegeven worden. De AVG safe search (gratis anti-viruspakket) is een ander goed voorbeeld. Deze add-on geeft achter elk Google zoekresultaat aan of een website te vertrouwen is.

Het is goed mogelijk om met een add-on de HTML van een website aan te passen of er elementen aan toe te voegen. Deze veranderingen zijn alleen zichtbaar voor gebruikers die de add-on hebben geïnstalleerd. Zo’n add-on leent zich dan ook uitstekend voor het maken van een extra sectie of pagina. Een voordeel hiervan is dat pagina’s zoals deze via de add-on kunnen worden aangemaakt en niet door de maker van de website gehost hoeven te worden. Binnen zulke pagina’s kun je mensen bijvoorbeeld bedanken voor de installatie, kortingscodes weggeven of extra informatie beschikbaar stellen.

De blackhat onder de add-ons

Je hebt dus de mogelijkheid om elke willekeurige pagina aan te passen. Of je hier nou eigenaar van bent of niet. En ja, het is dus goed mogelijk om alle concurrentie uit te schakelen door op elke pagina een 404-melding te genereren of erger nog, gelijk door te sturen naar een externe pagina. Add-ons hebben dus ook een duistere kant. Ook wel de blackhat onder de add-ons, zo gezegd. Ik deel deze informatie puur om de mogelijkheden van een add-on toe te lichten en raad dan ook niemand aan om onderstaande voorbeelden daadwerkelijk uit te voeren.

Eerder gaf ik het voorbeeld van de Add blocker, de add-on die advertenties blokkeert. Wanneer je een advertentie kan blokkeren, kun je hem in theorie ook vervangen door een advertentie van jezelf. Anderen manieren waarop add-ons misbruikt worden zijn het droppen van cookies, persoonsgegevens verzamelen, virussen inladen en browserinstellingen wijzigen. Het installeren van een onbekende add-on is dus niet altijd zonder risico. Overigens kan je er wel van uitgaan dat de meeste add-ons die via de officiële wegen aangeboden worden geen schadelijke software bevatten.

Waarom een add-on?

Bekijk eens de simpele Amazon wishlist add-on die op het moment van schrijven 281.965 gebruikers heeft. Deze add-on plaats een extra icoon met het logo van amazon in het browsermenu. Dit betekent dat 281.965 gebruikers elke dag het logo van Amazon in hun browser zien. Toegegeven, het logo in dit voorbeeld is niet groter dan 30 bij 30 pixels. Toch zou je een add-on in kunnen zetten als brandingtool. Gebruikers hebben direct de mogelijkheid om met één klik op de knop naar jouw website te worden geleid of naar een frame van de add-on. Dit biedt jou de kans om de gebruiker zich meer te laten binden met de website en zo realiseer je terugkomende bezoekers.

Als je eenmaal een add-on gemaakt hebt, kun je de verspreiding van deze add-on promoten door deze te plaatsen op de add-on overzichtspagina’s van een webbrowser. Ook leent een add-on zich perfect als linkbait voor je eigen website. Grote kans dat andere sites in jouw niche een goede add-on zullen waarderen met het plaatsen van een link naar je website.

google analytics

Ontwikkelen van een add-on

Het is belangrijk om te weten welke browser je doelgroep gebruikt voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een add-on. Een add-on voor Firefox kan niet zomaar worden gebruikt voor Internet Explorer. Je moet dus vooraf kiezen voor welke browser(s) je gaat ontwikkelen. Via het bezoekersoverzicht in Google Analytics krijg je inzicht in het browsergebruik van je bezoekers. Ook niet geheel onbelangrijk is te bepalen wat de add-on precies doet. Is het alleen een shortcut naar je website of houdt de add-on ook het winkelmandje van de bezoeker in de gaten?

Noot voor affiliates

Vooral affiliates kunnen profiteren van een add-on. Een consument kan op de hoogte gehouden worden van de prijs van producten zonder dat hij daadwerkelijk op de website van de affiliate is. De gebruiker hoeft dus niet eerst zijn weg naar de website van de affiliate te vinden, maar kan direct naar een webshop gestuurd worden (met affiliate tracking link uiteraard). Er zijn nog niet erg veel affiliates in Nederland die het gebruik van add-ons hebben omarmd, anders dan in Amerika. Vooral bij vergelijkingssites en kortingscodesites worden add-ons veel gebruikt.

Het Platform Affiliate Netwerken (PAN) kwam in januari naar buiten met een gedragscode voor affiliates en stelde 3 eisen aan het gebruik van add-ons voor affiliate doeleinden.

Affiliate links mogen alleen gebruikt/aangeroepen worden als:

  1. consumenten de toolbar volledig bewust en actief, via een opt-in, installeren;
  2. consumenten de toolbar bewust gebruiken om naar de website van een adverteerder te gaan en als de consument op de hoogte is van het feit dat de distributeur van de toolbar als affiliate optreedt, cq een vergoeding zal ontvangen voor een eventuele transactie bij de adverteerder; en
  3. de consument bewust en actief naar de adverteerder doorklikt.

Frankwatching Add-on

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een add-on te gebruiken voor een webshop, blog of informatieve site. Omdat Frankwatching nog geen add-on had, heb ik samen met de redactie besloten er een te maken (zie screenshot). Deze Firefox add-on is bedoeld om een voorbeeld te geven van de mogelijkheden op het gebied van aanpassingen binnen een browser en website. Ik heb voor dit voorbeeld voor Firefox gekozen, omdat je voor deze browser heel snel en eenvoudig een add-on kunt maken. Daarnaast heeft Mozzilla een vrij uitgebreide handleiding en een helpdesk waar je eventuele vragen kwijt kunt.

Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden te bedenken voor deze add-on en, omdat het open source is, nodig ik iedereen met goede ideeën uit om mee te werken aan het ontwikkelen van nieuwe functies. Download hier de Frankwatching add-on.

Het downloaden van deze add-on is geheel op eigen risico. Frankwatching noch de makers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.