How to

5 technische tips voor SEO, goedgekeurd door Google

0

Afgelopen week publiceerde Google medewerker en guru Matt Cutts online een video, waarin hij aangeeft dat het uitvoeren van SEO (via wat Google noemt SEM’s) als positief wordt ervaren door Google. Eén van de voorwaarden die Matt tussen neus en lippen door vertelt, is dat je de richtlijnen van Google wel in acht moet nemen.

De techniek van je website is een belangrijk onderdeel van SEO, maar de vraag is natuurlijk welke richtlijnen Matt in onderstaande video bedoelt. In dit artikel geef ik vijf technische tips voor het optimaliseren van je website, die door Google goedgekeurd worden.

Accepteer cookies

Google SpidersTip 1. Maak gebruik van Robots.txt

Een Robots.txt is een tekstbestand dat ervoor zorgt dat de spiders van Google bepaalde pagina’s binnen je website niet indexeren. Hierdoor kun je voorkomen dat pagina’s, waarvan je niet wil dat ze in Google verschijnen, toch in de zoekresultaten worden opgenomen.

Voorbeelden van pagina’s waarvan je niet wil dat ze in de zoekresultaten verschijnen zijn bijvoorbeeld de loginpagina of bedankpagina van je website. Een Robots.txt bestand is vrij simpel te genereren via Google Webmaster tools.

Tip 2. Optimaliseer de laadtijd van je website

De laadtijd van de verschillende pagina’s binnen je website is van belang voor je rankings. Google heeft als doel haar gebruikers de meest relevante resultaten en goede gebruikerservaring te bieden. Er zijn verschillende hulpbronnen waarmee je de snelheid van je website kunt testen, zoals Page Speed. Wanneer de laadtijd van een pagina beneden de seconde zit dan ben je volgens Google snel, maar hier geldt uiteraard: hoe sneller hoe beter.

Tip 3. Zorg dat pagina’s een unieke URL hebben

Iedere pagina binnen je website dient via één unieke URL benaderbaar te zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan kan dubbele indexatie optreden. Dit wordt door Google niet direct als strafbaar gezien (sommige mensen zijn bang voor een penalty, maar dat is dus niet het geval), maar je voorkomt dat de linkwaarde van een pagina wordt gesplitst over verschillende kopieën. Hoewel zoekmachines steeds beter worden in het voorkomen van deze problemen, is het verstandig preventief te handelen. Er zijn een aantal varianteen waarbij “duplicate content” op kan treden:

  • Subdomein redirect:  Zorg dat https://domein.extensie en https://*.domein.extensie verwijzen naar https://www.domein.extensie met behulp van 301 redirects.
  • Trailing slash: de pagina https://www.domein.nl/pagina wordt door zoekmachines als een andere pagina gezien dan https://www.domein.nl/pagina/. Het is dan ook van belang dat ofwel wordt gekozen voor URL’s zonder slash aan het eind, ofwel URLs met. De andere variant dient middels een 301-redirect te worden doorgestuurd naar de gekozen variant.
  • Hoofdletters: de pagina https://www.domein.nl/Pagina/ wordt door zoekmachines als een andere pagina gezien dan https://www.domein.nl/pagina/. Het is beter ervoor te kiezen geen hoofdletters in de URLs mee te nemen en URLs met een hoofdletter door te sturen naar dezelfde URL zonder hoofdletter.
  • Index.php, index.html, /: de beginpagina van een site is vaak op verschillende manieren te benaderen. Het is beter te kiezen voor simpelweg https://www.domein.nl en eventuele variaties als ‘index.html’ en ‘index.php’ middels een 301-redirect door te sturen.
  • Printversies: een printversie van een pagina dient door middel van een “nofollow” of robots.txt afgeschermd te worden van de zoekmachines. Printpagina’s zijn immers rechtstreekse kopieën van het origineel en worden dus beschouwd als duplicate content.

Tip 4. De verhouding tussen tekst en HTML

Overbodige stukken code in de bron van je website kunnen je posities binnen de zoekresultaten negatief beïnvloeden. Zeker wanneer deze codes ervoor zorgen dat de verhouding tekst tot HTML lager wordt dan 15%. De verhouding tekst tot HTML is eenvoudig te verbeteren door de content op een pagina uit te breiden, maar beter is om de code te optimaliseren. Dit doe je door onnodige code te verwijderen of onderdelen samen te voegen.

Tip 5. Geo targetting

Het zoekgedrag van de consument krijgt door het gebruik van verschillende apparaten een steeds ‘lokaler’ karakter. Dit houdt inmiddels in dat zo’n 30% van alle zoekopdrachten via Google een lokaal karakter hebben. Om hier goed om in te spelen is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat Google goed snapt op welke locatie je website of een pagina gericht is. Er zijn een aantal manier om dit aan Google duidelijk te maken:

  • Geolocatie IP-adres: Het is belangrijk dat hosting van je website in de regio van de doelgroep is ingeregeld.
  • Meta: http-equiv (content language): Het is belangrijk om Google te ‘vertellen’ in welke taal de webpagina is opgemaakt, zodat de site op de juiste regio gericht is. Door gebruik te maken van de content-language tag kan dit worden gerealiseerd. Implementeer deze tag in de <head></head> sectie van de website. De broncode die hiervoor gebruikt moet worden, ziet er als volgt uit: <meta http-equiv= “content-language” content=”nl” />:
  • Meta geotags: Geotagging biedt de mogelijkheid vrijwel alles (foto’s, afbeeldingen en webpagina’s) een locatie mee te geven. Je website voorzien van een juiste geotag kan dan ook een vermelding opleveren in een automatisch gegenereerd kaartje. Het is verstandig om de volgende tags op te nemen in de <head> sectie van een pagina: <meta name=”geo.region” content=”NL-NB” />
  • Landspecifieke TLD: Voor Nederland gebruik je .nl en voor België .be etc

Er zijn uiteraard nog heel wat technische verbeteringen die je toe kunt passen op je website, zo is bijvoorbeeld het gebruik van de juiste headers en meta’s van enorm belang. Wil je nog meer weten over de richtlijnen van Google, dan kun je hier de complete lijst met richtlijnen bekijken.