Innovatie

5 redenen waarom uw organisatie al lang op Facebook zit

0

Facebook is niet zomaar een sociaal platform en de like-knop is niet zomaar een knopje waar we uit pure luiheid op klikken, wanneer we iets tof vinden. Achter dat megalomane netwerk van Mr. Zuckerberg, dat speelt met de grenzen van privacy, schuilen vooral veel kansen. Hieronder beschrijf ik zes kansen die voor ieder merk, organisatie, profit, non-profit, b2c, b2b en people-to-people organisatie te benutten zijn.

U denkt aan duurzame verbinding, i.p.v. tijdelijke campagnes

U weet als geen ander dat duurzaam ondernemen het nieuwe zakendoen is. Duurzaam ondernemen gaat over ondernemen vanuit hogere waarden, vanuit een heldere overtuiging. Eerder schreef ik al dat een klant die u voor u gewonnen heeft, omdat u dezelfde overtuiging deelt, er waarschijnlijk eentje is die keer op keer bij u terug zal keren. Hij/zij is klant, omdat de overtuiging wordt gedeeld en niet alleen de waardering voor dat ene product. Daarbij maken we meteen de vertaling naar sociale media.

U gaat voor de verbinding op lange termijn en kiest er niet voor uw doelgroep de eenmalige advertentie voor te schotelen. Wist u dat die like-knop niet ontwikkeld is als zo maar een knopje waar we makkelijk op klikken? Die knop is een beslismoment voor uw fans, klanten, partners en vrienden om te beslissen of ze vaker met u willen spreken of niet? Het is een ogenschijnlijk klein verschil, maar via die like-knop bent u mogelijk vrienden voor het leven. Daarmee hebt u de mogelijkheid af te stappen van het ouderwetse campagne-idee: niet langer dient u veel te investeren om iedere keer opnieuw bereik op te bouwen, maar werkt u op een duurzame wijze aan organische groei van uw bereik en conversatiepartners. Klassieke campagnes – denk aan een advertentie in een tijdschrift – vragen hoge budgetten en investeringen om eenmalig bereik op te bouwen. Dat is eeuwig zonde, want met het verdwijnen van de advertentie, verdwijnt ook het bereik.

Hoe kan diezelfde groep, die via een advertentie al eens bereikt is, opnieuw bereikt worden? De like-knop helpt u verbinden. Een klikje van een mogelijke fan, klant of geïnteresseerde, maakt dat u ze keer op keer kunt bereiken, en zij u. Dat vraagt uiteraard om een zorgvuldige contentstrategie, want hoe houdt u uw fans & friends vast na een eerste confrontatie? In ieder geval is de basis voor een duurzame verbinding gelegd. Dat iemand na het handen schudden niet direct weer hard wegrent, is een prima start. Dat zal u via billboards niet lukken.

U verbindt op waarden, i.p.v. op waarde

Daar sluit op aan dat u Facebook ziet als moderator, gespreksleider en facilitator van conversaties. Dat biedt u een breed platform om samen met uw doelgroep in gesprek te gaan en diegenen aan te spreken, die uw overtuiging delen. Zij gaan met u in gesprek niet om wat u verkoopt, maar waarom u dat verkoopt. Aan uw kant van de medaille: u zet niet in op een eenmalige transactie, gericht op het verwerven van economische waarde (geld! omzet!), maar u zet in op de verbinding op waarden. Dat klinkt wat cliché, maar het maakt dat uw partners (en niet afnemers) ook in de toekomst graag zaken met u willen doen. Wat u dan verkoopt, maakt niet meer uit, het is waarom u het verkoopt dat ze aanspreekt, iedere keer weer.

Facebook faciliteert deze bredere verbinding, doordat u de mogelijkheid heeft in gesprek te gaan. Buiten eenmalige contactmomenten om, leren conversatiepartners wie u bent en wat uw overtuiging is. Het is de toon van uw berichten die ze aanstaat, het is het geloof in een hoger doel, of de bijdrage die u keer op keer levert.

U zet de gebruiker centraal, i.p.v. uw eigen corporate website

Het deert u niet dat uw klanten, partners en fans zich (ook) op Facebook bevinden. Sterker nog, het is een voordeel. U laat ze in hun waarde en probeert ze niet in de kraag te vatten en naar uw eigen, duur ontwikkelde corporate website te slepen. U volgt de gebruiker en doet mee waar de actie plaatsvindt. U onderkent waar uw doelgroep zich bevindt en faciliteert ze daar optimaal om met u en uw organisatie in contact te komen.

Facebook biedt tal van tools voor rijke interactie, het samen in gesprek gaan en het delen binnen elkaars netwerken. Waarom zou u proberen bezoekers naar uw eigen website te leiden, met gevaar voor verdwaalde bezoekers onderweg, als op Facebook niet alleen uw fans, maar ook alle voorwaarden voor een goede verbinding aanwezig zijn? Of heeft u het nieuwe Facebook ontwikkeld?

U gaat voor rijke interactie

Bron: Radar Networks

Sociale media zijn niet nieuw, maar zijn logischerwijs voortgekomen uit de evolutie van digitale media. Rijk communiceren doen we al lang; we vertellen verhalen, we maken afbeeldingen, schilderijen, foto’s, we communiceren via film. Het was alleen technisch gezien nog nooit zo makkelijk als vandaag de dag. De snelheid van dataoverdracht en de steeds geavanceerdere mogelijkheden van technologie maken het ons makkelijk online te communiceren zoals we dat in de fysieke wereld ook doen.

Dat is ook waarom u kiest voor communiceren via Facebook. Facebook integreert veel van die rijke media: u heeft de keuze uit film, tekst, beeld. Bovendien kunt u de vorm verder aanpassen: u kunt uw doelgroep enquêtes voorleggen, discussies aangaan, foto’s laten plaatsen, ze uitnodigen en in laten schrijven voor evenementen die ze vervolgens weer met vriend en vriendin kunnen delen. Waarom zou u proberen al die mogelijkheden links te laten liggen en uw relaties enkel de mogelijkheid geven tot het achterlaten van een reactie? Of het invullen van een contactformulier? Bovendien is de gemiddelde leeftijd van berichten op Facebook relatief hoog. Waar een berichtje op Twitter al snel in een zwart gat verdwijnt, Youtube de verbinding met vrienden en vriendinnen mist, is Facebook de ideale kandidaat voor langdurige, intensieve communicatie.

U zoekt de verdieping op psychografie, i.p.v. demografie

“Moet dat nou wel allemaal op het internet staan?” Dat is een goede vraag en een hele leuke discussie voor een ander moment. Ondertussen is die schat aan informatie die mensen online zetten voor u wel de kans om de diepgang op te zoeken en de toon van uw berichten zo aan te passen dat ze daadwerkelijk aansluiting vinden bij uw doelgroep. Het stelt u in staat te verbinden met de mensen die ook duurzaam willen ondernemen, of de mensen die het ook leuk vinden spullen op hun kat te leggen. Al die informatie die mensen delen op sociale platformen – of het nu is welk type paard ze mooi vinden of met welke tube tandpasta ze poetsen – , het is voor u een kans meer te weten te komen over uw doelgroep en een betere verbinding aan te gaan, dan één die is gebaseerd op handen schudden en beginnen met schreeuwen. Internet kent een plaats voor iedere niche, hoe gek ook, en voor Facebook geldt dat even zo. Iedere voorkeur, iedere like, iedere leeftijd, iedere geboorteplaats, iedere geplaatste foto is een kans om een rijkere verbinding aan te gaan.

Maar dat alleen even voor de bevestiging. U was zich hier natuurlijk al lang van bewust.