Gespot

DraagBij: Snel doneren bij ruim 60 bekende winkels

0

Tegelijk online winkelen én bijdragen aan een goed doel? Sinds kort is dat mogelijk bij DraagBij. Maurice van der Meché, een van de initiatiefnemers, vertelt.

Wat is DraagBij?

“Maatschappelijk verantwoord bezig zijn, dat willen we toch allemaal. Alleen hebben we daar niet altijd het geld of de tijd voor. Daar is nu een oplossing voor. Via DraagBij wordt tot wel 8% van je online aankopen (boeken, cadeaubonnen, computers, (kinder)kleding, reizen, speelgoed en telefoonabonnementen) gestort aan goede doelen zoals 3FM Serious Request, Giro 555, Kiva, KWF, Wereld Natuurfonds, Rode Kruis en Unicef. Zonder daar een cent meer voor te betalen! Gratis doneren terwijl je online shopt bij meer dan 60 zeer bekende winkels zoals Ako, BCC, Blokker, Bol.com, Bruna, CenterParcs, D-Reizen, DELL, Hema, iTunes, KLM, KPN, Prenatal, T-Mobile, Thuisbezorgd.nl, Transavia, V&D en Wehkamp. Met het oog op de feestdagen een zeer aantrekkelijk idee.”

Waarom dit initiatief?

“De overheid bezuinigt steeds meer op de subsidies voor goede doelen. Met de huidige internettechnologie is het mogelijk om een platform op te richten waarbij de goede doelen en de winkels elkaar kunnen versterken. De waarde van alle online aankopen binnen Nederland ligt rond de €9 miljard per jaar. Dit bedrag groeit jaarlijks! De winkels op DraagBij vertegenwoordigen een groot gedeelte van deze omzet en stellen een percentage tot wel 8% beschikbaar bij een online aankoop.

Doordat we geen winstoogmerk hebben, zijn de percentages een stuk hoger dan die op andere websites. Tevens is het aanbod van winkels erg divers en van hoge kwaliteit: alsof de bezoeker door een bekende winkelstraat loopt. Vergeleken met andere initiatieven is DraagBij hierin uniek. Het gaat ook om de winkelervaring van de bezoeker. Binnen 5 seconden draag je al bij: binnen 1 klik is de bezoeker bij zijn of haar favoriete online winkel. Met nog een extra klik kan de bezoeker zelf zijn of haar goede doel bepalen. Zo simpel moet het volgens ons blijven!”

Hoe werkt DraagBij?

“Binnen 2 muisklikken selecteert de bezoeker een goed doel en de gewenste winkel. Op basis van affiliate marketing zijn de winkels te benaderen. Alles staat overzichtelijk op 1 pagina met de juiste look & feel.

 

Wat zijn de facts?

“Sinds oktober zijn we online. Met honderden bezoekers per maand zijn de eerste aankopen al gerealiseerd. Van elke aankoop is de commissie altijd goedgekeurd. DraagBij heeft tot en met november al €300 aan donaties opgehaald”, vertelt Maurice met gepaste trots. “De eerste momenten zijn altijd spannend.” Dat is mooi maar niet genoeg. Draagbij heeft daarom 40 bekende goede doelen aangeschreven of ze ook op dit platform mee willen doen en of ze hun achterban regelmatig willen informeren. De eerste gesprekken vinden nu plaats. Zijn er andere goede doelen die mee willen doen, dan kunnen ze altijd contact met ons opnemen. Omdat we het op vrijwillige basis doen, is het lastig om met weinig financiële middelen dit initiatief onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Via de goede doelen en social media verwachten we dat het bekend gaat worden. We hopen op meer, daarom zijn we altijd op zoek naar suggesties!”

Wie is er betrokken bij DraagBij?

“Ik (Maurice van der Meché), als full time ondernemer, en Mark Lupker, creatief ontwerper en eigenaar van Lupker Creative Services, hebben deze zomer in onze vrije tijd DraagBij uitgedacht, ontworpen, ontwikkeld en begin oktober gestart. Op dit moment verbeteren we het platform, verspreiden we deze feestelijke boodschap en ondernemen we initiatieven om meer goede doelen van dit platform te laten genieten.”