Inspiratie, Verdieping

LeWeb: op weg naar de ultieme grens

0

LeWeb is de naam van het congres. Het was in Parijs, vorige week. Elk jaar is het groter, elk jaar komen er meer mensen op af. Dit jaar meer dan drieduizend congresgangers in het noorden van Parijs; net buiten de periferique, metro Porte de la Chapelle.

Parmantige openingsact

Karl Lagerfeld, modekoning, fotograaf, ontwerper, filmregisseur was de openings-act van het driedaagse congres. In zwart pak, een volle oude blonde bos haar, strak naar achteren gekamd, in mooi contrast met zijn zonnebril. Parmantig loopt hij het podium op waar hij geïnterviewd zal worden door Loîc le Meur, de gastheer, internetondernemer en blogger.

Onderschat Lagerfeld niet. Als hij zijn kleine koffertje opendoet met zijn met leer behandschoende handen kan iedereen dankzij de cameraman op het podium zien wat er in zit. Lagerfeld heeft vier iPhones en een iPad bij zich. Eén iPhone voor iedere vriendenkring. Een iPad als bibliotheek en als schetsblok zodat hij altijd kan tekenen als hem weer een briljant idee te binnen schiet. Hij laat portretten zien van Steve Jobs, Lady Gaga, een beroemdheid omringt zich nu eenmaal met beroemdheden. Gaandeweg het gesprek blijkt dat Lagerfeld een groot aantal iPads heeft; meer dan twintig. Lagerfeld gebruikt iPads als boekenplanken. Het is een typisch voorbeeld van de trapsgewijze aanpassing van een oudere heer aan de nieuwe technologie.

Sprekers dikwijls sponsor

En zo zijn er de vele interviews. Sommige zijn boeiend, meestal zijn ze beleefd. De geïnterviewde is dikwijls ook sponsor, en dan schuurt het gesprek. Zo kon het gebeuren dat Eric Schmidt van Google niets hoefde te vertellen over de nieuwe plannen van Google om zich zo nadrukkelijk met de handel bezig te houden, zo werden de bazen van de levensgrote concurrenten Spotify en Deezer niet met elkaars streaming vaarwater geconfronteerd. Het was lief, allemaal.

Overspoeld met social media

Gelukkig was daar de man van Forrester Research, George Colony. Hij mocht zelf zijn verhaal doen, werd niet gehinderd door vragenstellers. Terloops maakte hij de kachel aan met het net nog opgehemelde Foursquare. We worden overspoeld met social media, zegt Colony. Nog even en we hebben meer Facebookgebruikers dan mensen op deze aardbodem, het aantal twitteraars, filmpjes op YouTube (iedere minuut komt er 48 uur film op YouTube bij), en LinkedIn-profielen stijgt hard. Ongelofelijk hard. Onevenredig hard. En ergens is er een grens. Netwerken kunnen verdubbelen in capaciteit, het geheugen op de grond of in de cloud kan verviervoudigen, maar wat nooit zal groeien, is het aantal uur in een dag. En wat maar een beetje groeit is het aantal mensen op deze wereld.

Als we het hebben over global resources hebben we het niet alleen over over kolen, olie en gas, we hebben hebben het ook over tijd en mensen als natuurlijke hulpbronnen. Zo kun je het ook benaderen. In het land der blinden is eenoog koning. Maar als er steeds meer eenoogigen komen zal de strijd losbarsten om de aandacht van de blinden. Wij, de blinden, wij zijn de schaarsen aan het worden. En zoals u weet worden schaarse goederen steeds meer waard. We’re running out of time.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.