Gespot

Meet the Tweet: Twitteren zonder account

0

Met Meet the Tweet kun je twitteren zonder dat je hiervoor een account nodig hebt. Mensen die geen account hebben blijven op deze manier toch op de hoogte van het nieuws en trending topics. Damiaan Twelker vertelt over de iPhone app.

Wat is Meet the Tweet?

“Meet the Tweet is een iOS app die gebruikers in staat stelt om naar hartenlust personen op Twitter te volgen, zonder dat hiervoor een Twitteraccount benodigd is. Een voordeel van het gebruik van deze app is dat je geen spam kan ontvangen in de vorm van ongewenste ‘mentions’ of ‘direct messages’. Daarnaast kan de gebruiker ervoor kiezen om alleen Twitteraccounts te volgen die het laatste nieuws melden, zodat nieuwsberichten gescheiden blijven van het eigen Twitteraccount, als dat in bezit is.”

Waarom dit initiatief?

“Twitter en andere sociale media zijn in opkomst en zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons leven. Om de kracht van dit nieuwe sociale medium naar meer mensen te brengen, is het idee ontstaan om een Twitter app te ontwikkelen die makkelijk in gebruik is, zonder het gedoe rondom het hebben van een eigen account. Zelfs mensen die niks van ‘het tweeten’ moeten hebben, kunnen nu altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws en interessante achtergrond artikelen, simpelweg door enkel accounts van kranten of nieuwssites in de app te volgen.”

 

Hoe werkt Meet the Tweet?

“Wanneer de app voor het eerst gestart wordt, dient de gebruiker aan te geven welke Twitteraccounts gevolgd moeten worden. De app biedt hierbij een lijst aan met ‘aanbevolen gebruikers’ gesorteerd op categorie, afkomstig van Twitter zelf. Ook kunnen er direct gebruikers worden toegevoegd aan de hand van hun Twitter username. Zodra dit gedaan is, wordt direct de ‘timeline’ opgehaald en worden de tweets afkomstig van de accounts die gevolgd worden, gesorteerd op datum en tijd. Op ieder gewenst moment kunnen er nieuwe gebruikers gevolgd worden. Uiteraard blijven zogenaamde ‘protected’ accounts buiten schot.

Na het laden van de timeline biedt de app verscheidene interessante opties. Zo kunnen gebruikers tweets markeren als favoriet, delen via e-mail of simpelweg kopiëren. Als een andere Twitter gebruiker vermeld wordt in een tweet, kan op deze gebruikersnaam gedrukt worden en verschijnt er een nieuw venster met alle relevante informatie zoals de profielfoto, de beschrijving, het aantal volgers, het aantal mensen dat de gebruiker zelf volgt en zijn of haar laatste tweets en mentions. Niet alleen gebruikersnamen, maar ook hashtags en URL’s zijn klikbaar en verwijzen de gebruiker door naar een desbetreffend nieuw venster. Als bonus beschikt de app ook over een lijst met de actuele ‘trending topics’, populaire onderwerpen waar op een bepaald moment veel over wordt gesproken op Twitter. Per trending topic is het mogelijk om alle tweets over dit onderwerp te bekijken.”

Wat zijn de facts?

Meet the Tweet is op 26 oktober gelanceerd, en heeft op 5 december een grondige update gekregen naar versie 2.0. Deze nieuwste versie kent als belangrijkste nieuwe feature ondersteuning voor mobiele netwerken. Voorheen was de app alleen te gebruiken op een WiFi netwerk; vanaf versie 2.0 dus niet meer. Tegelijkertijd zijn er kleine aanpassingen aan de performance en het design gedaan. De app is voor een bedrag van € 1,59 beschikbaar in de App Store, en vereist iOS 4.0 of hoger. Direct na de lancering klom Meet the Tweet naar de tweede plek in de categorie ‘Sociaal Netwerken’ en kent op dit moment een gemiddelde waardering van 3,5 sterren uit 6 reviews.”

Wie is er betrokken bij Meet the Tweet?

“Bij de zes maanden durende ontwikkeling ben ik, Damiaan Twelker, een 16 jarige gymnasiast, hoofdzakelijk betrokken geweest. Ik heb zowel de ontwikkeling als het interface ontwerp voor mijn rekening genomen. Mijn 18-jarige klasgenoot Lennart Tulleken is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het logo en het opstartscherm.”