Inspiratie, Verdieping

Jeugd klaar met iPhone?

0

Weet je nog, toen Nokia top of the bill was? Dat iedereen die iets was, een Nokia had? Nokia was de bom, het eerste en laatste antwoord op mobiele telefonie, het scherpst van de snede, hét jongerenmerk. En *kuch*, hoe gaat het nu met Nokia? Om met de woorden van een 14-jarige in een van onze increationsessies te spreken: ‘Was Nokia echt een A-merk?’ Waren er echt mensen die per se een Nokia wilden? Ja, die waren er. Heus.

Voorspellingen

Eind 2005 was iedereen ervan overtuigd dat Nintendo het niet zou redden. Het zou einde oefening zijn, dankzij de concurrentie van krachtigere consoles als PlayStation en Xbox. Inmiddels zijn er sinds de lancering van de Wii eind 2006 meer dan 90 miljoen exemplaren verkocht. De Wii is niet alleen een van de succesvolste consoles maar ook een van de meest vernieuwende voor de game-industrie.

Toen in 2007 de iPhone werd aangekondigd, werd ons tijdens een congres over de toekomst van mobiele telefonie door de mensen van Nokia verzekerd dat zij op basis van onderzoek verwachten dat Apple in het eerste jaar er niet meer dan 250.000 zou verkopen… Dat klopte gedeeltelijk, maar dan alleen voor het eerste kwartaal na de release van de iPhone. Het kwartaal erna werd dat al 1,1 miljoen, het kwartaal daarna 2,4 miljoen en in 2008 waren dat er al 11,6. In de eerste 3 kwartalen van 2011 stond de teller op 56 miljoen. De touchscreens zijn de nieuwe standaard geworden en je struikelt over de iPads.

Iedereen heeft er een

Maar volgens Niels Munksgaard, hoofd Portfolio van Product Marketing & Sales bij Nokia, is de jeugd nu dus klaar met iPhones. “Wat wij zien is dat jongeren het gehad hebben met iPhones; iedereen heeft er een. Bovendien zijn veel van hen niet blij met Android omdat het te ingewikkeld en niet veilig is”, aldus Munksgaard. Volgens hem wil de jeugd iets nieuws uitproberen en uiteraard is nou net de Windows Phone daar uitermate geschikt voor.

Nou weet ik niet naar welke jeugd Niels kijkt, maar wat ik wel weet, is dat hij een schijnwerkelijkheid lijkt te zien; een klassieke fata morgana. De dorst naar het succes van weleer vertroebelt zijn beeld. Als hij een Phonehouse binnenloopt, ziet hij bijvoorbeeld “tientallen zwarte telefoons met een touchscreen. Ze zijn allemaal hetzelfde, Nokia biedt iets anders.”

Wat hij niet ziet, of niet wenst te zien, is dat de werkelijkheid anders is. Niet een beetje anders, maar diametraal tegenovergesteld. Jongeren hebben nu nog massaal een BlackBerry, of ‘BB’ zoals ze dat tot voorheen liefkozend noemden. Maar deze liefde is over! De overgrote meerderheid wil straks geen nieuwe BlackBerry. Ze zitten hun misdadig aangesmeerde contract met MTV Mobile en Hi nog even uit, betalen tot die tijd een schandalig maandbedrag en willen dan wat anders. Mei wordt wat dat betreft D-day, het overgrote deel van de contracten houdt namelijk in mei op en bevrijdt een grote groep jonge geketenden uit de verstikkende wurggreep.

Maar wat dan?

Internationaal strijden Apple (iPhone) en Samsung om de eerste plek. iPhone heeft de absolute voorkeur. Als dat te duur is, dan maar een Samsung of een tweedehands iPhone 3GS. Op dit moment spelen Nokia en BlackBerry geen enkele rol! De posities van de verliezers zijn wel anders: BlackBerry heeft de boot gemist en lijkt te verdrinken in een apathisch dingen verkeerd doen. Nokia heeft gekozen voor een andere weg: een weg die volgens sommige businesswatchers moet gaan leiden tot een overname van Nokia door Microsoft. De recensies over de blokjes van Microsoft zijn niet slecht. De weinigen die het nu al gebruiken zijn eigenlijk net als de ontwikkelaars best tevreden.

Maar is dit genoeg? Het antwoord is nee. Als Nokia echt haar positie als marktleider weer terug wil, zal ze terug moeten keren naar haar ziel, haar eigenste ik. Ze zal eigenwijs nieuwe dingen moeten gaan bedenken. Innoveren dus met dat Finse bedrijf. Ze zal weer vriendjes moeten worden met de gebruikers die nog van haar houden. Ze zal deze fans moeten gaan koesteren en bedienen met die dingen waarom ze ooit fan zijn geworden. Als beloning zullen ze inzichten krijgen waar ze werkelijk wat mee kunnen, zullen ze gaan zien wat er echt leeft en wat men liefheeft.