Gespot

QRalert: Snel toegang tot informatie bij noodsituatie

0

Hulp bieden wordt nu nog eenvoudiger gemaakt door het gebruik van QR-codes. Door de QR-code op het bandje van een slachtoffer te scannen met je smartphone, zie je direct informatie over de drager van het bandje. Zo kun je snel hulp bieden als dat nodig is. Michaelrobbert van Gemen, initiatiefnemer, vertelt over QRalert.

Wat is QRalert?

“QRalert is een hulpmiddel en te gebruiken door iedereen. QRalert maakt gebruik van een QR-code. Deze code staat op een QRalert-polsbandje samen met de naam van de drager en een telefoonnummer. Hulpdiensten en omstanders kunnen deze QR-code scannen met hun smartphone via een app (reader) of via het mobiel internet. Heb je geen smartphone? Dan kun je ook de QR-ID die op het bandje staat invoeren op QRalert.nl. Hulpdiensten zien direct informatie over de drager van het bandje op hun mobiel.  Zo kan bijvoorbeeld een vermist kind sneller worden teruggebracht naar de ouders of de drager van het bandje worden geholpen met de juiste medicatie. Voorbeelden van mensen die QRalert zouden kunnen gebruiken zijn: mensen met epilepsie, diabetespatiënten, kinderen, gehandicapten, ouderen of zelfs huisdieren.

Vorige week is de HELP!-app gelanceerd door o.a. het Oranje Kruis: een geweldig initiatief waarbij omstanders met de HELP!-app in een straal van 3 kilometer worden ingelicht als er iemand hulp nodig heeft. Daar kan QRalert misschien een aanvulling op zijn. QRalert polsbandjes kunnen dan extra informatie bieden aan de hulpverlener of omstander die op dat moment aanwezig zijn.”

Waarom dit initiatief?

“Ik ben een ondernemer met een beperking. Ik mis mijn rechterbeen door ziekte. Maar wat moeten omstanders doen als ik in de problemen kom? En wat als ik met mijn kinderen later op vakantie ga, en er gebeurt iets? Ik ben niet in staat om achter mijn kinderen aan te rennen mocht dat het geval zijn. Ik wilde een bandje ontwikkelen dat als het nodig is gegevens toont over mij. Zo kan elke omstander of hulpdienst mij of mijn kinderen hulp bieden. Maar ook kunnen ze mij als ouder of familie bereiken.

QRalert is in de basis opgezet voor ouders met kinderen in geval van vermissing of nood. Maar na enkele weken zag je dat er bandjes besteld werden voor kinderen met een beperking of dementerende personen. Ook zijn er bandjes besteld voor mensen met hartafwijkingen en epilepsie. De doelgroep werd steeds groter, wat het concept ten goede is gekomen.

Veel producten die op de markt zijn, richten zich vooral op kinderen en dan met name kinderen die al een ongeluk hebben gehad en zijn vaak verbonden aan een alarmcentrale. QRalert is geen alarmcentrale, maar geeft direct informatie over de drager aan een omstander of hulpdienst, juist zonder tussenkomst van een alarmdienst.”

Hoe werkt QRalert?

“Je maakt een account aan op onze website. Daar vragen we een aantal basisgegevens. Na het aanmaken van een account kun je profielen aanmaken, zoveel als je zelf wil. Voor elk profiel kun je een uniek bandje bestellen via iDeal. Je krijgt 4 bandjes voor €14,95. Ze zijn trouwens kindvriendelijk gecertificeerd.

Alle gegevens die aan een QR-code zitten gekoppeld, zijn beveiligd met een certificaat en kunnen 24/7 via internet worden aangepast door de drager, zonder het bandje te vervangen. Je bepaalt zelf wat men te zien krijgt. QRalert heeft een Engelse vertaling en is dus ook in het buitenland te gebruiken. Let er dan wel op dat je al je tekst in de taal van het land schrijft. Je kunt het bandje dragen om de pols, vast zetten in kleding of zelfs aan een rugzak.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

QRalert heeft de Aanmoedigingsprijs gewonnen voor de SIDN awards 2011. We draaien daarnaast momenteel een pilot samen met het Epilepsiefonds. Het Oranje Kruis gaat aandacht geven aan het initiatief via het blad Reddingswezen.”

Wie is er betrokken bij QRalert?

“Ik doe het voornamelijk alleen, vanuit mijn bedrijf Mikyair. Samen met Flexyz (webontwikkelaar) en Eelabels (bandjes) werken we aan QRalert. We zijn nu de mogelijkheden aan het bekijken om de techniek achter QRalert uit te breiden naar andere concepten met QR-code.”