Innovatie

Applewijs: heeft deze onderwijsrevolutie kans van slagen?

0

Het toekomstonderwijs van Apple: de plannen zijn schitterend, maar hoe gaat dit er in de praktijk uit zien? “Eens even op mijn rooster kijken, wat heb ik morgen voor vakken? Het eerste uur aardrijkskunde gevolgd door Nederlands. Na de pauze Engels, wiskunde en muziek. De dag wordt afgesloten met biologie, geschiedenis en een uurtje Frans. Wat moet ik allemaal meenemen? Mijn iPad.” Jazeker, als het aan Apple ligt, slepen scholieren niet meer met een rugzak vol boeken. Een tablet volstaat, wordt dit de toekomst?

Afgelopen donderdag, 19 januari, presenteerde Apple op een speciaal event in New York haar bijdrage aan de toekomst van het onderwijs. Zo introduceerden ze iTunes U, interactieve studieboeken en een applicatie waarmee docenten zelf hun lesmateriaal voor de iPad kunnen ontwikkelen. Wat houden deze drie innovaties precies in en hebben ze ook eens kans van slagen?

iTunes U(niversity)

Wanneer je de app opent, verschijnt er geen muziekspeler, maar een boekenkast. Deze boekenkast kun je vullen met lessen en cursussen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen materiaal voor universiteiten en hogescholen, basisschool/middelbare school en de categorie ‘buiten de campus’. Wanneer je de catalogus van de universiteiten opent, verschijnt er een lijst. Je selecteert een universiteit naar keuze en vervolgens kun je het educatiemateriaal van jouw vak downloaden. Een lesje kunstgeschiedenis van Boston University, of een gastlezing aan Yale University. Met een druk op de knop is deze informatie voor jou beschikbaar. Hetzelfde principe geldt voor de twee andere categorieën.

De cursussen die in de categorie ‘buiten de campus’ worden aangeboden hebben betrekking op schoolvakken als taal, wiskunde, biologie en dergelijke. iTunes U is dus een grote bibliotheek met studiemateriaal. Zoals ze het bij Apple zelf zeggen: ‘Meer dan 350.000 gratis colleges, video’s, films en andere informatie, uit alle hoeken van de wereld’. Ik vind dat fantastisch. En bedenk daarbij dat alle informatie ook voor niet-studenten beschikbaar is. iTunes U is verkrijgbaar voor de iPad, iPhone en iPod touch.

Ibooks 2 en iBooks Author

Interactieve boeken die tot de verbeelding spreken, dat zijn iBooks. Mooie graphics, filmpjes, 3D-animaties en multitouch-afbeeldingen. De stof die geleerd moet worden, komt daadwerkelijk tot leven. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld op verschillende delen van het menselijk lichaam klikken en vervolgens wordt er over dat deel informatie gegeven. Ook is het mogelijk om aan het eind van een hoofdstuk een mini-toets toe te voegen waarmee een leerling zijn kennis test. Schriften en collegeblokken zijn overbodig, leerlingen kunnen aantekeningen maken en belangrijke delen tekst markeren. Deze aantekeningen zet het programma dan ook meteen om in study cards.

iBooks Author is het programma waarmee je deze interactieve boeken kunt maken. Het programma werkt in principe hetzelfde als Pages en Keynote. Het nieuwe aan dit programma is de invoering van widgets. Juist deze widgets zorgen voor de interactiviteit. Zo kun je een fotogalerie en andere media invoegen. Het is mogelijk om een toets of een keynote op te nemen en het maken van een interactieve afbeelding behoort ook tot de mogelijkheden. Tenslotte kun je een 3D-animatie of een HTML-bestand invoegen. Genoeg mogelijkheden dus voor het maken van de mooiste boeken, waardoor leerlingen meer gemotiveerd worden om te studeren, toch?

Accepteer cookies

Keerzijde van de medaille

De vooruitzichten zijn prachtig, maar zijn ze ook realiseerbaar? Een eerste beperking is het geld, een iPad is niet goedkoop in de aanschaf, zowel voor leerlingen als voor docenten. Tel echter eens de bedragen op van vier jaar studieboeken van een middelbare scholier en je hebt het apparaat er waarschijnlijk uit. Je kunt jezelf natuurlijk wel rijk rekenen, maar een scholier zal ook minder kosten hebben in papier, pennen, markeerstiften, kopieerkosten en dergelijke.

Ten tweede is er het lesmateriaal. Er is nog lang niet voor elk vak goed materiaal beschikbaar. Het zal tijd kosten om dit te ontwikkelen. Die ontwikkeling zal echter wel sneller gaan door het uitbrengen van deze applicatie. Maar bij de start van het iPad-onderwijs zal er nog niet voor elk vak een digitaal boek beschikbaar zijn. Dan zijn er nog de docenten. Naar mijn mening zien bij lange na niet alle docenten het zitten om mee te werken aan deze onderwijsrevolutie. Ze zien de voordelen er zeker van in maar of ze er daadwerkelijk mee aan de slag gaan?

Docenten vinden het vaak prima zoals het is en vernieuwen kost te veel inspanning en (onbetaalde) uren. Ook schort het vaak aan kennis. Het is niet erg dat een groot aantal docenten weinig kennis heeft van computerprogramma’s of andere ICT-mogelijkheden, maar dan is het omgaan met een iPad al vaak een grote stap. Dan hebben we het nog niet gehad over het maken van eigen materiaal met behulp van iBooks Author. Hierbij komt weer een probleem de hoek om kijken, want het programma werkt alleen met een Apple-computer. Zowel de kennis van docenten als het materiaal zullen daarom dus een flinke boost moeten krijgen.

Conclusie

Het beeld dat Apple schetst is fantastisch. Al het digitale onderwijsmateriaal voor iedereen beschikbaar. Gelikte interactieve leerboeken, die je ook nog eens zelf kunt maken. En alle leerlingen alleen een iPad in de rugzak. Maar laten we eerlijk zijn. Het onderwijs in Nederland en zeker de docenten lopen gemiddeld gezien achter op hun tijd. Of dit erg is, blijft een (zeer interessant) discussiepunt, maar voordat er aan het ideaalbeeld van Apple wordt voldaan, moet er veel veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=KJxZG2Nv4KA

Zelf zie ik het als een zeer positieve ontwikkeling. Er zijn echter veel scholen én leraren nodig die willen bijdragen aan de innovatie binnen het onderwijs. Belangrijkste doelgroep is toch de leerling. Voor hun wordt het onderwijs écht leuker en misschien wel beter. Dit zou de grootste motivatie moeten zijn om mee te doen aan deze onderwijsrevolutie. En laat ik eerlijk zijn: boeken kaften is toch vreselijk, geef mij maar een smartcover!

Heb jij al ervaring met innovatie in de vorm van ICT, social media, apps en devices in het onderwijs? Dan hoor ik graag van je in de vorm van een reactie hieronder, blogs, tips, lesmateriaal etc.!