How to

Hoe maak je je app vindbaar via Google?

0

Steeds meer bedrijven ontwikkelen, naast een website en een mobiele website, ook een app. Om de doelgroep te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je applicatie vindbaar is. Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden en tools waarmee je een app onder de aandacht kunt brengen. In dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je applicatie vindbaar wordt via Google.

Organische vindbaarheid

Sinds september 2011 heeft Google een nieuwe “rich snippet” speciaal voor apps aan haar zoekmachine toegevoegd. Een rich snippet helpt bezoekers om te bepalen of ze de informatie op een website interessant vinden.

Rich Snippet Mobile

Door een speciale pagina in te richten op je website, die gericht is op de app, kan Google deze indexeren. Zo’n pagina moet aan een aantal technische specificaties voldoen om als “rich snippet” te verschijnen in de zoekmachine. Zo zullen een aantal kenmerken van de app in de head-sectie van de pagina geplaatst moeten worden. Welke gegevens hier in verwerkt kunnen worden lees je op deze Supportpagina van Google. Op deze manier is de app vrij snel en gratis vindbaar in de zoekmachine van Google. Het is uiteraard zaak dat je de juiste gegevens gebruikt om de vindbaarheid van de applicatie te vergroten.

Inzet van Google Adwords

Google zou Google niet zijn, als er niet ook een mogelijkheid was om je app te promoten via Google Adwords. Je kunt via Google Adwords uiteraard de pagina promoten waar je app te downloaden is, maar sinds kort biedt Google ook de advertentievariant ‘Click-to-download’. Met deze advertentievariant kunnen bezoekers rechtstreeks vanuit Google de app downloaden op hun mobiel, doordat ze landen in de Appstore die bij hun smartphone hoort. Google maakt hierbij onderscheid tussen Android- en iOS-toestellen.

Campagne aanmaken

Bij het aanmaken van een Google Adwords-campagne voor het promoten van een app is het belangrijk dat je de juiste instellingen kiest. Door de optie “Mobiele apparaten met volledige browsers” aan te vinken, krijg je de mogelijkheid om besturingssytemen te selecteren (zie hieronder).

Instellingen mobiele campagne

Mijn advies is; maak voor beide besturingssystemen een aparte campagne aan, om overzicht te houden. Mocht je hier niet voor kiezen, dan kun je ervan uitgaan dat Google zelf het onderscheid tussen de besturingssystemen kan maken. Google zal dan ook nooit een iPhone-click-to-download-advertentie tonen op een Android apparaat.

Nadat de campagne is ingesteld, kun je een advertentiegroep aanmaken, waarna zoekwoorden en advertenties kunnen worden toegevoegd. Op deze manier kun je met behulp van zoekwoorden de doelgroep bereiken via de zoekmachine van Google. De advertentie wordt dan specifiek op een smartphone getoond. Hieronder een afbeelding van hoe zo’n advertentie er uitziet.

Click to download advertentie

Op deze manier bied je de doelgroep direct toegang tot de Appstore of de Android Market en zal de app vaker gedownload worden. Mocht je een webbased applicatie ontwikkeld hebben, dan kun je uiteraard deze url instellen als landingspagina!