Gespot

NS Koninklijke wachtkamers: Virtueel bezoeken

0

De NS Koninkelijke wachtkamers zijn voor het eerst virtueel ontsloten via een website en apps voor Android, iPhone en de iPad. Robert Doggers, creative director van Yune, vertelt over het tot stand komen van de apps.

Wat zijn de NS Koninklijke wachtkamers?

Via de website of nog beter, via de gratis apps, krijgen gebruikers een bijzondere 360 graden inkijk in de besloten Koninklijke wachtkamers van de NS. De wachtkamers werden in de 19e eeuw gebouwd voor het Koninklijk huis. Vanwege het kwetsbare karakter, zijn de wachtkamers niet toegankelijk voor publiek maar vanaf nu wordt dit culturele erfgoed dus wel digitaal ontsloten.”

Waarom dit initiatief?

“Voor het eerst in de geschiedenis wordt de pracht en praal van de wachtkamers op innovatieve wijze voor het publiek toegankelijk gemaakt. De wachtkamers werden allemaal in de tweede helft van de negentiende eeuw ingericht. De afgelopen jaren zijn de Koninklijke wachtkamers op Amsterdam Centraal en de wachtkamer op Den Haag Hollands Spoor gerenoveerd. Dit jaar wordt de koninklijke wachtkamer in Baarn onder handen genomen. Hoewel de Koninklijke wachtkamers eigenlijk vrijwel nooit meer gebruikt worden door leden van het koningshuis, zijn ze niet toegankelijk voor het gewone publiek.

Alleen tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendagen kan het publiek er een kijkje nemen. Met de apps en de website maakt de NS het mogelijk de wachtkamers toch te bezichtigen, gebruik makend van de nieuwste technologie. Op dit moment zijn de Koninklijke wachtkamers van de stations Amsterdam CS en Den Haag Hollands Spoor al online te bekijken. Binnenkort worden ook de foto’s van de Koninklijke wachtkamers van station Baarn en het spoorwegmuseum Utrecht toegevoegd.”

Hoe werken de apps?

“De apps koppelen de 360 graden foto’s aan de unieke functies van het apparaat, namelijk de gyroscoop en het kompas. Zodoende kun je het apparaat om je heen bewegen en kijk je letterlijk in het rond, alsof je zelf middenin de wachtkamer staat. Je kunt door de wachtkamer heen navigeren en telkens op een andere plek 360 graden rondkijken. Er zijn ook hot spots om op te klikken voor meer informatie over schilderijen en ornamenten, en de geschiedenis van de wachtkamers.”

 

Wat zijn de facts?

“Er is veel interesse. De apps voor Android, iPhone en iPad zijn in de eerste week 4.000 keer gedownload en de website is de eerste week 70.000 keer bezocht.”

Wie is er betrokken bij het project?

“Het project is geleid door bureau Yune, waar ik verantwoordelijk was voor de creatieve ontwikkeling van de site en de apps. De apps zijn technisch ontwikkeld door mijn collega Ramon Vingerhoed (Yune), Ernst van der Linden, Koen Kuiper (Studioplaat) en Jan-Willem Vaartjes (XS2TheWorld). De fotografie kwam voor rekening van fotografen Ernst van der Linden en Koen Kuiper (Studioplaat). Vanuit de NS zijn Ton Honing, Piet Middelkoop en Gerjan Vasse betrokken.”