Tips van een topper: Zo word je een succesvol blogger!

Nieuwe media schieten als paddestoelen uit de grond. Maar de wat oudere-nieuwe media, zoals blogs, zijn nog lang niet dood. In een enerverende blogworkshop vertelt Ernst Jan Pfauth (auteur van ‘Sex, blogs & rock-‘n-roll’, ex internetbaas van NRC en oprichter van Brainsley) over zijn eigen ervaringen als blogger bij de Verenigde Naties, The Next Web en NRC. En hij vertelt hoe je van je blog een succes maakt.


Via de startup Gidsy.com (waarover ik al eerder schreef) zijn er volop interessante initiatieven en leuke uitjes. Zoals een blog workshop door Ernst Jan Pfauth. Nu heb ik zelf volop ervaring met bloggen, maar dan is het des te leuker om te horen hoe een topblogger als Pfauth het blogvak ziet. Voor mij reden om me direct in te schrijven en zijn tips uit de workshop met je te delen.

Bloggen kan je veel brengen

Ernst Jan legt uit dat het bloggen hem veel heeft gebracht. Daarom is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen aan het bloggen te krijgen. Als je dingen gaat opschrijven, zet je dingen in werking. Vrijblijvende ideeën zwerven niet langer rond in je hoofd, maar je wordt gedwongen ze concreet te maken. Ook kan bloggen een enorm netwerkeffect hebben. Je wordt gezien als autoriteit en het kan leiden tot ontmoetingen met interessante mensen. Wel waarschuwt hij: je moet niet gaan bloggen om rijk en beroemd te worden, maar om jezelf te uiten, een mooi portfolio op te bouwen en gelijkgezinden te vinden. Doe het voor het schrijven zelf, je publiek voelt in het begin nog ver weg. Waarbij hij subtiel een foto laat zien van twee mensen in een leeg stadion.

Waar kun jij tot vervelens toe over doorpraten?

Belangrijk bij een succesvol blog is de keuze voor een niche. Praat niet over alles, maar durf te kiezen. Hoe specifieker, hoe beter. Denk daarbij als John de Mol en verzin een goed format voor je blog dat je consequent blijft gebruiken. En ga vooral heel veel schrijven. Dat lukt als je een onderwerp kiest waarover je zelf eindeloos kunt doorpraten. De oefening die we van hem krijgen is dan ook eenvoudig: verzin binnen een kwartier minimaal 20 titels voor een blogpost rond je onderwerp. Lukt je dat? Dan heb je een onderwerp dat geschikt is om over te bloggen.

Je bent zo goed als je laatste bericht? Onzin!

De allerbelangrijkste les is eenvoudig: begin nu. Gebruik een eenvoudige webdienst als WordPress, Blogger of Tumblr en post vandaag nog je eerste stuk. Wees niet bang voor matige kwaliteit. De wet ‘dat je zo goed bent als je laatste bericht’ gaat bij een blog niet op. Pfauth benadrukt dat het vooral gaat om de kwaliteit van je totale stroom aan berichten. Bovendien ga je merken dat je door het schrijven steeds weer op nieuwe ideeën komt, waardoor je kwaliteit steeds beter wordt.

Een blogger bekijkt de wereld anders

Bezoek events en doe verslag als blogger

Als je begonnen bent als blogger, merk je dat je de wereld anders gaat bekijken. Je krijgt een blog-blik. Bij alles vraag je je af hoe je daar een artikel van kunt maken. Schrijven over je eigen ervaringen is prima, maar maak het dan wel interessant voor je lezers. Het gaat tenslotte niet om jou, maar om de waarde die je je lezers te bieden hebt. Zorg ervoor dat jij in jouw niche een gids wordt voor je lezers. Bied ze overzicht en vertel wat er speelt. Eenvoudige manieren om dat te realiseren zijn bijvoorbeeld om andere experts in je vak te interviewen, of verslag te doen van events.

Wees daarbij niet bang om gewoon op bekende namen af te stappen en ze om een interview te vragen. Lees je goed in en stel de verrassende vragen die anderen nog niet hebben gesteld. Ook kun je overzichtslijstjes maken waarmee je laat zien wat er speelt. Het artikel dat Pfauth zelf ooit schreef over ‘de beste journalistenfilms’ memoreert hij als een artikel dat nog steeds veel wordt gelezen.

Zouden Matthijs en Joris dit artikel goed vinden?

Om de kwaliteit van je stukken hoog te houden, heeft Ernst Jan een eenvoudige tip. Hij verklapt dat hij zelf een aantal bekende journalisten als modellezer gebruikt. Hun profielfoto’s staren hem zelfs aan terwijl hij z’n posts schrijft. Dan vraagt hij zich af of Joris Luyendijk of Matthijs van Nieuwkerk het bericht mooi zouden vinden. Het is een eenvoudig hulpmiddel dat focus op je lezers garandeert.

Sociale media zijn helemaal niet belangrijk

Over sociale media om je blog te promoten is Pfauth terecht heel kritisch. Hij adviseert om er niet teveel tijd aan te besteden. Natuurlijk kun je een blogpost op Twitter of Facebook vermelden, maar laat het niet automatisch door een tool doen. Neem de moeite om er zelf een maatwerk berichtje van te maken. Begrijp hoe sociale media werken en welk medium zich waar voor leent. Pas je berichtjes daar op aan. Stel bijvoorbeeld vragen op Twitter en vat je inzichten samen in een langere blogpost. Die kun je vervolgens op Twitter weer promoten.

Het aantal volgers doet er niet toe

Over het aantal volgers zegt Pfauth ook verstandige dingen: het gaat niet om het aantal volgers, maar om de kwaliteit. Ga dan ook niet teveel letten op de cijfertjes en blogstatistieken, maar koester je volgers en reageerders. Bloggen verschilt in veel aspecten sterk van traditionele media. Zo adviseert Ernst Jan om een artikel bewust niet helemaal af te maken, maar zaken open te laten. Je lokt daarmee reacties uit en kunt vervolgens in de reacties de details verder invullen en bespreken met mensen.

Tot slot heeft hij een mooie huiswerkopdracht voor iedereen die met bloggen wil beginnen: ga het nu doen! We krijgen de opdracht mee om vanaf nu 15 dagen onafgebroken een artikel te publiceren. Ik vind het een mooie missie waar ik op m’n blog De Glazenwasser mee aan de slag ga. Ennuh… dit artikel over de blogworkshop op Frankwatching telt vast ook mee.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Succes met de 15 dagen! Ik post al vanaf 26 december iets en dat bevalt prima. Leuke is dat ik er minder kritisch van ben geworden. Gelukkig is mijn doel niet dat ene M. v. N. mee gaat lezen :)

 2. De nieuwste trend in bloggen is trouwens gezamenlijk bloggen. Kies bijvoorbeeld een platform als de wikiversiteit (http://beta.wikiversity.org/wiki/Hoofdpagina) om samen met anderen je ideeën verder uit te werken.

 3. @Karin: Elke dag bloggen heb ik een jaar geleden ook een tijdje gedaan. Het werkt geweldig, er kwam een stroom aan ideeen op gang. Daarna ben ik iets minder gaan bloggen (nu 3-4x per week als doelstelling). Daardoor had ik wat meer tijd om ook voor andere zaken te schrijven of andere creatieve dingen te doen. Ik merkte dat dat er bij elke dag bloggen soms bij inschoot.
  Maar wilde nu de blogflow weer ervaren. De opdracht van de workshop kwam daarom mooi uit. Ik ga lekker aan de slag met 15 dagen bloggen. Had vandaag wel een rampdag en weinig inspiratie. Tja, dat hoort er dan ook bij.

  @Tim: gezamenlijk bloggen is inderdaad ook heel leuk. Het helpt enorm om ideeen goed neer te zetten en samen verder uit te bouwen.

 4. Gaaf artikel Ellen, boordevol tips! Klinkt als een erg inspirerende workshop…tikje jaloers… :-) Ik volgde je blog toen je iedere dag blogde en vond het altijd super. Leuk dat je dat weer een tijdje gaat doen!

 5. Leuk artikel en als (dagelijkse/serial) blogger heel herkenbaar.

  @Tim Trend? Sites als deze maar ook de andere grote concurrenten als DutchCowboys, Marketingfacts, en veel nicheblogs werken al jaren zo. Ook ‘user-generated-content’ werkt. Vergeet niet dat het ook zijn nadelen heeft!

 6. @Ellen wat een mooie en inspirerende blog! Een mooi vooruitzicht om de komende dagen dagelijks een blog van je te kunnen lezen.

  Deze blog bevat ontzettend veel goede tips en leuke ideeën. Dank je wel!

  @Tim gezamenlijk bloggen, daar had ik nog niet eerder van gehoord, maar klinkt ontzettend leuk. Dank voor het delen van de link!

  Met zoveel nieuwe informatie hoop ik binnenkort ook weer een mooie blog te schrijven. Ik probeer er een per week te schrijven. Dat is niets in vergelijking met jullie veelbloggers!

 7. Ik blog ondertussen 1.5 jaar maar ben vorige week net begonnen met een nieuwe blog. Voor deze blog schreef ik vorige week een post over wat bloggen zo leuk maakt. Zinsnedes als ‘structuren van gedachten’ en ‘de wereld anders bekijken’ komen daar bijna letterlijk in terug. Volgens mij ben ik op de juiste manier besmet met het virus 😉

  Helaas heb ik deze post nog niet gepubliceerd maar even bewaard voor het geval ik eens een gebrek aan inspiratie heb. Nu maar hopen dat dat gebrek deze week eens komt, zodat deze post ertussen kan. Maar ook dit artikel levert alweer nieuwe inspiratie op :-(

  Meest waardevolle tip vind ik de laatste: Proberen artikelen niet af te maken. Daar heb ik heel veel moeite mee. Thnx!

 8. Ernst-Jan Pfauth had een mooi verhaal recent op het Art as Money Festival. Ook interessant om te horen hoe Dadara het met zijn Art as Money blog dan op een intuitieve manier erg goed doet als kunstenaar…misschien moeten meer kunstenaar blog als medium gebruiken!

 9. Mooi artikel en een lekker nuchtere benadering van het bloggen als business tool. Zelf geloof ik helemaal in de tips dat je schrijft over datgene wat je echt interesseert en waar je veel van weet. Dat geldt naar mijn mening voor alles in het leven. Doe iest war je achter staat dan volgt de rest vaak automatisch. Ga niet ondernemen om geld te verdienen maar om iets aan te bieden waar je achter staat. Dat is voor bloggen natuurlijk ook het geval! Succes met de goed artikelen!

 10. Mooie samenvatting van relevante tips wordt hier gegeven. Zelf heb ik de ervaring dat het ook helpt om een tipje van de sluier van je volgende artikel op te lichten. Mensen prikkelen om terug te komen en je blog in de gaten te houden.

 11. Dank voor dit artikel, mijn blog begint ook steeds meer succes te krijgen!

 12. Ik blog nog niet zo lang maar heb de smaak weer te pakken en wil er flink mee aan de slag! Mijn vriendinnen vinden het helemaal leuk, maar ik zou graag wat meer volgers willen die mij dan weer feedback en tips kunnen geven. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  Groet van Petra

  1. @Petra: Elke blogger wil vrijwel altijd meer lezers en reacties. Wat kun je daarvoor doen:
   1. Wees blij met elke lezer die je hebt. Reageer (positief) op reacties van lezers.
   2. Promoot je blogs op je eigen sociale media, zoals je Facebook of Twitter
   3. Schrijf gastblogs voor grote blogs, waarbij je in je profiel een link opneemt naar je eigen blog. Zo leren meer mensen je kennen.
   Maar de allerbelangrijkste tip:
   4. Start met een emaillijst en geef mensen de mogelijkheid om zich in te schrijven. Stuur ze een update van elk nieuw artikel. Zo hoeven je fans niet steeds aan je blog te denken, maar krijgen ze vanzelf je updates. Zo ga je stap voor stap een mooie fanclub opbouwen. Meer informatie hierover vind je in mijn boek ‘Een zaak van fans’.

   Veel succes!

 13. stel nou dat ik een blog wil maken en hem wil koppelen aan bijv. een webshop zou dit mijn winst dan beinvloeden ?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!