How to, Inspiratie

Strijd om marktplaatsen laait op: Google Play vs. iTunes

0

Vorige week dinsdag heeft Google de nieuwe naam van Android Market geïntroduceerd: Google Play. Tegelijkertijd voegt Google enkele diensten samen in Google Play. Het is namelijk niet langer alleen de marktplaats voor Android-apps, maar ook voor muziek (Google Music), films (Google Movies) en ebooks (Google Books). De concurrentiestrijd tussen Google Play en iTunes van Apple is hiermee definitief losgebroken!

Profielen opbouwen

Waarom steken beide bedrijven eigenlijk zoveel energie in hun marktplaatsen? Eén belangrijke factor is natuurlijk het verzamelen van data, wat overigens meer van toepassing zal zijn voor Google dan voor Apple. Google gaat steeds meer over op het rechtstreeks verkopen van producten aan consumenten, en krijgt daarmee nóg meer informatie ter beschikking over iedere gebruiker. Aan de hand van deze data, kan Google profielen opbouwen die, je raadt het al bijna, weer ten gelde gemaakt kunnen worden wanneer ze worden gebruikt in combinatie met Google AdWords. Google weet bijvoorbeeld van welk type films je houdt en welke films je al hebt in je mediacollectie, en kan je daardoor feilloos producten (laten) aanbieden, die passen bij jouw persoonlijke voorkeuren. Exact hetzelfde principe zoals dat wordt toegepast bij YouTube, Gmail en de vele andere producten van Google.

Al je bestanden op één plek

In de marktplaatsen van Google en Apple koop je apps, muziek, films of boeken (muziek, films en e-books zijn nog niet verkrijgbaar in de Play Store in Nederland) en die zijn vervolgens opgeslagen in de cloud. Hierdoor heb je al je aankopen altijd en overal beschikbaar op je computer, mobiele telefoon en tablet. Alle gegevens worden automatisch gesynchroniseerd, zodat je, als je bijvoorbeeld een boek leest op je mobiele telefoon, automatisch vanaf de bladzijde waar je gebleven was verder kunt lezen op je tablet. Je kunt bijvoorbeeld ook een film kijken op je LCD-tv en tussentijds overschakelen op je tablet.

Accepteer cookies

Alternatieve marktplaatsen voor apps

Apple is heel strict: je bent gebonden aan iTunes om apps te downloaden. Besturingssysteem Android is daarentegen soepeler, want je kunt ook gebruikmaken van alternatieve marktplaatsen voor apps. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn GetJar, AppBrain en de Amazon Appstore (vooralsnog alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten).

Content of devices?

Natuurlijk wordt er geld verdiend aan de verkoop van apps en content en wordt er ook (indirect) verdiend aan de opgebouwde klantprofielen. Toch lijkt er nóg een belangrijke reden te zijn voor Google en Apple om prominent te focussen op Play Store en iTunes. Het meest voor de hand ligt dat het draait om de devices van beide bedrijven. Doordat je alle content opslaat in de cloud, en daarmee via iedere computer, mobiele telefoon en tablet toegang hebt tot deze bestanden, kunnen Google en Apple klanten aan zich binden voor de aanschaf van hardware. Je zult namelijk niet je zorgvuldig opgebouwde mediacollectie zomaar aan de kant zetten, als je een nieuwe mobiele telefoon of tablet gaat kopen. Zo houden Google en Apple je als klant voor het leven.

Het belang is groot: als je kiest voor Apple, dan heeft het bedrijf je het hele spectrum te bieden: Mac, iPhone, iPod en iPad. Reken je even mee over wat voor omzetten we het hier hebben? In Q1 2012 had Apple wereldwijd een omzet van 2 miljard dollar aan muziek en andere content, en 42,6 miljard dollar omzet aan apparatuur en aanverwante diensten. Meer dan 90% (!) van de omzet van Apple komt van de verkoop van hardware (en aanverwante producten en services). Het is in dit licht niet zo gek dat Google de laatste jaren hard aan de weg timmert met het produceren van een identiek rijtje hardware (danwel het besturingssysteem Android): computers, mobiele telefoons en tablets.

Of moeten we nog een inhaalslag verwachten van Amazon.com dat inmiddels al een eigen appstore en Kindle-tablets heeft? Vanuit het idee van profielen opbouwen zou het nog niet eens een gekke gedachte zijn, want Amazon.com staat bekend om de feilloze manier waarop ze aanbevelingen doen op basis van zoek- en koopgedrag. Voor nu hebben Apple en Google in ieder geval nog een grote voorsprong. De strijd om de devices en het geld van de consument voor deze apparatuur is officieel van start!