Verdieping

Onderzoek: tweederde Nederlandse jongeren voelt zich gelukkig

0

Twee op drie (65%) van de Nederlandse jongeren tussen 15 en 25 jaar beschouwt zichzelf als een gelukkig iemand. Slechts 1 op 10 voelt zich ongelukkig. Daarmee blijken Nederlandse ‘Millennials’ meer tevreden dan hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige nieuwe jongerenstudie van InSites Consulting bij meer dan 4.000 respondenten in 16 landen.

De top 3 landen met het grootst aandeel gelukkige jongeren bestaat uit: Brazilië, India en China. Daar voelen net geen 7 op de 10 jongeren zich gelukkig. Zweden en Rusland zijn de nummer 4 en 5. Je kunt wel zeggen dat deze Generatie Y een ‘happy generation’ is. Nergens hebben we minder dan de helft uitgesproken gelukkige jongeren gevonden en gemiddeld genomen over alle regio’s zegt slechts zo’n 1 op de 10 jongelui niet gelukkig te zijn. Het grootste aantal ongelukkige jongeren vonden we in het Verenigd Koninkrijk met bijna 1 op 5 (18%) en ook Italië en Frankrijk bevonden zich in de buurt van deze score. Ook bij onze zuiderburen lag het geluksgevoel lager dan in Nederland, met 54% gelukkige Belgische jongeren en 1 op 7 die zichzelf eerder een ongelukkig persoon beschouwt.

Seks en vakantie maken gelukkig

Seks maakt Nederlandse jongeren het meest gelukkig. Vakantie en uitgedaagd worden om iets te bereiken in het leven komen op de tweede en derde plaats. Genieten van muziek en contact met vrienden en familieleden vullen de top 5 geluksbronnen aan. Die top 5 komt aardig overeen met die van onze Zuiderburen. De leergierigheid van onze huidige Generatie Y wordt wel eens onderschat. Vandaag val je als jongere niet meer op door je uiterlijk maar door wat je meer kan dan iemand anders. Onze jongeren zijn namelijk door hun Babyboomer-ouders opgevoed met de raad om uitzonderlijk goed te worden in iets en het op die manier te maken in het leven. Generatie Y wordt ook de triomf- of trofeegeneratie genoemd. Ze kregen uiteraard van hun ouders alle kansen en middelen om zich uit te leven in hun hobby’s en passies.

Geluk is belangrijkste emotie

In de studie vroeg InSites Consulting aan jongeren om de dagen uit hun leven te beschrijven die ze nooit zullen vergeten. Daarbij vroegen onze onderzoekers ook naar de emotie die jongeren op die specifieke dag voelden. Van de 329 verhalen die Nederlandse jongeren deelden, bleken maar liefst 44% door hen zelf gekoppeld te worden aan het geluksgevoel. 25% aan verdriet, 10% aan angst en 9% aan verrassing en boosheid. Opnieuw blijkt dus dat ‘geluk’ de meest belangrijke emotie is voor de Y generatie. De meest voorkomende bijzondere gebeurtenissen die jongeren gelukkig maakten, waren: de liefde van hun leven ontmoeten, een diploma of rijbewijs behalen, trouwen en voor het eerst moeder worden. Dat zijn niet alleen zeer emotionele gebeurtenissen in hun leven, maar ook momenten waarop ze voor het eerst iets speciaals bereikt hebben. En opnieuw: het is het bewijs dat ze iets bereikten wat iemand anders misschien nog niet meemaakte.

Negatieve emoties

Gebeurtenissen waarvan jongeren ongelukkig werden, waren: de scheiding van hun ouders, de diagnose van een ernstige ziekte, gedumpt worden door hun vriend(in) en verhuizen. De eerste kus en het verlies van hun job zorgden het vaakst voor een verrassing in het leven van onze jeugd. Nederlandse jongeren koppelden slechts 10% van de onvergetelijke ervaringen aan een angstgevoel. Opnieuw ging die emotie gepaard met de scheiding van hun ouders. Maar ook agressie, de diagnose van een ernstige ziekte en de toekomst in het algemeen veroorzaakten angstgevoelens. Afkeer (4%) en boosheid (9%) kwam het minst vaak voor in de levensverhalen van onze jeugd. In het eerste geval spraken jongeren over de betrokkenheid bij een gevecht. Boosheid werd het meest toegeschreven aan het einde van een relatie of het overlijden van iemand dichtbij hen.

Jeugd meest gelukkig op zomerse zaterdag tussen 8 en 10 uur ’s avonds

Weinig verrassend is dat jongeren in Nederland zich het meest gelukkig voelen in de zomer en in de lente. Enkel in China, India en Brazilië werden andere resultaten opgetekend. Braziliaanse jongeren ervaren weinig onderscheid tussen de seizoenen: enkel de herfst brengt net iets minder geluksgevoel. Dat laatste seizoen is in China dan weer net de gelukkigste periode voor de jeugd, terwijl in India de winter de voorkeur wegdraagt. In de vakantiemaanden juli en augustus voelen Nederlandse jongelui zich het meest gelukkig. Januari en februari zijn de dipmaanden voor velen, maar wintermaand december slaagt er dankzij de feesten in om het toch beter te doen dan herfstmaanden oktober en november en de lentemaanden maart en april.

Zaterdagen zijn voor de meeste jongeren over de hele wereld de grootste geluksdagen. Enkel in India is zondag de nummer één, terwijl Zweedse jongeren naast de klassieke maandagdip ook niet zo houden van zondag. Nederlandse jongeren zetten zondag op nummer 2, zelfs voor vrijdag. Terwijl in de meeste regio’s 15- tot 25-jarigen zich het beste voelen tussen 8 en 10 uur ’s avonds, ligt die prime time voor geluk in Spanje, China en Rusland iets later: van 10 uur tot middernacht. Iedereen ervaart wel het minst geluk tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends.

Chocolade en cosmeticamerken grootste geluksbrengers

Ruim 54% van de Nederlandse jongeren verbindt de emotie ‘geluk’ met het merk m&m’s. Met Mars (de reep, niet de planeet) op nummer 2 doet voedingsmultinational Mars het niet slecht in Nederland. Ook cosmeticamerken Nivea en Dove werden door ruim de helft van de jeugd verbonden met een geluksgevoel. Dat chocolade ook effectief geluksgevoel in de hersenen stimuleert, weten we dankzij de wetenschap al geruime tijd. Maar dat de Nederlandse jongeren zich ook gelukkig voelen wanneer ze fris geuren, was nieuw voor mij.

In andere landen werd de top 5 vaak gedomineerd door technologiemerken als Microsoft, Sony, Nintendo of Apple. In Nederland is dat merkwaardig genoeg minder het geval. Ook Coca-Cola deed het in Nederland minder goed dan in de ons omringende landen. Overigens is het volgens mij cruciaal dat een merk vandaag de dag de geluksemotie weet op te roepen. Een derde van de Nederlandse jeugd vindt het belangrijk dat een merk hen gelukkig doet voelen. Daarmee is het één van de belangrijkste merkeigenschappen voor deze generatie consumenten.

Het volledige onderzoeksrapport rond ‘Jongeren en geluk’ zie je in onderstaande presentatie en is online beschikbaar.