How to

Breid je advertenties uit met Google AdWords Ad Extensions

0

Met behulp van Google AdWords kun je als adverteerder via verschillende netwerken een grote doelgroep bereiken. Om deze groep mensen goed aan te spreken, zijn er een aantal mogelijkheden ontwikkeld om je advertenties op relevante plaatsen te positioneren. Zo kun je in het zoeknetwerk van Google adverteren op zoekwoorden en binnen het Display netwerk op relevante content.

Om je advertenties volledig aan te laten sluiten bij de vraag van je doelgroep, is een goede campagnestructuur van belang. Daarnaast moeten je advertenties relevant, specifiek en vooral doelgericht zijn. Google heeft met namen hiervoor de zogeheten Ad Extensions in het leven geroepen. De onderstaande video geeft in het kort een beeld van wat dit inhoudt.

Accepteer cookies

Zoals je in de video al kunt zien heeft Google meerdere Ad Extensions ontwikkeld. Hieronder beschrijf ik de advertentie-extensies die in Nederland beschikbaar zijn en geef ik aan wat de voordelen van zo’n uitbreiding op je advertentie kunnen zijn. Alle advertentie-extensies zijn zeer eenvoudig te beheren vanuit Google Adwords onder het tabblad ‘advertentie-extensies’.

Ad Sitelinks

De bekendste variant van de advertentie-extensies zijn de Ad Sitelinks. Met Ad Sitelinks kun je bestaande AdWords-advertenties uitbreiden door extra links naar specifieke, relevante inhoud, dieper in je website toe te voegen. In plaats van alle gebruikers naar dezelfde landingspagina te sturen, kun je met behulp van Ad Sitelinks tot zes extra zichtbare bestemmings-URL’s toevoegen aan je advertentie. Volgens Google zorgt het toevoegen van Ad Sitelinks voor een toename in CTR van maar liefst 30%. Ook mijn ervaring is positief!

Google heeft deze uitbreiding van je tekstadvertentie onlangs nog geüpdatet. Naast de reguliere sitelinks kan er nu ook een extra omschrijving aan toegevoegd worden. Deze omschrijving selecteert Google zelf op basis van relevantie en de overige advertenties in je advertentiegroep. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van de Ad Sitelinks.

Enhanced Ad Sitelinks

Location Extensions

Locatie-extensies bieden je de mogelijkheid om AdWords-campagnes uit te breiden met je zakelijke adres. In aanvulling op de beschrijving en de URL die worden weergegeven in de advertentietekst, zorgt deze extensie ervoor dat ook de bedrijfsnaam, het adres en eventueel een telefoonnummer aan de advertentie worden toegevoegd. Daarbij wordt de advertentie uitgebreid met een uitklapscherm, waarop de bestemming van de zakelijke vestiging in Google Maps te zien is. Hieronder een voorbeeld van hoe zo’n advertentie eruit ziet op een smartphone.

Locatie ExtensieVoor sommige adverteerders kan het handig zijn om meerdere adressen bij een advertentie te tonen. Ook dat kan met behulp van de locatie-extensies. Het effect van deze extensie is met namen te merken bij campagnes die gericht zijn op het gebruik van mobiele telefoons (met GPS). Leuk extra weetje is dat de kwaliteitsscore van je zoekwoorden in zo’n campagne beïnvloed worden door de daadwerkelijke afstand die iemand van je zakelijke adres is verwijderd. Zo wordt jouw advertenties dus eerder weergeven als iemand in de buurt van je winkel of kantoor is!

Click-to-call extensions

Wanneer mensen zoeken naar goederen of diensten met behulp van hun mobiele telefoon, hebben ze volgens Google meestal de voorkeur om een winkel te bellen in plaats van website te bezoeken. Met behulp van click-to-call extensie, kun je een zakelijk telefoonnummer aan je advertentie toevoegen. die op mobiele apparaten (met een volledige internetbrowser) wordt weergegeven. Het voordeel is dat je direct contact met een potentiële klant hebt. Je betaalt net als bij de overige ads alleen voor de klik en niet voor het gesprek.

Product Extensions

Sinds eind vorig jaar is het ook in Nederland mogelijk om producten aan je advertenties toe te voegen via het Google Merchant Center. Zo worden er zowel afbeeldingen als prijzen aan je advertenties toegevoegd. Volgens recentelijk onderzoek van Google blijkt dat de productextensies naast een hogere CTR ook zorgen voor een hoger conversieratio! Product extensies zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder een uitgebreide video over de product extensions.

Accepteer cookies

Seller Rating Extensions

Een advertentie-extensie die je de laatste tijd steeds vaker tegenkomt, is de Seller Rating Extension. Deze extensie is ontwikkeld om de gebruiker het makkelijker te maken gewaardeerde verkopers te identificeren. Door de ratings, die worden verzameld uit verschillende reviewsites, te koppelen aan je AdWords-account, kunnen de ratings/sterren in je advertenties verschijnen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of de sterren bij je advertentie getoond worden. Als eerste moet de gemiddelde beoordeling van de product minimaal 4 sterren zijn en op zijn minst 30 reviews bevatten. Deze advertentie-extensie is nog niet voor alle accounts in Nederland beschikbaar!

Social Extensions

Met deze extensies kun je je Google+ pagina koppelen aan je Adwords advertenties. Hierdoor kunnen gebruikers zien welke (en hoeveel) Google+ gebruikers je advertentie of pagina een +1 gegeven hebben. Dit heeft een positief effect op je advertentie en zal CTR-verhogend werken.

Heb je ervaringen met het gebruiken van advertensie-extenties voor Google Adwords of tips voor het gebruik ervan, laat het dan zeker weten in een reactie hieronder.