Stalker-app speurt meisjes in jouw omgeving op

Op het eerste oog lijkt het een onschuldig tooltje, de applicatie Girls Around Me. Gewoon gratis via de Applestore te installeren op je iPhone. Vervolgens meld je je even aan met je Foursquare-account en dan begint de pret. Aan de hand van jouw locatie wordt de omgeving afgescand.

Jagen op vrouwelijk schoon

Van vrouwen die zich in je nabijheid bevinden, wordt het bijbehorende Facebookprofiel opgeroepen, deze gegevens worden geplot op Google Maps en het resultaat is een razend handig overzicht van al het vrouwelijke geslacht in jouw omgeving. In één oogopslag zie je hoe iemand er uitziet, hoe oud ze is en of ze vrijgezel is. De jacht op vrouwelijk schoon is geopend.

Op de website van Girls Around Me wordt het allemaal nog eens haarfijn uitgelegd:

“Girls Around Me combines the best features of Facebook, Google Maps and Foursquare! And with millions of chicks checking in daily, there’s never been a better time to be on the hunt… In the mood for love, or just after a one-night stand? Girls Around Me puts you in control! Reveal the hottest nightspots, who’s in them, and how to reach them… Browse photos of lovely local ladies and tap their thumbnail to find out more about them. Girls Around Me is the perfect complement to any pick-up strategy. Send a sultry message via Facebook or turn up at the venue armed with flowers and a winning smile to sweep that special girl off her feet!”

Alarmbellen omtrent privacy

Niet voor niets zijn vandaag overal de alarmbellen omtrent privacy weer eens aangeslagen. De app maakt twee zaken pijnlijk duidelijk. Allereerst toont het aan hoe makkelijk het is om gegevens van sociale netwerken te vergaren en te combineren. Het resultaat van zo’n mashup kan een ‘stalker’-app als Girls Around Me zijn. Ten tweede toont het aan dat we te veel van onszelf blootgeven op sociale netwerken. We delen veel te veel informatie. We “oversharen”.

Mensen zijn zich niet goed bewust van het feit dat kwaadwillenden op een heel gemakkelijke manier aan privé-informatie kunnen komen, simpelweg vanwege het feit dat ze hun profiel niet goed genoeg dichttimmeren voor de boze buitenwereld. Een site als PleaseRobMe maakte dit in het verleden al eens duidelijk. Door tweets als “ik ben de komende twee weken op vakantie” te combineren met Foursquare, wisten inbrekers feilloos waar ze ongestoord hun slag konden slaan.

Foursquare heeft inmiddels haar API afgeschermd voor de applicatie Girls Around Me. In een reactie liet Foursquare weten “We have a policy against aggregating information across venues using our API, to prevent situations like thi,s where someone would present an inappropriate overview of a series of locations.” Facebook heeft de zaak nog in onderzoek.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

  1. Is dit een 1 april grap? De app is moet meer vindbaar op de applestore! Waar blijft de boys around me variant?

  2. is niet meer vindbaar, moet dat zijn

  3. Tja. Mooi voorbeeld van (nu) nog over de lijn. Maar het is natuurlijk nauwelijks tegen te houden dat er via mashups dingen worden gecombineerd die tot onvoorziene bijeffecten leiden. Waarbij het steeds vaker de vraag zal zijn wie bepaalt waar de lijn ligt. “Dat doe je zelf” werkt voor veel mensen niet, omdat ze niet weten wat de gevolgen van allerlei (ook standaard) instellingen zijn. Laat staan hoe het zit als allerlei apps data gaan combineren. Zoals gezegd: tja.

  4. Interessant commentaar op een andere blog:

    Wat als het een “Guys around me” app was geweest? dan was er hoogstwaarschijnlijk nul commotie geweest en stond de app nog steeds lekker in de app store te wachten totdat “Girls around me” uit kwam.

    Overigens, deze app maakt gebruik van publieke informatie … wil je dat je daar niet in komt? Stel je privacy in op FB, that’s all it takes. Elke “stalker” ziet op dit moment dezelfde info als de app.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!