Omni-commerce: terug naar de steentijd, instant shopping

0

Als ik niets nodig heb, dan kan ik maar beter de winkelstraat vermijden. Ik spot altijd wel iets dat ik dan ineens denk écht nodig te hebben. Mijn vriend heeft hetzelfde bij de Apple Store, weerloos tegen gadgets die binnen handbereik zijn. Herkenbaar? Een lagere aankoopdrempel vergroot de verleiding. Wat staat ons als consument in de nabije toekomst te wachten? En wat betekent dit voor ons dagelijkse leven als consument én als marketeer?

E-commerce scenario in de nabije toekomst

“In de auto, onderweg naar mijn werk, zie ik op een billboard een leuk jurkje. Via mijn ‘internet-enabled car met voicecontrol’, maak ik verbinding met het billboard en plaats een bestelling. Ik reken af met mijn mobiel.”

“’s Middags stuur ik alvast een recept voor het avondeten naar mijn koelkast die de ontbrekende ingrediënten bestelt en het recept doorstuurt naar de oven, zodat die op de juiste temperatuur is als ik thuiskom.”

omni

Dit scenario is al veel dichterbij dan je misschien denkt. Maar laten we eerst even terugblikken, voordat we kijken naar een mogelijke toekomst.

Waar komen we vandaan?

  • Jager-verzamelaars in het Stenen tijdperk. Onze voorouders waren continu op zoek naar eetbare planten. Geen hertje ging onopgemerkt aan hen voorbij. Een kans op voedsel laten schieten, kon immers de dood betekenen. Zo hebben we een paar miljoen jaar geleefd. Het jagen en verzamelen zit ons hierdoor in het bloed
  • Landbouwrevolutie, 5.500 v.Chr. Door de ontwikkeling van de landbouw hoefden we minder moeite te doen om voedsel te vinden. Doordat de methoden steeds efficiënter werden, hadden we tijd over om ons verder te ontwikkelen en specialiseren. In de 18de eeuw leidde dit tot de industriële revolutie en een grotere welvaart
  • Winkels en ambachten. In de 13de eeuw werd de Gulden in Nederland ingevoerd. Dit luidde het einde in van duizenden jaren ruilhandel. Mensen gingen in steden wonen en werken. Hierdoor waren in de late middeleeuwen winkels zoals de bakker en de slager nodig om te voorzien in de dagelijkse behoeften
  • Winkelketens en supermarkten. Op 26 november 1946 opende de eerste zelfbedieningswinkel van Nederland. Steeds grotere supermarkten en winkelketens volgden. In plaats van dagelijks boodschappen te doen bij verschillende winkeltjes, slaan we nu in één keer groot in, op één locatie

Steeds gemakkelijker

De aankoopdrempel is steeds lager geworden. We doen in 1,5 uur per week alle boodschappen, terwijl we in het stenen tijdperk nog zelf uren lang achter ons vlees aan moesten rennen. Ook het aantal aankoopmomenten is gedaald. Vroeger waren we continu op zoek naar eten. Tegenwoordig hoeven we nog slechts 2 tot 3 keer per week een bezoekje aan de supermarkt te brengen.

omni2

Wat komt er nu?

Samsung-koelkast-appsMet de opkomst van het internet volgen de ontwikkelingen zich in snel tempo op. Na E-commerce kwam al snel M-commerce en F-commerce. Binnenkort zal ook TV-commerce haar intrede doen en kunnen we mobiel betalen via Google Wallet. Steeds meer apparaten (zoals bijvoorbeeld koelkasten) worden aangesloten op het internet (the Internet of Things) en deze doen straks zelf inkopen. Het digitale tijdperk zorgt voor een steeds lagere aankoopdrempel. Het aantal aankoopmomenten stijgt juist, doordat wij – en onze apparaten – dag en nacht kunnen winkelen. Op de iPad wordt bijvoorbeeld het meest geshopt in de late avonduurtjes.

Omni-commerce

Ik verwacht dat binnenkort het nieuwe tijdperk start van de ‘Omni-commerce’. Een combinatie van de fysieke winkels samen met E-commerce, M-commerce, F-commerce, TV-commerce en het Internet of Things. Mogelijk gemaakt doordat we altijd en overal toegang hebben tot het internet. In dit tijdperk hebben wij continu de mogelijkheid om zeer gemakkelijk aankopen te doen. En omdat we al miljoenen jaren lang getraind zijn om onze ogen open te houden voor ‘aankoopkansen’, zijn wij daar als mens erg gevoelig voor, het zit in onze natuur. Winkelen wordt weer net als in het stenen tijdperk een continue bezigheid, maar met het grote verschil dat het ons nu geen moeite en veel minder tijd kost.

omni3

Kansen voor marketeers!

De uitdaging is altijd geweest om met de juiste boodschap op het juiste moment de juiste persoon aan te spreken. In een digitale Omni-commerce wereld is dit ineens een stuk gemakkelijker geworden. De juiste boodschap kunnen we bij de juiste personen brengen door de personalisatie mogelijkheden die het internet en de social media ons bieden. Doordat de consument nu altijd en overal direct kan bestellen, is het maar de vraag of het juiste moment er überhaupt nog wel toe doet. Zelf denk ik dat het moment relevant blijft, maar dat de duur van het moment wel een stuk verlengd is. Ik ben benieuwd naar jouw mening en welke kansen je nog meer ziet!

Kansen voor consumenten?

Het is natuurlijk ontzettend gemakkelijk als je niet meer (zo vaak) naar de winkel hoeft en je koelkast zelf de boodschappen regelt, waardoor je nooit meer misgrijpt. Hierdoor houden we nóg meer vrije tijd over, top! En als we in de zeer nabije toekomst een reclame op TV zien, hoeven we het product niet meer op een boodschappenlijstje te plaatsen of proberen te onthouden. We hebben dan bijvoorbeeld TV-commerce apps voor de mobiel en tablet. Deze synchroniseren met de reclame op TV en geven je de mogelijkheid om de producten direct te bestellen. Gemak dient de mens. Maar ik wil ook een kanttekening plaatsen. Doordat het in onze natuur zit om een kans op voedsel niet te laten schieten, is 12% van de Nederlanders veel te dik. Zal de O van O-commerce straks staan voor Obesitas in plaats van Omni? Nu al geeft ruim 1 op de 10 Nederlanders aan dat ze moeilijk rond kunnen komen van het salaris. Gaat dit straks naar 1 op de 3?

Waar gaat het naar toe?

Misschien loopt het zo’n vaart niet en kunnen we onszelf beheersen. Wellicht ontwikkelen we naast ‘banner-blindness’ ook wel een vorm van ‘koopjes-blindness’. Kunnen we straks gewoon genieten van het extra gemak en vrije tijd? Of wordt de wereld één grote winkelstraat waarin je er niet aan ontkomt om tóch te veel geld uit te geven?

Ik ben heel benieuwd naar jouw visie op onze toekomst in een Omni-commerce wereld!