How to, Verdieping

Pinterest in de praktijk: campagnes & crowdsourcing

0

Pinterest blijft groeien. Inmiddels heeft de site een Webby Award gewonnen voor beste website op social media vlak en de positieve reviews blijven binnenstromen. Toch zijn er ook wat kanttekeningen bij het beleid en heeft Pinterest aan de hand daarvan meerdere wijzigingen doorgevoerd. Sinds mijn laatste artikel over Pinterest hier op Frankwatching is er veel gebeurd. Een update.

Marketeers ontdekken Pinterest

Pinterest biedt geen mogelijkheden voor marketeers om te adverteren. Met een beetje creativiteit komt je echter ver. Pinterest laat je vrij om de boards te gebruiken voor innovatieve campagnes. Kotex maakt slim gebruik van het feit dat er veel vrouwen actief zijn op het sociale netwerk door offline met online te combineren op Pinterest. Zeer creatief gebruik van de pinboards werd gedemonstreerd door Peugeot Panama: door middel van het zoeken van ‘stukjes van de puzzel’ op de website van Peugeot, kon men op Pinterest de afbeelding compleet maken. Hier werd inventief gebruik gemaakt van het vernieuwde design van Pinterest.

Pinterest campagne Peugeot Panama

Een soortgelijke actie werd bedacht door Arke: het Paaspinnen. Tijdens Pasen konden gebruikers van Pinterest op de website van Arke in foto’s ‘verstopte’ eieren pinnen op hun boards. Behalve een positieve branding, werden hierdoor veel pins op Pinterest gezet. Een groot bereik en een merk met een innovatieve uitstraling is het resultaat. Behalve deze campagnes zijn er inmiddels nog vele andere campagnes op Pinterest uitgevoerd. Nog meer inspiratie nodig? Hier zijn nog meer voorbeelden van Pinterest-campagnes.

Aanpasbare coverfoto

Na de introductie van het nieuwe design, werd al snel duidelijk dat de foto die automatisch als coverfoto per board verscheen (de uitvergrote foto), niet altijd de foto is die het board het beste weergeeft. Redelijk snel na dit nieuwe design heeft Pinterest de coverfoto wijzigbaar gemaakt. Het nieuwe design zorgt trouwens ook voor vele tools om creatief aan de slag te gaan.

Crowdsourcing en samenwerkingsmogelijkheden

Deze leuke Pinterestcampagnes tonen de mogelijkheden van het medium om creatief met je klanten of doelgroep ergens aan te werken of een contest te houden. KLM (vooroplopend als het gaat om innovatieve campagnes op (nieuwe) sociale media) gebruikt al boards om designs voor verscheidene verpakkingen te laten beoordelen. Aan de hand van het aantal likes en re-pins wordt uiteindelijk het beste design uitgekozen.

Pinterest onderkent het belang van crowdsourcing en samenwerking op het sociale medium en heeft de eigenschappen van de collaboration boards ten bate van samenwerking verbeterd. Je kunt meerdere personen uitnodigen om mee te bouwen aan een specifiek pinboard, deze uitnodigingen moet je vanaf nu eerst accepteren om mee te doen. Het board verschijnt vervolgens ook op je eigen profiel en mede-contributors zijn tevens zichtbaar.

Scammers, eetstoornissen en auteursrechten

Behalve (of misschien juist wel dánkzij) de mooie groeicijfers, zijn er ook enkele negatieve berichten over Pinterest verschenen. Cybercriminelen (de zogenaamde ‘scammers’) hebben Pinterest inmiddels ook al ontdekt en zijn druk aan het phishen. Het visuele aspect van Pinterest zorgt er ook voor dat denkbeelden van personen met eetstoornissen de vrije hand krijgen en snel worden verspreid. Pinterest probeert inmiddels zoveel mogelijk op te treden tegen deze zogenaamde Pro-ana aanhangers, door deze afbeeldingen niet meer toe te laten.

Een eerder genoemd heikel punt op Pinterest is het schenden van copyright. Fotowebsite Flickr had al aangegeven geen foto’s meer beschikbaar te stellen om te pinnen. Hierdoor verliest Pinterest een grote vijver aan potentieel virale pins. Pinterest heeft inmiddels een wijziging in de website aangebracht waardoor nu auteurs van foto’s op Flickr of van video’s op YouTube en Vimeo, in de pinomschrijving worden weergegeven. En inderdaad, voorheen was video’s pinnen vanaf Vimeo nog niet mogelijk. Nu dus wel.

Auteursvermelding Flickr op Pinterest

Tools en hulpmiddelen

Behalve tools om creatief je board cover photos aan te passen, wordt er ook ingespeeld op de trend om online alles meetbaar te maken. Met de vele campagnes op Pinterest zijn tools om de impact te meten onontbeerlijk. Een overzicht van enkele nieuwe hulpmiddelen en tools die Pinterest nog leuker en handiger maken:

  • Pinerly. Maak campagnes op Pinterest en track de resultaten door middel van een dashboard. Een uitgebreide beschrijving is te vinden in dit artikel van Noesjka Klene.
  • Pinreach. Deze tool maakt het mogelijk om je pins te volgen op Pinterest: hoe vaak worden pins ge-repind en geliked? De pin-equivalent van Tweetreach.
  • Snapito en Pin A Quote. Naast foto’s is het mogelijk om van alles te pinnen, als het maar beeldend is. Snapito (een complete website pinnen) en Pin A Quote (selecteer een tekstgedeelte, dat als afbeelding gepind wordt) voldoen in deze behoefte door het pinnen hiervan te vereenvoudigen.
  • Pinstamatic. Gaat nog een stapje verder dan de voorgaande twee door ook locaties en muziek pinbaar te maken.
  • Pinpuff: Het tweelingbroertje van social influencers website Klout.

Pinterest blijft groeien

De groei van Pinterest bereikte recordhoogtes. Pinterest was van alle sociale media het snelst met het verwerven 10 miljoen gebruikers. Momenteel zijn er meer dan 20 miljoen gebruikers en nog steeds groeit Pinterest, zij het minder snel dan voorheen. Tussen januari en februari bereikte de groei nog een scherpe 85%, tussen februari en maart was dit nog maar 18% groei. Verzadiging? Desinteresse? Wie zal het zeggen. Feit blijft dat het visuele sociale medium zich heeft gemanifesteerd. En zelfs het percentage mannen op Pinterest stijgt!