Vlucht vertraagd of geannuleerd? Claim je vergoeding online

De Advocaat Generaal van het Europees hof in Luxemburg doet vandaag – dinsdag 15 mei – een uitspraak over de rechten van vliegpassagiers. Bij vertraging, annulering en overboeking hebben passagiers recht op een vergoeding van € 250,- tot € 600,-, maar ze krijgen dit zelden. Bovendien blijkt dat slechts 2% hiervan op de hoogte is. Jaarlijks gaat het om zeker 1,5 miljard euro en dat houden de airlines stil. Daarom rolt Tom van Bokhoven van Green Claim samen met zijn twee partners vandaag Vlucht Vertraagd uit. Hij geeft ons een aantal do’s en don’ts.  

Online platform als schaalbaar idee

Tussen september en december van vorig jaar, deden zo’n 200 studenten van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar international businesses en een aantal kozen voor de samenwerking met Tom van Bokhoven van Green Claim. “Wij zijn online intermediair tussen vliegmaatschappijen en passagiers. Bij vertraging, annulering en overboeking kan een passagier een claim indienen om in aanmerking te komen voor een financiële refund. In Nederland vinden we dergelijke vergoedingen vanzelfsprekender dan in het buitenland. Wij keken samen met de HvA-studenten naar onze mogelijkheden in het buitenland. Zij onderzochten culturele verschillen tussen landen, de rol van het internet en social media, wetgeving en taalkundige zaken zoals aanspreekvormen. Nu lanceren we onze tool in acht landen. In oktober startten we met het functioneel ontwerp van ons online platform en kort erna gingen we bouwen.”

“Ons online platform begon als schaalbaar idee. Wij keken naar alle processen en schreven alle fases uit, van het inloggen op de website tot de afhandeling van een claim. We werken met 111 vluchtmaatschappijen. Tot op heden duurde het gemiddeld zo’n 61 tot 91 minuten om een claim af te behandelen. Daar rekenen wij geen eventuele rechtszaken bij. Doordat we alle stappen in kaart hebben gebracht en zoveel mogelijk hebben geautomatiseerd, kost de afhandeling van een claim vanaf nu zo’n 4 tot 10 minuten. In Nederland voeren passagiers voorlopig zo’n 8 a 9 nieuwe claims per dag in ons systeem. In andere Europese landen gaat het om grotere aantallen. Engeland is bijvoorbeeld ruim 4 maal groter dan Nederland, dus komen er vier maal zoveel claims binnen. In de zomer verwachten we dagelijks zo’n 80 claims per land binnen te krijgen. Deze aantallen gaan in de nabije toekomst alleen maar toenemen, zeker na vandaag.”

Claims indienen

Heb je meer dan drie uur vertraging, dan loont het om een claim in te dienen. Hoe gaat dat in zijn werk? “95% van de gevallen die passagiers rechtstreeks bij de vluchtmaatschappijen aankaarten, wordt gelijk de eerste keer afgewezen, vaak onder het mom van overmacht. Wij zijn hier heel alert op. Gaan wij met een geval verder, dan laten wij ons in de volgende ronde niet afschrikken door indrukwekkende teksten over wetgeving, arresten of bedragen.”

“Vervolgens nemen wij contact op met de Inspectie Leefomgeving en Transport om de klacht door hun te laten beoordelen. Hun uitspraak is niet bindend, maar geeft wel een goede indicatie of de passagier in zijn of haar recht staat.  Met dit advies gaan wij weer richting de vluchtmaatschappij. Hierna volgt onze sommatie. Dit is een bezwaarschrift, waarin wij met de juridische dienst alle stappen vastleggen. Tot slot komen we uit bij de dagvaarding. Nu blijkt dat 60% van de passagiers een rechtsbijstandsverzekering heeft. In zo’n geval werken we met die partij samen. Hebben we te maken met een grote groep passagiers, dan werken we gezamenlijk met één advocaat. Een schadeverzekering kijkt naar de waarde van de claim en maakt de afweging om ermee door te gaan of zelf de schade te vergoeden.”

Passagiers die een claim indienen, kunnen het hele proces via een track & trace-systeem bijhouden. Elk account is gepersonaliseerd. Er staat drie dagen voor een case, die constant online kan worden gevolgd. Het platform houdt 16.000 luchthavens bij, evenals de weersomstandigheden en koppelt de vliegkilometers en vertragingen er per seconde aan.

Mario Wester (26), Tom van Bokhoven (27) en Bart de Jonge (23)

Bepaal wat je betaalt

Inmiddels is duidelijk dat het vooral een principekwestie is en dat het passagiers minder om het geld gaat. “Wij werken volgens het principe van Robert Cialdini. In zijn boek Invloed legt hij uit hoe wederkerigheid werkt. Wanneer Radiohead aangeeft dat mensen zelf kunnen bepalen wat zij voor een CD neerleggen, halen ze binnen twee weken meer geld op dan wanneer ze hun CD met een vaste prijs verkopen. Er treedt een psychologisch effect op: wanneer de één geeft, wil de ander teruggeven. Daarom vragen wij een kleine onkostenvergoeding vooraf van of € 16,50 of € 24,50 en mag de passagier zelf bepalen wat wij krijgen als een claim succesvol is afgerond. Tot nu toe kwam dat gemiddeld op zo’n 22,7% per teruggehaalde claim.”

Steun van het Europees Parlement

Eind mei gaat Tom van Bokhoven met het Europees Parlement praten over de rechten van de passagier. Dat er in de aankomende jaren nog een weg te gaan is, is overduidelijk. “De luchtvaartmaatschappijen houden miljarden onder de pet. In Nederland zijn we bekend met vergoedingen, maar dat is in het buitenland nog wel een anders. Dit onderwerp is daar nog onbelicht. Mensen komen er niet op en zijn niet bekend met de mogelijkheden die ze hebben. Om meer bekendheid te generen, gaan wij met het Europees Parlement samenwerken. Andersom zullen wij informatie ter beschikking stellen.”

Wat moet je wel & niet doen bij vertraging, annulering of overboeking?

 • Vraag altijd direct naar de redenen. Er zitten namelijk vaak redenen bij die maatschappijen later niet zullen vertellen. Zo wordt er later gesproken over technisch mankementen aan een vliegtuig, terwijl de vlucht bijvoorbeeld niet vol genoeg zat en het dus rendabeler zou zijn om twee vluchten samen te voegen.
 • Een vluchtmaatschappij kan een geval gelijk van tafel vegen of instemmen met wat de passagier aangeeft. In het tweede geval is het belangrijk om bijvoorbeeld nooit zomaar een vergoedinkje aan te nemen van 100 euro, want in een dergelijk geval blijkt dat je uiteindelijk misschien wel op 600 euro recht hebt.
 • Krijg je bij lange vertraging van bijvoorbeeld acht uur geen geld van de luchtvaartmaatschappij, dan is het verstandig om je annuleringsverzekering aan te spreken. Echt lange vertragingen zijn altijd wel ergens gedekt.
 • Het gebruik van social media is slechts bij weinig vliegmaatschappijen zinvol. Uitzonderingen daargelaten. KLM is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. Zij luisteren en kijken of ze direct kunnen helpen. Klagen via social media werkt een claim niet tegen. Er is geen enkel nadeel en het staat onafhankelijk van de juridische claim. Baat het niet, dan schaadt het in elk geval niet.

In de toekomst gaat Tom van Bokhoven kijken naar gemiste vluchten, want ook daar weet de passagier nog te weinig van. In Europa is zo’n 27% van de vluchten vertraagd. Kortom, er is nog een hoop te doen en dat begint natuurlijk allemaal met bewustwording en bekendmaking. Ik ben heel benieuwd naar de uitspraak van vandaag. Eén ding is zeker: we zijn hier voorlopig nog niet over uitgepraat.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Dag ‘jongens’,

  Goed inititaief want onderdaad: veel mensen weten misschien wel vaag dat ze ergens recht op hebben maar het is een enorme klus om zelf iets gedaan te krijgen.
  Ik had een vraag: er zijn meer verzekeringsmaatschappijen die een online service bieden (maar die niet altijd accuraat blijken). Je kunt ook, zoals ik laatst gedaan heb (nadat ik zelf eerst de vliegmaatschappij geschreven had) , een klacht indienen bij de Geschillencommissie Luchtvaart. Kost slechts 50 euro en zij doen wel een bindende uitspraak. Of ondergraaf ik jullie businessmodel nu?
  Hartelijke groet van een kritische journalist,
  Ingrid van Frankenhuyzen

 2. Dit komt bekend voor. Jammer dat nergens ruimte is voor het claimen van extra gemaakte kosten tijdens de vertraging.

  Zelf claimen schiet zeker niet niet op.

 3. Beste Ingrid,

  Bedankt voor je reactie, leuk dat je het een goed initiatief vindt.
  De geschillencommissie is opgeheven en die mogelijkheid bestaat niet meer helaas.
  De commissie werd namelijk gesteund door de luchtvaart en zij hebben die steun opgezegd.

  Bovendien zijn bij ons de kosten voor het indienen van een claim maximaal €24,50. Inderdaad zonder bindende uitspraak, maar wel met een bedrijf vol kennis en expertise op dit gebied.
  Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,
  Vlucht-Vertraagd

 4. Mooi artikel, jammer dat het gewoon free publicity is voor dhr. Van Bokhoven. De journalist in kwestie had iets meer onderzoek kunnen doen in mijn ogen.

  Waarom wordt nergens beschreven dat je ook direct bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat een klacht kan indienen. Of bij concullega’s zoals EUclaim.com bijvoorbeeld. GreenClaim en Vlucht-vertraagd.nl zijn immers exacte kopieën van EU-claim.com. (is er heel toevallig geen connectie oud mede oprichter van EUClaim?)

  Voordeel van die laatste is, dat ze wél de gang naar de rechter maken. Dat doet GreenClaim/Vlucht-vertraagd namelijk niet. Als het te moeilijk gaat worden trekken zij hun handen er vanaf.

  Hoe kan Vlucht-vertraagd.nl nu al 4 keer zo groot zijn als die site ook pas vandaag online is?

  En 8 a 9 claims die binnenkomen zijn nog geen claims waar je iets mee kan. Vlucht-vertraagd.nl wil namelijk vooral z’n database vullen met je gegevens, want pas nadat je al je gegevens hebt achtergelaten krijg je info of je recht hebt op vergoeding. Waarom niet bij stap 1 al een indicatie geven of je claim kans maakt. Zojuist namelijk een vlucht ingevoerd die keurig op tijd vertrokken is, en ik kan volgens vlucht-vertraagd.nl gewoon claimen. Beetje vreemd?

  Samenwerken met 111 luchthvaartmaatschappijen lijkt me ook vreemd. Airlines zien deze clubs liever komen dan gaan. Wat dhr. Van Bokhoven waarschijnlijk wil zeggen is dat hij 111 e-mail adressen van de klachtenafdeling in z’n database heeft staan.

  En welk platform hebben ze het over? Je koopt gewoon data in van Flightstats.com en gaat daarmee spelen. Dat is dus niet het platform van vlucht-vertraagd.nl maar van Flightstats.com

  Leuk concept en het kan zeker mensen helpen. Maar het is in mijn ogen iets teveel bla-bla en promotie ipv een echte service.

 5. Dag jongens,

  De Geschillencommissie opgeheven? Oh. Ik heb een zaak lopen tegen een vliegmaatschappij die net onder de rechter is geweest, ik verwacht elk moment de uitspraak binnen te krijgen.
  En effe zeuren: ondertekenen met Vluchtvertraagd is niet heel persoonlijk…..

  Hartelijke groet,

  Ingrid van Frankenhuyzen
  http://www.communisenso.nl

 6. Beste Jan,

  Bedankt voor uw reactie, al staan er een aantal feitelijke onjuistheden in uw bericht.
  We hebben deze reactie al eerder van u gezien.

  Als u uw gedachten met ons wil uitwisselen, wil ik u vragen om persoonlijk contact met mij op te nemen. Dat is effectiever dan op deze manier.
  Als u dit wil, kunt u mij bereiken op tom.vanbokhoven@flight-delayed.co.uk.
  Met vriendelijke groet,

  Tom van Bokhoven
  Vlucht-Vertraagd

 7. Beste jongens,

  Geschillencommissie niet meer bestaand? Oh. Ik heb nog een zaak lopen tegen een vliegmaatschappij. De zaak is net voor hun rechter geweest en ik verwacht elk moment de uitspraak.
  En eh, ondertekenen met VluchtVertraagd maakt het wel heel onpersoonlijk …..

 8. Beste Tom,

  Hartelijk dank voor je reactie terug. Het zou best kunnen kloppen dat u deze reactie al eerder heeft gezien, aangezien bij een vergelijkbare post dezelfde foutieve informatie stond (althans in mijn ogen).

  Ik denk dat het juist uitermate effectief is om in deze comments mijn feitelijke onjuistheden te weerleggen. Mocht blijken dat ik er naast zit, ben ik uiteraard de eerste om excuses te maken.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet,

 9. Hoi Ingrid,
  Het kan zijn dat in het verleden aangenomen zaken nog in behandeling worden genomen echter de Geschillencommissie is helaas per 1 januari 2012 opgeheven. Zie hieronder het bericht op ‘Consuwijzer’

  http://www.consuwijzer.nl/Consumentennieuws/Nieuwsarchief/2012/Januari_2012/Opheffen_Geschillencommissie_Luchtvaart

  Hoop dat je uitspraak positief uitvalt.

  Met vriendelijke groet,
  Tom van Bokhoven

 10. Dag Tom,

  Kijk, dat wist ik dan weer niet. Dank je wel. En ja, ik hoop ook op een positieve uitspraak. Want jullie weten als geen ander wat een muren er worden opgetrokken zodra je je meldt bij een vliegmaatschappij. Zeer amusant als het niet diep triest zou zijn geweest.

  Hartelijke groet,

 11. En wie van jullie denkt dat de consument ook daadwerkelijk de winnaar is als de claims allemaal netjes afgehandeld zouden worden?

  Al eens stil gestaan bij de kosten die dit met zich mee brengt voor vliegtuigmaatschappijen en wie hiervoor opdraait? Juist. Dat zijn jij en ik. Vliegen gaat dan onnodig duur worden en/of medewerkers van vliegmaatschappijen komen op straat te staan, om maar eens wat te noemen.

  Ik heb zelf ook een keer een klacht bij EU Claim ingediend. Prima contact, maar hoezo heb ik recht op € 250 vergoeding voor 4 uur vertraging op een vlucht die nog niet eens € 45 kostte? (€ 90 voor retour, omgerekend € 45 per enkele reis) Dit klopt niet. Daarom heb ik mijn claim ingetrokken.

  Overigens, niet om het goed te praten dat de maatschappijen hier ongestraft mee weg kunnen komen. Het zou sowieso goed zijn om die hele branche eens onder de loep te nemen. Leuke dingen om over te twisten:
  – waarom kun je je retourvlucht terug niet nemen als je de heenvlucht gemist hebt? Wat als ik nou een alternatieve heenreis heb gevonden?
  – waarom kun je bij KLM.nl niet Manchester-Amsterdam boeken, maar moet je daarvoor naar klm.co.uk?
  – waarom is een retourvlucht vaak goedkoper dan een enkele reis?

  De vraag ook hierbij is, moeten we dit willen? Als we dit gaan aanpakken, levert dit dan wel echt voordeel op voor de consument?

  Ik vergelijk het claimen van een vergoeding bij vertraging met de graaicultuur bij banken. We willen meer, meer, meer voor minder, minder, minder. En als het tegenvalt, dan willen we meer, meer, meer compensatie.

 12. Inderdaad Ralph, uiteindelijk zal de klant betalen. Ryanair vraagt al iets van 1 of 2 euro per ticket voor deze EU-verordening. Uiteindelijk betalen alle Ryanair passagiers dus voor de vertragingen. Dat gaat in een potje en als Ryanair moet uitkeren dan gaat dat gewoon uit het spaarpotje.

  @Tom, ik ben nog steeds in afwachting van de correcties op de feitelijke onjuistheden die ik genoemd zou hebben.

 13. Maarten Godschalk |

  Succes kerel, leuk dat iets van de minor ondernemerschap zo breed en professioneel uitgerold is.

  Ik zat één semester later en je bent heel wat keren als voorbeeld naar voren geschoven.

 14. Ingrid Hamers |

  Hoi Tom,

  Dit komt als een geschenk uit de hemel. Ik heb vorig jaar via een ander initiatief van jou greenclaim mijn case ingediend, maar helaas nog geen terugkoppeling van gehad. Ik zal het even voorleggen.
  Vorig jaar mei ben ik naar Bahrein geweest, op de terugweg bleek dat het vliegtuig die gereed stond voor boarding kapot was. Deze info kregen we overigen 4 uur na boarding tijd, in de tussentijd zijn wij niet geïnformeerd en zijn wij ook niet voorzien van iets te drinken (op zn minst). Op een gegeven moment kwam een woordvoerder ons vertellen dat het vliegtuig niet ging, en dat we de vlucht de volgende dag moesten nemen. Prima, er werd na lang wachten een hotel geregeld. Ik lag uiteindelijk om half 7 in bed (het vliegtuig stond gepland om om 01.00 te vertrekken).
  De volgende dag was het vliegtuig gerepareerd en konden we 24u later vertrekken, met hetzelfde vliegtuig. Ik heb de case voorgelegd aan British Airways, en zij boden mij ter compensatie een waardebon van 100 euro aan. Die heb ik geweigerd omdat ik weet dat ik recht op meer had, maar daarna heb ik niks meer van ze gehoord.
  Dus…. graag jou mening hierover! Bedankt alvast.

 15. Hoi Ralph,
  Je hebt een punt. Belangrijk is natuurlijk om deze afweging zelf te maken. Er zijn ook gezinnen die veel geld betalen en vervolgens met kleine kinderen een hoop ellende hebben. in dat soort gevallen is het natuurlijk goed recht dat je de luchtvaartmaatschappij aanspreekt.

  Er zijn tal van zaken die onder de loep genomen zouden moeten worden in de luchtvaartbranche. Inmiddels weet ik dat die branche een behoorlijke jungle is.

  Nog een puntje over gemiste vluchten: als je, je vlucht hebt gemist dan kun je de passagiersgebonden belastingen terugvragen want die hoeft de luchtvaartmaatschappij niet af te dragen als je niet op die stoel zit. (geldt niet voor Ryan Air en nog een paar uitzonderingen)

  Groet tom

 16. Maarten dank leuk om te horen. Hoop dat jouw bedrijf uit de minor ook goed gaat!

  groet Tom

 17. @Jan

  Heb mijn e-mailadres gegeven via waar we kunnen corresponderen. Dat is toch prettiger want dan weet ik met wie ik spreek. Nu wordt ik door een annonieme bron aangesproken die in zijn replies de concurrent aanprijst. Goed recht uiteraard maar dan lijkt me corresponderen via email een betere manier.

  Groet tom

 18. Ingrid heb je email ontvangen en heb ik voorgelegd aan mijn collega.
  Krijgt zsm reactie.

  groet tom

 19. “Als u uw gedachten met ons wil uitwisselen, wil ik u vragen om persoonlijk contact met mij op te nemen. Dat is effectiever dan op deze manier.” Hè ja, laten we de reactiefunctie van Frankwatching en soortgelijke sites vervangen door een e-mailadres en teruggaan naar Web 1.0.

 20. @Tom, ik deel de mening van Huibert.

  Ik prijs de concurrent zeker niet aan, ik heb alleen kritiek op de eenzijdigheid van het artikel. En blijkbaar ligt het gevoelig want je geeft aan dat ik feitelijke onjuistheden heb geplaatst.

  Hier in de reacties is ruimte om mijn onjuistheden te weerleggen. Zoals gezegd, als blijkt dat ik er naast zit ben ik de eerste die mijn excuses en rectificatie aan zal bieden.

  Ik heb een paar punten aangehaald waar ik sterke vraagtekens bij heb, wellicht dat je die vraagtekens kan wegnemen?

  Vriendelijke groet,

 21. Op zich wel ironisch: het artikel vond ík overtuigend; pas door de reacties/het uitblijven van reacties van het bedrijf zelf in de comments begon mijn twijfel. En dan gaat het nog wel om een bedrijf dat zijn bestaansrecht ontleent aan het feit dat ándere bedrijven niet thuis geven. En dat nog wel op een website waarop zó veel artikelen zijn te raadplegen over hoe als organisatie te reageren als via social media kritische geluiden over jouw organisatie te horen zijn. 😉

  En dan als argument gebruiken dat in een reactie de concurrent wordt genoemd. Alsof je onder een artikel waarin Itunes wordt belicht niet zou mogen melden dat Apple nog iets van Spotify zou kunnen leren. Hállo, VluchtVertraagd: het tijdperk van open transparante interactie is al een tijdje aangebroken – mis je transfer niet! 😉

 22. Beste Huibert,
  We hebben steeds de vragen beantwoord en ook geholpen.
  Uiteraard is het geen probleem om fedback of kritiek te geven daar kunnen we alleen maar van leren echter het is niet de eerste keer dat Jan via een blof dezelfde vragen stelt. Tegen die achtergrond heb ik die reactie geplaatst. Zal de website eens goed gaan doornemen op tips hoe met dat soort situaties om te gaan 😉

  Groeten Tom

 23. Hallo Tom,
  Nou, dan zou ik lekker de indertijd door jullie opgestelde antwoorden hier herhalen. Dat is misschien voor Jan saai, maar (een groot gedeelte van) de rest van de bezoekers van dit blog heeft zeer waarschijnlijk dat andere blog niet gelezen en kent jullie antwoorden dus niet. Nu beschadig je echt je reputatie door niet te antwoorden, wat me onnodig lijkt, vooral omdat je die antwoorden tóch al hebt.
  En inderdaad, Frankwatching biedt een goudmijn aan informatie over hoe om te gaan met die lastige social media (en ook hoe er gebruik van te maken in jouw voordeel). En wat op deze pagina nu in de comments gebeurt, zou bíjna een case kunnen zijn… En dat wil je als organisatie eigenlijk alleen als best practise. 😉

 24. Dank Huibert je hebt me gelijk en heb toch maar even alle antwoorden op een rij gezet.

  De antwoorden op de opmerkingen van Jan van 15 mei 11:46.
  1. Jan: Waarom wordt nergens beschreven dat je ook direct bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat een klacht kan indienen.

  Antwoord: De Inspectie Verkeer en Waterstaat is veranderd in de Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie). Je kunt niet direct een klacht indienen bij de Inspectie want je moet eerst een klacht indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Indien die reactie negatief is, je hebt geen reactie ontvangen of het antwoord in onbevredigend dan kun je bij de Inspectie terecht.

  2. Jan: GreenClaim en Vlucht-vertraagd.nl zijn immers exacte kopieën van EU-claim.

  Antwoord: Green Claim en Vlucht-vertraagd.nl zijn geen exacte kopie van onze concullega’s. Dit is makkelijk te constateren als je de service die wij leveren vergelijkt met die van hen. Ook de verdienmodellen zijn verschillend.
  3. Jan: is er heel toevallig geen connectie oud mede oprichter van EUClaim

  Antwoord: Nadat wij zijn gestart heb ik zowel de oud mede oprichter ontmoet als de huidige eigenaar. De oud-oprichter heeft ons samengebracht. Wij hebben ook samen gesproken. Wij hebben met meerdere collega’s gesproken. Als jong team is het altijd goed om te luisteren naar anderen en te kijken waar samenwerkingen kunnen ontstaan.

  4. Jan: Voordeel van die laatste is, dat ze wél de gang naar de rechter maken. Dat doet GreenClaim/Vlucht-vertraagd namelijk niet. Als het te moeilijk gaat worden trekken zij hun handen er vanaf.

  Antwoord: Ongeveer 60% van de Nederlanders is in het bezit van een rechtsbijstandverzekering die zij aan kunnen spreken. Hiervoor betalen zij premie en kunnen zij bij een geschil dus gratis aanspreken. Wij vinden het dus niet nodig om een fors percentage af te staan voor een gang naar de rechter via ons. Wanneer men niet in het bezit is van een rechtsbijstandverzekering maken wij wel de afweging om naar de rechter te stappen.

  5. Jan: Hoe kan Vlucht-vertraagd.nl nu al 4 keer zo groot zijn als die site ook pas vandaag online is?

  Antwoord: In artikel wordt niet gesuggereerd dat wij 4x zo groot zijn er staat dat Engeland 4x zo groot is als Nederland en er dus 4x zo veel claims als Nederland binnen komen.

  6. Jan: Vlucht-vertraagd.nl wil namelijk vooral z’n database vullen met je gegevens.

  Antwoord: Via het e-mailadres kunnen we je een email sturen met het advies zodat als je ook op een later tijdstip je claim kan indienen. We kunnen je dan een herinnering sturen. Sommige mensen hebben niet de informatie die nodig is bij de hand en op deze manier hoeven ze niet alles weer opnieuw in te vullen

  7. Jan: Zojuist namelijk een vlucht ingevoerd die keurig op tijd vertrokken is, en ik kan volgens vlucht-vertraagd.nl gewoon claimen.

  Antwoord: Een vlucht die netjes op tijd is indienen kan niet. Er wordt altijd de vraag gesteld of een vlucht meer dan drie uur vertraagd is. Zo ondervangen we fouten of hiaten in het systeem bij vluchten die bijvoorbeeld niet herkend worden.

  8. Jan: Wat dhr. Van Bokhoven waarschijnlijk wil zeggen is dat hij 111 e-mail adressen van de klachtenafdeling in z’n database heeft staan.

  Antwoord: Wij hebben met de directies van luchtvaartmaatschappijen om tafel gezeten en staan niet op voet van oorlog met ze. We moeten op een zakelijke manier met ze samenwerken en dat contact is intensief en dagelijks.

  9. Jan: En welk platform hebben ze het over? Je koopt gewoon data in van Flightstats en gaat daarmee spelen.

  Antwoord: Er zijn meerdere partijen die ruwe vluchtdata aanleveren maar daar kun je weinig mee. Vooral flightstats is geen complete database. Daarbij moet je beschikken over de weersomstandigheden, verschillende uitspraken van rechters en de veelheid om omstandigheden die van invloed zijn op het recht hebben op compensatie.

  Met vriendelijke groet,
  Tom

 25. @Tom
  Chapeau! Je hebt (bij mij in elk geval) de ontstane twijfel weggenomen en daarbij laten zien dat jullie een interactieve organisatie zijn.
  Ik heb ooit eens geleerd (nadat ik flink op mijn bek was gegaan) dat afhankelijk van hoe je reageert en optreedt nádat iets mis ging, je een relatie beter kan maken dan hoe zij was vóórdat het mis ging. Naar mijn idee heeft dat zelfs menige privérelatiecrisis voorkomen. 😉
  Goed aangepakt, Tom!

 26. Beste Tom,

  Hartelijk dank voor je reactie en zeer uitgebreide toelichting. Sportief!

  Hierbij toch weer mijn vragen:

  1. Jan: Waarom wordt nergens beschreven dat je ook direct bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat een klacht kan indienen.

  Antwoord: De Inspectie Verkeer en Waterstaat is veranderd in de Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie). Je kunt niet direct een klacht indienen bij de Inspectie want je moet eerst een klacht indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Indien die reactie negatief is, je hebt geen reactie ontvangen of het antwoord in onbevredigend dan kun je bij de Inspectie terecht.
  >Ik zeg ook niet dat je direct bij de Inspectie kan claimen. Zoals in mijn reactie staat, kan je direct bij de Inspectie een klachten indienen (als de airline geen reactie geeft).

  2. Jan: GreenClaim en Vlucht-vertraagd.nl zijn immers exacte kopieën van EU-claim.

  Antwoord: Green Claim en Vlucht-vertraagd.nl zijn geen exacte kopie van onze concullega’s. Dit is makkelijk te constateren als je de service die wij leveren vergelijkt met die van hen. Ook de verdienmodellen zijn verschillend.
  >Inderdaad jullie leveren minder service voor minder geld. Correct!

  3. Jan: is er heel toevallig geen connectie oud mede oprichter van EUClaim

  Antwoord: Nadat wij zijn gestart heb ik zowel de oud mede oprichter ontmoet als de huidige eigenaar. De oud-oprichter heeft ons samengebracht. Wij hebben ook samen gesproken. Wij hebben met meerdere collega’s gesproken. Als jong team is het altijd goed om te luisteren naar anderen en te kijken waar samenwerkingen kunnen ontstaan.
  >Dit zal in het midden blijven hoe of wat, dit moet ik toegeven dit kan ik niet hard maken. Maar het feit dat EU-claim al een aantal jaar bezig is en dat jij ‘toevallig’ op het idee kwam tijdens een vertraging in Griekenland en met de zoon van de oud mede oprichter in één huis hebt gewoond is wel heel toevallig. En zeker omdat dit een project is van een minor ondernemerschap zoals hier door iemand anders in de comments worden beschreven. Het komt op die manier op mij over dat je voor je minor iets moest verzinnen en EU-claim hebt gekopieerd. Ik zeg niet dat het waar is, ik zeg alleen dat het zo op mij over komt.

  4. Jan: Voordeel van die laatste is, dat ze wél de gang naar de rechter maken. Dat doet GreenClaim/Vlucht-vertraagd namelijk niet. Als het te moeilijk gaat worden trekken zij hun handen er vanaf.

  Antwoord: Ongeveer 60% van de Nederlanders is in het bezit van een rechtsbijstandverzekering die zij aan kunnen spreken. Hiervoor betalen zij premie en kunnen zij bij een geschil dus gratis aanspreken. Wij vinden het dus niet nodig om een fors percentage af te staan voor een gang naar de rechter via ons. Wanneer men niet in het bezit is van een rechtsbijstandverzekering maken wij wel de afweging om naar de rechter te stappen.
  >De mensen die een rechtsbijstandsverzekering hebben stappen toch direct naar hun verzekeraar toe. Alle rechtsbijstandverzekeraars helpen je bij deze claims en velen hebben zelfs een eigen ‘flight claim’ afdeling. Ik zie niet jullie toegevoegde waarde in deze schakels. Daarbij, die andere 40% helpen jullie dus niet bij een gang naar de rechter?

  5. Jan: Hoe kan Vlucht-vertraagd.nl nu al 4 keer zo groot zijn als die site ook pas vandaag online is?

  Antwoord: In artikel wordt niet gesuggereerd dat wij 4x zo groot zijn er staat dat Engeland 4x zo groot is als Nederland en er dus 4x zo veel claims als Nederland binnen komen.
  > QUOTE: ‘Engeland is bijvoorbeeld ruim 4 maal groter dan Nederland, dus komen er vier maal zoveel claims binnen’ Dit suggereert dat er 4 maal meer claims binnen komen als in Nederland op dit moment.

  6. Jan: Vlucht-vertraagd.nl wil namelijk vooral z’n database vullen met je gegevens.

  Antwoord: Via het e-mailadres kunnen we je een email sturen met het advies zodat als je ook op een later tijdstip je claim kan indienen. We kunnen je dan een herinnering sturen. Sommige mensen hebben niet de informatie die nodig is bij de hand en op deze manier hoeven ze niet alles weer opnieuw in te vullen
  >Waarom zou ik op een later moment alles willen indienen als ik juist nu op zoek ben naar hulp bij het claimen?

  7. Jan: Zojuist namelijk een vlucht ingevoerd die keurig op tijd vertrokken is, en ik kan volgens vlucht-vertraagd.nl gewoon claimen.

  Antwoord: Een vlucht die netjes op tijd is indienen kan niet. Er wordt altijd de vraag gesteld of een vlucht meer dan drie uur vertraagd is. Zo ondervangen we fouten of hiaten in het systeem bij vluchten die bijvoorbeeld niet herkend worden.
  >Euhm….blijkbaar kan dit wel. Ik heb een vlucht ingevoerd die op tijd is vertrokken en vervolgens aangeklikt dat ik 3 uur later op de eindbestemming ben aangekomen. En vervolgens moet ik mijn e-mailadres achterlaten. Ik krijg niet direct uitsluitsel over mijn kansen. Daarom heb ik het idee dat jullie alleen maar jullie database willen vullen.

  8. Jan: Wat dhr. Van Bokhoven waarschijnlijk wil zeggen is dat hij 111 e-mail adressen van de klachtenafdeling in z’n database heeft staan.

  Antwoord: Wij hebben met de directies van luchtvaartmaatschappijen om tafel gezeten en staan niet op voet van oorlog met ze. We moeten op een zakelijke manier met ze samenwerken en dat contact is intensief en dagelijks.
  >Dat is geen antwoord op mijn vraag. Je geeft aan dat jullie werken met 111 luchtvaartmaatschappijen, dit impliceert een samenwerking. Daarbij betwijfel ik dit, omdat mijn zus heel toevallig bij een claim department van een airline werkt en die heeft nog nooit van Greenclaim of Vlucht-vertraagd.nl gehoord. Vandaar mijn twijfels.

  9. Jan: En welk platform hebben ze het over? Je koopt gewoon data in van Flightstats en gaat daarmee spelen.

  Antwoord: Er zijn meerdere partijen die ruwe vluchtdata aanleveren maar daar kun je weinig mee. Vooral flightstats is geen complete database. Daarbij moet je beschikken over de weersomstandigheden, verschillende uitspraken van rechters en de veelheid om omstandigheden die van invloed zijn op het recht hebben op compensatie.
  >Flightstats biedt geen weerinfo aan? http://www.flightstats-inc.com/products/FlightStats-Websites

  De verschillende uitspraken van rechters zijn ook in diverse juridische databases op te vragen.

  Je hebt het over ‘het platform’ alsof het door jullie zelf ontwikkeld is. En ook dat betwijfel ik.

  Nogmaals, ik vind het zeer sportief dat je een antwoord hebt gegeven. Echter je antwoorden leveren zelfs nog meer vragen op.

  Ik wil jullie zeker niet de grond in boren, dat zou te makkelijk zijn. En ondernemerschap kan ik alleen maar toejuichen en dat zo jong mogelijk. Maar het moet wel eerlijk en op een transparante manier, vandaar mijn grote twijfels.

 27. @Jan
  Dit lijkt eigenlijk meer op een persoonlijke wrok, iets wat volgens mij niet thuishoort op een blog als dit.
  Wie mogelijk met wie op welk moment aan welke ontbijttafel heeft gezeten en wat daar toen is besproken, ontstijgt het niveau van onbewezen verdachtmakingen volgens mij niet als je niet een van de betrokkenen hierover aan het woord laat. Dus totdat je de ‘zoon van’ tot een publiekelijke uitspraak hierover kunt bewegen, blijft jouw opmerking hierover hangen als naar gerucht: meer waarde heeft het niet.
  Veel van je vragen in je laatste reactie zijn geen vragen. Conclusies melden als ‘Inderdaad jullie leveren minder service voor minder geld’ lijkt me nogal onnodig, maar wel onsympathiek (en staat nogal op gespannen voet met de uitspraak dat je hen niet de grond in wil boren). Een andere conclusie van jou “die andere 40% helpen jullie dus niet bij een gang naar de rechter” blijkt niet uit de antwoorden van Tom, maar is een zo negatief mogelijke interpretatie van diens woorden door jou. En één – zoals je zelf zegt – heel toevallig bij een claim department werkende zus die er allemaal nog nooit van heeft gehoord, tja… écht doorslaggevend bewijs kan ik daar toch echt niet in zien…
  Ik had er nog nooit bij stilgestaan, maar je kan je als reaguurder dus ook diskwalificeren. Eerlijk waar: door jouw laatste reactie ben ik Tom/VluchtVertraagd sympathieker gaan vinden en snap ik ook meer van zijn aanvankelijke onwil hier publiekelijk op in te gaan. Ik ben het dan ook met je eens dat het erg sportief van Tom is dat hij er desondanks toch op in is gegaan.

 28. @ huibert dank voor de bijval.

  @ Jan, helaas heb ik je niet kunnen overtuigen dat spijt me.

  Groet Tom

 29. @Huibert ben het helemaal met je eens, volgens mij is hier inderdaad sprake van persoonlijke wrok. Het is duidelijk dat Jan Tom/Vlucht Vertraagd geen succes gunt. Door op deze manier te reageren valt hij echter wel door de mand.

  @Tom, ik zou geen aandacht meer aan deze meneer besteden. Bij dit soort types kun je het toch nooit goed doen. Concentreer je lekker op je business, dat levert veel meer op, succes!

  @Jan, ga hier nu alsjeblieft niet verder op in. Frankwatching wordt beter van een inhoudelijke discussie dan van een persoonlijke vete.

 30. joost timmermans |

  Beste Tom

  24 sept had ik een vlucht van schiphol via curcao naar aruba. op curacao moesten wij het vliegtuig verlaten zodat het vliegtuig schoongemaakt kon worden. op dat moment is er een highloader tegen het vliegtuig gebotst waardoor wij 22 uur vertraging opliepen. Ik heb recht op 600 EURO pp MAAR…. op curacao moesten wij onze boarding pass afstaan in ruil voor een plastic transit kaartje. de dag erna konden wij met alleen ons paspoort inchecken dus ZONDER BOARDING PASS. Nu honoreren ze mijn claim niet omdat ik de originele boarding pass niet meer heb…

  Wel heb ik mijn e-ticket en bevestiging van de boeking en een brief van Arke die is uitgedeeld op curacao met excusus en de oude en nieuwe vertrektijd.

  Is dit niet voldoende bewijs dat ik op die vlucht heb gezeten? Zij weten toch donders goed dat ik op die vlucht zat als ik de dag erna met alleeen mijn paspoort een vliegtuig in kan stappen?

  alvast dank voor je antwoord.

  mvg

  Joost Timmermans

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!