Innovatie

Social media: halve aanpak = FAIL

0

Anthony De Rosa, social media editor bij Reuters.com met VEUL volgers, twitterde afgelopen 20 maart: ”I have a Pavlovian thing that I can’t take you seriously on Twitter until you’ve updated your avatar from the egg”. Met het ei-zersterke voorbeeld illustreert hij perfect hoe niét serieus je genomen wordt met een halve aanpak. Meneer de Rosa heeft gelijk. Een béétje social media? Begin er dan gewoon niet aan. Luister naar je moeder. Die riep het al toen je nog Legosteentjes door de kamer smeet: ‘’als je ergens aan begint, dan moet je het ook afmaken’’. Ook zij had gelijk. Zeker wat betreft social media.

Dacht je dat het inzetten van social media tegenwoordig de gouden regel is? Verkeerd gedacht. De gouden regel binnen elke vorm van marketing is wat mij betreft nog altijd: ‘’als je iets doet, doe het dan goed’’. Ik spot en spreek de meest uitéénlopende bedrijven en heb het dan altijd graag even over social media. Hoe zie jij social media? Gebruik je het zelf? Hoe en welke social media kanalen zet je in? En wat is je doel? Kortom: een aantal vragen die uitlokken iets te vertellen over de social media strategie. Wat opvalt, is dat veel bedrijven beginnen zonder hier over nagedacht te hebben. Geen strategie. Accountjes aanmaken en gaan.

Tamagotchi

En héél gek is dat niet. Ik kan het mij zelfs goed voorstellen. Natuurlijk doe je mee met de trend. Doet iedereen. In de jaren 70 én 80 luisterde je naar ABBA, in de jaren ‘90 kocht je een tamagotchi en nu zit je op Facebook. Daarbij heb je ook nog eens last van professionele groepsdruk. Want in het bedrijfsleven wordt van alle kanten de indruk gewekt (en niet geheel onterecht) dat je er niet bij hoort als je het niet gebruikt. Bovendien zijn veel bedrijven die het wél gebruiken er beter van geworden.

Veel ondernemers stappen daarom zonder na te denken in. Bang om de boot te missen. En “ach, het is gratis, dus waarom niet?”. Ik zal je vertellen waarom niet.

Reputatieschade

Beter geen indruk dan een slechte indruk. Veel bedrijven hoorden van Twitter en maakten een account aan. Even kijken wat ‘dat Twitter’ nou toch is. Na wat rondkijken en enkele tweets hier en daar raakten zij overweldigd of uitgekeken. Het Twitteren vond geen plekje in het routinelijstje en het beruchte ‘Twitter-ei’ bleef overeind staan als profielfoto.

Berucht ja, want Twitter-accounts met dat eitje staan al snel te boek als ‘spammy’. Als je geen tijd maakt om professioneel en actief te Twitteren, kun je beter Quitteren. Want je Twitter-account verschijnt vaak hoog in de zoekresultaten van Google. Sta je dan met je eitje. Gaat je goede imago mooi de prullenbak in. En die potentiële klant die nog snel even Googelt voordat ‘ie je telefoonnummer intoetst, kan je ook wel op je buik schrijven. Je Twitterende concurrenten nemen ‘m graag van je over.

Hetzelfde geldt voor LinkedIn. Het staat niet erg professioneel als je een uitnodiging pas een half jaar later accepteert. Houd je account in de gaten en reageer tijdig op uitnodigingen en persoonlijke berichten. Ook meegedaan aan de laatste grote hype in social-medialand? Blijf ook op Pinterest actief door regelmatig interessante content te ‘pinnen’. Heb je wat minder tijd? ‘Repinnen’ kan ook. Het is allemaal niet moeilijk en het kost ook geen zeeën van tijd. Maar je moet er wel wat voor doen. Doe je dat niet? Prima, maar onthoud dat niets knulliger staat dan een lege Facebook-pagina met 3 collega-likes.

Gemiste kansklanten

Facebook, Pinterest en Twitter. Allemaal glansrijke kansen om nieuwe klanten binnen te hengelen én aan je te binden. Met wat leuke, interactieve acties en een aantal creatieve kijkjes achter de schermen kom je al snel tot een leuk aantal volgers of fans. Je hebt dan een reputatie hoog te houden. Dat wil zeggen dat die volgers en fans iets van jou verwachten. Interessante content of een leuke actie. Op z’n minst een teken van leven. Ben je te lang stil? Dan ben je aan de beurt voor de volgende opschoonronde.

Want veel social-mediagebruikers halen elke nu en dan de bezem door hun lijst. Interessant? Dan mag je blijven? Niet interessant? Hup, daar ga je. Zonde. Want deze volger of fan win je niet zo gemakkelijk meer terug. Het leed is al geschied. Immers, het is gemakkelijker een onbekende potentiële volger voor je te winnen dan één die je met opzet uit zijn lijst heeft gebezemd.

Kiezen én delen!

Social media is dé marketing-uitvinding van deze eeuw. Ik adviseer elke ondernemer om er zijn voordeel mee te doen. Ga ervoor. Maar: ga er dan ook écht voor. Doe het alsjeblieft niet een beetje. Klanten lopen weg, potentiële partners lachen je uit en marketeers worden verdrietig.

Daarom zeg ik: kiezen en delen! Formuleer een social media strategie (als onderdeel van je algehele communicatie strategie!), waarbij je kiest voor een aantal en het soort social media waarvan je zeker weet dat je genoeg tijd gaat hebben om daar actief op te blijven. Heb je zelf geen tijd of niet de kennis om een social media strategie te ontwikkelen? Schakel dan een extern bureau in en pluk alsnog de vruchten. Alles gereed? Blijf dan actief. Deel en profiteer!

Tim Daalderop schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Internetbureau Slik. Mocht je naar aanleiding van de ideeën en kennis in dit artikel meer willen weten, dan beantwoordt Slik graag je vragen.