Google+, doen?

Bijna een jaar geleden, op 28 juni 2011, werd Google+ (Google Plus) geboren. De grote aanval op Facebook werd geopend. Google besloot een eigen social network op te richten. Tot vandaag de dag is Google Plus in Nederland en veel andere landen nog geen groot succes. Google probeert daar echter verandering in te brengen. Samen met het grote broertje ‘search’ bedenken ze slimme integraties waardoor het haast onmogelijk wordt om Google+ te negeren. Werk aan de winkel dus! 

Wat is Google+ nu eigenlijk?

Google+ is een sociaal netwerk en verschilt niet veel van Facebook. Net als bij Facebook en Twitter is het eenvoudig om content te delen. In plaats van de ‘vind-ik-leuk-button’ heb je bij Google de ‘+1-button’. Bij de lancering had Google twee belangrijke verschillen. Het was iets makkelijker om je ‘vrienden’ in te delen in groepen. In Google+ heet dat “Circles”. Door deze functie kan je makkelijk segmenteren en berichtjes naar een specifieke groep sturen. Daarnaast kan je in Google+ een hangout starten. Dat is een chat met één of meerdere mensen. Google+ is dan ook een directe concurrent voor Skype.

De cijfers: veel accounts, weinig activiteit

Momenteel speelt Google+ een marginale rol in de meeste huishoudens. Alleen in de USA krijgt Google+ een beetje voet aan de grond. Er zijn helaas geen cijfers van Nederland beschikbaar. We moeten het doen met wereldwijde statistieken.  In deze resultaten valt het op dat Google+ een 3de positie bekleed (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest). Maar daar zijn discussies over losgebarsten. Het aantal accounts ligt bij Google+ namelijk hoog, maar de activiteit van de gebruikers is laag. In april zouden er ongeveer 26,7 miljoen actieve gebruikers zijn geweest.

Het succes valt dus nog een beetje tegen. Google gaat er dan ook alles aan gaan doen om het te doen laten slagen. Niet voor niets gaat Google de eigen zoekresultaten inzetten om Google+ te promoten en vice versa. Vanwege het tegenvallende succes wordt Google+ nog niet ingezet door de meeste marketeers. Is dat terecht of onterecht? Die vraag is irrelevant. Google heeft met haar zoekmachine namelijk hét ultieme marketinginstrument. Het is bijna onoverkomelijk dat we straks nog zonder Google+ werken.

Google+ in het nieuws

Het begon allemaal op 30 maart 2011. Google lanceerde een eigen share button, dé +1 knop. Wat iedereen vermoedde werd op 28 juni 2011 werkelijkheid. Google startte met haar eigen sociale netwerk. Maar wat is er daarna zoal gebeurd? De onderstaande berichten geven een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. Zoals je ziet, vormt de koppeling tussen search en social een zeer essentieel onderdeel.

7 nov 2011: Google+ Pages for Business & Brands / Direct Connect

Het is een belangrijke dag. Google+ lanceert Pages voor commerciële doeleinden. Daarmee is het mogelijk om een pagina te maken voor ‘niet-personen’. Bij het aanmaken van een pagina vraagt Google deze in te delen in een van deze vijf categorieën: lokale onderneming, product/merk, bedrijf/instituut/organisatie, kunst/ontspanning/sport of overig. Wanneer je kiest voor ‘lokale onderneming’ krijg je aantal extra functies. De pagina wordt daarmee gekoppeld aan een fysieke adres en toont een Google Maps locatie, telefoonnummer en openingstijden. Wat staat ons nog meer te wachten?

Op dezelfde dag wordt ook Google+ Direct Content gelanceerd. Zit je op de normale zoekmachine? Zodra je een zoekopdracht begint met ‘+’ dan krijg je belangrijke Google+ pagina’s te zien.

10 jan 2012: Google start met Search Plus Your World

Begin 2012 heeft Google de koppeling tussen search en social verder verfijnd. In de normale zoekresultaten toont Google nu ook persoonlijke resultaten. De resultatenpagina’s zijn opgebouwd en geprioriteerd op basis van surfgedrag en content die via Google+ is gedeeld. Zoals Google zegt: “We’re transforming Google into a search engine that understands not only content, but also people and relationships.” Er zijn 3 belangrijke functies in het project ‘Search Plus Your World’:

 • Persoonlijke resultaten
 • Profielen in resultaten
 • People and Pages

Tot op de dag van vandaag is Search Plus Your World nog niet in Nederland geïntroduceerd. Wil je toch ervaren wat er ons te wachten staat? Ga dan naar Engelstalige Google.com en login via je Google account.

De komst van Search Plus Your World veroorzaakte overigens veel ophef. Veel gebruikers, maar ook de concurrentie, vinden dat de persoonlijke resultaten te gekleurd zijn. Er wordt namelijk verwezen naar Google+ pagina’s en niet naar andere social media-accounts. Ook wanneer deze vaak beter bezocht worden en meer likes of volgers hebben. Google is ineens vergeten de ‘beste en meest relevante’ zoekresultaten te tonen. Een aantal developers van Facebook, Twitter en MySpace bedachten daarom een oplossing: focusontheuser.org. Deze gratis plug-in toont ook resultaten van andere social media-platformen.

5 apr 2012: Google Hangouts worden uitgebreid met apps

Hangouts, misschien wel dé nieuwe Skype, lijkt een van de paradepaardjes van Google Plus te worden. Een groot aantal apps worden aan het platform toegevoegd. Handige koppelingen met YouTube, Google Docs en Slideshare maken online vergaderen makkelijker. Talloze games worden aan het onderdeel Games en Hangouts toegevoegd. Voor de consument ontstaan er meer en meer apps om even lekker te ontspannen.

24 mei 2012: Google+ introduceert de Knowledge Graph

Google stopt binnen Search Plus Your World met People & Pages en introduceert de Knowledge Graph. Gezien het onderdeel is van Search Plus Your World moeten we in Nederland nog even wachten. De verandering heeft met name effect op de presentatie van de zoekresultaten. De Knowlegde Graph heeft als doel het sneller en eenvoudiger informeren van de gebruiker. Er zijn 3 belangrijke onderdelen:

 • Find the right thing: een nieuwe variant op ‘bedoelde u: [zoekterm]’.
 • Get the best summary: Google probeert direct een antwoord te geven op de zoekopdracht.

 • Go deeper and broader: Google probeert belangrijke informatie in een samenvatting te verwerken.

De resultaten uit de Knowledge Graph verwijzen naar Wikipedia en nieuwe zoekopdrachten.

30 mei 2012: Google Places wordt Google+ Local

Google+? Je kunt er niet meer omheen. Google Places is namelijk omgezet naar Google+ Local. Wat houdt dat in? De bedrijfspagina’s van Google Places zijn omgezet naar lokale pagina’s binnen het Google+ platform. Deze aanpassing is duidelijk te zien wanneer je inlogt bij Google+. Via het  nieuwe tabblad ‘Lokaal’ krijg je toegang tot de ‘oude Places’. Bij horecagelegenheden maakt Google daarnaast gebruik van de koppeling met Zagat, een reviewsite.

Het idee achter deze omzetting is het generen van sociale interactie. Daarnaast geeft Google+ Local meer mogelijkheden om je bedrijf goed te presenteren. Alle functies van een normale Google+ Page, zoals het delen van content en het maken van Hangouts, wordt geïntegreerd. Het is nog even wachten op een volledige implementatie:

“We know many of you have already created a Google+ Page for your business, and have been hosting hangouts and sharing photos, videos and posts. We’re excited that we’ll soon extend these social experiences to more Google+ Local pages in the weeks and months ahead.”

Het grote verschil met Places-pagina’s is dat nieuwe Local pagina’s wel geïndexeerd worden. Het doel van Google is om zoveel mogelijk gebruikers naar Plus te krijgen. Met deze aanpassing zetten ze een goede stap. Zodra je via de zoekresultaten of bijvoorbeeld Google Maps naar een bedrijfspagina navigeert, kom je op Google+ uit.

Om een Google+ lokale pagina aan te passen, kun je gewoon terecht bij Google Places. Dat is nog steeds de plek waar je bedrijfsinformatie aanpast of statistieken bekijkt.

Aan de slag met Google+?

Zoals hierboven omschreven, moet je haast wel aan de slag met Google+. Search Plus Your World is nog niet in Nederland geïntroduceerd, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Zodra dit gebeurt, wordt Google+ meegenomen bij het tonen van persoonlijke resultaten. Veel SEO-specialisten verwachten daarnaast dat dan de sociale interacties (comments, shares, +1’s) onderdeel uitmaken van het PageRank algoritme.

Een gemis bij Google+ is het ontbreken van apps zoals bij Facebook. Je zit wat dat betreft vast aan de functies die Google+ momenteel aanbiedt. Facebook biedt ten opzichte van Google+ meer flexibiliteit bij het opzetten van creatieve marketing en sales-acties. Google+ heeft wel een eigen API, maar is bestemd voor het ophalen van data en niet zozeer voor het uitbreiden van de bestaande mogelijkheden.

Verder moeten Google+ gebruikers inloggen. Dat heeft een nadeel, maar heeft te maken met het aangescherpte privacybeleid. Doordat er steeds meer gebruikers inloggen bij Google, krijgen marketeers minder inzicht in keyword data.

Maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn teveel redenen denkbaar om wel met Google+ aan de slag te gaan:

Het lijkt me duidelijk: we kunnen niet echt meer om Google+ heen. Misschien voor sommigen een heroverweging waard…?

 

 

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Objectief artikel. Ik merk dat veel mensen Google+ links laten liggen. Laatst las ik zelfs in een blog dat het alleen iets voor nerds zou zijn. Jammer denk ik dan.
  Daarom is het goed om regelmatig tegengas te geven. Ik merk bijvoorbeeld dat (mijn) sites die ik vermeld in Google+ veel beter scoren en vergeet dan zeker dat plusje niet!

 2. Annemarie Hut |

  “Maar daar zijn discussies over losgebarsten. Het aantal accounts ligt bij Google+ namelijk hoog, maar de activiteit van de gebruikers is laag.”

  In deze statistieken wordt mobiel verkeer niet meegerekend. Uit eigen ervaring denk ik dat er veel mensen zijn die G+ mobiel gebruiken. Hoeveel precies is niet bekend, maar reken er maar op dat er nog verkeer bovenop dit cijfer komt.

  “Het succes valt dus nog een beetje tegen.” Dat hangt af van de criteria die je vooraf stelt. G+ groeit (veel) sneller dan (bijvoorbeeld) Twitter deed.

  Google+ is een combinatie van alle soorten van sociale netwerken in één, opgebouwd rondom een mail-platform met sterke zoekfuncties en locatiegebonden mogelijkheden. Bovendien heeft de gebruiker de mogelijkheid om content binnen door jezelf gedefinieerde kringen te houden, waardoor dummy-celebs en spam-bedrijven minder kans op succes hebben. Woekerende ‘wederkerigheid’ van content is niet automatisch op G+.

 3. Chapeau, +1!

  Mooi helder artikel en vooral overzichtelijk artikel. Imo is het een kwestie van tijd…

 4. Wat nog wel een interessante ontwikkeling is om te vermelden, is dat Microsoft met Facebook partnert om qua zoekresultaten eenzelfde systeem in Bing te integreren. En aangezien Facebook qua “likes” veel verder voor ligt op Google betekent dat automatisch dat je ook echt direct resultaten gaat zien in je searches. Dit in tegenstelling tot Google waar je meeste vrienden zich waarschijnlijk nog veel minder hebben laten zien (qua +1’en).

  Bing heeft uiteraard een enorme achterstand op Google qua zoekmachine gebruik, maar de Facebook integratie vind ik dan wel weer een sterke zet. Wat dat betreft ook goed dat er nog iets van competitie is, dat houdt de boel scherp.

 5. Helemaal mee eens, gewoon beginnen, in een uur heb je een profiel. We moeten anders leren denken dan in de tijd dat marketing nog geld kostte:
  http://metaalmarketing.wordpress.com/2012/03/12/marketingbudgetten-verschuiven-niet-ze-verdampen/

 6. Wat ik in dit overzicht mis is de enorme impact die de heeft dat je rechtstreeks vanuit de zoekresultaten met een ‘Street View voor binnen’ bij ieder bedrijf virtueel binnen kan lopen. Als Google Trusted Photographer biedt ik deze dienst aan, maar ik merk dat deze belangrijke ontwikkeling nagenoeg aan iedereen voorbij gaat. Kijk maar eens op mijn website naar de impact die de voorbeelden hebben. Hiermee scoort Google veel onopgemerkte punten, en laten veel bedrijven deze kans op exposure per ongeluk liggen.
  Werk aan de winkel, vooral voor de marketingadviseurs die dit zelf ook is ontgaan.

  Willem Maatman
  Google Trusted Photographer

 7. Leuk artikel,

  Daarnaast is google erg actief met nieuwe toepassingen die google introduceert om bedrijven te motiveren hun websites te koppelen aan een g+ brand page.
  – social extensions in ads (daar moest je eerst minimaal 1000 +1’s voor hebben)
  – visuals tonen in g+ zoekresultaten
  – alle +1’s mee laten tellen ongeacht of deze nu via een ad, organische term, g+ post of website +1 zijn.
  ik heb een paar visuals gepost https://plus.google.com/b/104346464777491709495/112250684487446840479/posts/1Lf2aaenfyB

 8. Mede door Google+ Local worden lokale ondernemers gepushed ook gebruik te gaan maken van Google+. Een ontzettend grote groep, die ervoor kan zorgen dat Google+ meer zal gaan leven.

  In je artikel ontbreekt overigens nog authorship markup. De integratie van Google+ profielen in de zoekresultaten. Als marketeer/blogger zeer interessant, wanneer jouw foto naast door jouw gepubliceerde artikelen in de SERPs verschijnt.

 9. @ Jasper.

  De integratie van Facebook in Bing is leuk. Maar de invloed van het aantal likes zal dat niet snel afnemen? Het is gewoon mogelijk om likes te manipuleren door onbeperkt accounts aan te gaan maken op Facebook of zelfs te kopen. Met Google+ kan dit naar mijn weten niet.

  En wat te denken van acties als ‘like deze foto en win een Ipad’. Levert superveel likes op. De bedrijven met het meeste geld, hebben zo wel een heel erg voordeel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!