Gespot

Stiktu: Je boodschap achterlaten op offline locaties

0

Stiktu is een app waarmee de gebruiker zijn boodschap achter kan laten op verschillende offline locaties. Je kunt niet alleen zelf je boodschap achterlaten, maar ook content van andere gebruikers bekijken, delen of voorzien van comments. Maurice Groenhart, productmanager van Stiktu, vertelt.

Wat is Stiktu?

Stiktu is een gratis app waarmee je een boodschap kunt achterlaten op objecten zoals kranten, magazines, posters et cetera. Het is een augmented reality app met een sociaal tintje waarmee gebruikers zich kunnen uiten en daarnaast creaties van anderen kunnen zien. Gebruikers kunnen elkaar volgen en creaties van andere gebruikers liken, delen of voorzien van commentaar.”

Waarom dit initiatief?

“Wij, Layar, vroegen ons af wat er zou gebeuren als we gebruikers de mogelijkheid zouden geven om zelf augmented reality-content te kunnen toevoegen aan de wereld. De Stiktu-app is mede geïnspireerd op street-art en de remix-cultuur waarin mensen dagelijkse objecten gebruiken als podium om zich te uiten.”

Hoe werkt Stiktu?

“Scan een plat object met Stiktu, bijvoorbeeld een krant of een tijdschrift, laat iets achter en bekijk het in augmented reality. Andere gebruikers die hetzelfde object scannen krijgen jouw post te zien en kunnen zelf ook iets toevoegen. Hierdoor ontstaat er een conversatie op dit object die door alle gebruikers die dit object gescand hebben, gevolgd kan worden. We hebben ook een Stiktu Pinterest board, waar je voorbeelden kunt zien van leuke posts op Stiktu.”

[vimeo]https://vimeo.com/43886927[/vimeo]

Wat zijn de facts?

“Sinds de lancering in december hebben wij ons voornamelijk geconcentreerd op de user experience en de features die het engagement van onze users zouden verhogen. Voorbeelden hiervan zijn het sharen, plaatsen van comments en liken. Door de verschillende iteraties heen hebben we kwalitatieve en kwantitatieve data verzameld en waarmee we veel geleerd hebben van onze gebruikers en hun gebruik van de Stiktu-app. Op basis hiervan hebben we besloten om Stiktu ook wereldwijd te releasen omdat we met elke release de engagement-levels zagen stijgen.”

Wie is er betrokken bij Stiktu?

Stiktu is intern door Layar gebouwd en het project is geleid door mij, Maurice Groenhart, de productmanager van Stiktu. Ik ben betrokken geweest bij Stiktu vanaf het eerste idee tot de werkelijke lancering en de marketing ervan.”