How to, Inspiratie

Apps, social media en een blik op de toekomst

0

De locatie van LeWeb London is een oude kerk tegenover de Westminster Abbey, reden genoeg natuurlijk om de tweede dag te beginnen met een orgelversie van Van Halens jump. Naast deze muzikale onderbrekingen, die LeWeb een bijzonder karakter geven, stond dag twee voor mij in het teken van Apps, social media en een blik op de toekomst.

Highlight: geeft actief informatie over vrienden in de buurt

Een van de apps die vooral in de Verenigde Staten veel aandacht heeft gekregen, is Highlight. Deze kon dan ook niet ontbreken bij LeWeb’12. Highlight laat je actief zien wie er bij je in de buurt is op ieder moment dat je de app aan hebt staan op je telefoon. Dit doen ze op basis van je profiel en hoe je met iemand verbonden bent (vrienden van vrienden). Je wordt er dus actief op geattendeerd als er iemand in de buurt is die verbonden is met bijvoorbeeld 3 van jouw vrienden. De app kijkt hierbij ook naar de context van de relatie. Een student hoeft niet te weten dat zijn kamergenoot in de buurt is, maar misschien wel dat er iemand met dezelfde interesses dicht bij hem/haar zit. Dit alles natuurlijk tot zover jij dit hebt toegestaan in je privacy-instellingen.

Paul Davison, CEO van Highlight geeft aan dat dit nu misschien nog een beetje vreemd aanvoelt, maar we dit over een paar jaar waarschijnlijk heel gewoon gaan vinden. En hier kan ik mij wel in vinden. Social media celebrity Gary Vaynerchuk (voorspelde begin 2012 ook de overname van Instagram door Facebook) zei aan het begin van dit jaar het volgende: “The next big thing will be that you walk around and get information on people”. Dit lijkt allemaal wat futuristisch, maar als ik dit combineer met Google’s Glass Project geeft het mij een sterk gevoel dat dit misschien wel sneller dan verwacht werkelijkheid gaat worden.

Maar 40% van de bedrijven gebruikt social media goed

Tijdens deze tweede dag van LeWeb is er ook een apart programma over social media. Een van de bedrijven die daar een presentatie gaf, was Socialbakers, en wel in de persoon van Jan Rezab (CEO). Hij trapte zijn presentatie af met een onderzoek dat ze hebben gedaan, waaruit bleek dat 90% van de bedrijven een profiel op social media heeft maar dat helaas slechts 40% van de bedrijven dit goed gebruiken. De overige 50% is niet echt toegewijd aan social media. Dit bijvoorbeeld omdat reacties op Facebookpagina ’s niet toegestaan zijn, vragen niet worden beantwoord met een reactie, of deze reactie veel te lang uit blijft. Jan Rezab toonde een voorbeeld van het bedrijf genaamd Claro. Deze mobiele provider reageert indrukwekkend snel. In de onderstaande video laat Jan Rezab zien welke bedrijven social media het beste gebruiken en welke het slechtst.

Accepteer cookies

Tv-reclames op ware grote en automatisch liken

Tijdens een gesprek met onder andere Kevin Rose (founder Digg) en Chad Hurley (founder Youtube en nu CEO AVOS Systems) werd er veel gepraat over investeren, maar er werd ook kort even gesproken over mogelijke interessante ontwikkelingen voor de toekomst. Kevin Rose gaf aan dat hij verwacht dat de komst van de Apple televisie de hele advertentiewereld op zijn kop gaat zetten. Dit omdat er één TV komt waarvan je dus precies weet wat de schermgrootte is en hoe groot iets wordt weergegeven. Hierdoor kunnen adverteerders dus een product op ware grote gaan weergeven. Maar ze geven ook aan dat het speelveld van ondernemers verandert. Voorheen ging het om technologie, nu gaat het vooral om het oplossen van problemen en dingen handiger maken.

Chad Hurley gaf aan dat hij langzamerhand een beetje moe wordt van het tweeten, liken en reageren op social media. Helaas ging hij hier niet verder op in, maar naar afloop van het ochtendprogramma had ik hierover nog een gesprek met Robert Scoble, blogger en tech-evangelist. Hij gaf aan dat Chad Hurley waarschijnlijk het volgende bedoelt: het is niet zo dat hij klaar is met social media maar dat hij sommige handelingen te tijdrovend vindt. Met de hedendaagse technologie zou dit toch gemakkelijker moeten kunnen. Bijvoorbeeld dat als ik een artikel lees, deze automatisch gedeeld of geliked wordt. Wil ik dat niet, dan moet ik dit aangeven. Dit gebeurt natuurlijk al deels op Facebook maar wordt verder nog maar weinig toegepast. Dit zal natuurlijk ook weer veel weerstand opleveren, maar misschien is dat wel een kwestie van wennen.

Er gebeurt op LeWeb simpelweg te veel om in een paar artikelen samen te vatten. Helaas moet ik nu LeWeb verlaten om op tijd mijn vlucht te halen, maar de komende weken zal ik in een aantal artikelen delen wat ik hier allemaal heb gehoord en tegen ben gekomen.

Lees hier de andere verslagen van LeWeb’12. Meer foto’s vind je op Frankwatchings Facebookpagina.