Innovatie

Nummer 500.001 in de appstore? 3 tips voor succes

0

The Appification of the World lijkt gaande te zijn: na “wij moeten iets met social media” is ook de vraag “moeten wij niet ook een app?” een steeds vaker gehoord geluid. De appstores puilen echter uit, dus wanneer je als merk een app wilt (laten) ontwikkelen, is het belangrijk om te zorgen dat jouw app niet ondergesneeuwd raakt door de vele apps die er al bestaan – en nog dagelijks bijkomen.

“Americans deserve a government that works for them anytime, anywhere, and on any device,” maakte Barack Obama ooit een statement. Een mooie omschrijving, die overeenkomsten lijkt te hebben met de eisen die je kunt stellen aan een succesvolle app. Alleen, hoe zorg je ervoor dat jouw app een succes wordt?

Drie tips: wees een sterspeler, verken het landschap en zoek een partner.

Wees een sterspeler

Merken als Old Spice, Heineken, KLM, IKEA en Volkswagen begrijpen hoe je communiceert als een sterspeler. Hun communicatie is vernieuwend en een voorbeeld voor de commerciële wereld. Het is heftig, gek of grappig, maar zelden too much. Deze merken houden zich aan de basisregels van social media: luister, luister, luister en reageer.

Toch raken zij het publiek wél recht in hart, zoals ieder van ons dat zou willen. Het gevoel wint van de ratio. Dit is een reden om tegen iedereen die beslist over de communicatie rondom jouw merk te zeggen: trek je nergens wat van aan! Sterspelers, zowel merken als mensen, doen het op een eigen manier. Ze zijn ervaren, kennen hun publiek en gaan daarom zelden over de schreef. Ze verrassen en overtreffen.

Dus, wees een sterspeler: loosen up en win van de ratio!

Niet geasfalteerd

Ook sterspelers hebben uitdagingen. Gisteren was het een website, vandaag een tablet en morgen wellicht een gameconsole, SmartTV of connected koelkast. De vraag is waar je wilt staan: app nummer 500.001 in de appstore of op de voorpagina van een Playstation?

Er worden in NL 1mio SmartTV’s en connected Bluerays verkocht in 2012

Dit is een kans om op te vallen, uit te pakken en om grenzen te verleggen. Consumenten hebben vrienden en collega’s, zijn veel onderweg, poetsen ’s ochtends hun tanden met een schuin oog kijkend op hun smartphone en kijken bij thuiskomst TV met hun tablet op schoot terwijl de kids gefixeerd turen naar hun Nintendo’s. Een lange zin? Klopt. De mogelijkheden zijn namelijk enorm en de uitdaging is dan ook om jouw merk te laten participeren in deze nieuwe wereld.

Geef je verhaal de ruimte: verlaat de meute en verken het landschap!

NOS sportzomer 2012 app op SmartTV en Playstation 3 (+web, +mobile, +tablet…)

Hand-in-hand

Samen sta je sterker. In je eentje een grote groep mensen bereiken met nieuwe technologie op een nieuw platform kan lastig zijn. Een sterke partner, een goed bureau of een groep fans brengen je verder dan wanneer je in je eentje de wereld bestormt.

Neem de Pebble, een idee voor een horloge dat binnen enkele dagen miljoenen aan (crowd)funding binnenhaalde via Kickstarter. Hierdoor werd het idee werkelijkheid en daarnaast beter dan iedereen ooit had durven dromen. Ook Runkeeper is blij met de Pebble, want de Pebble is nieuw en voegt (media)waarde toe aan Runkeeper, omdat het horloge koppelt met je iPhone tijdens het hardlopen. Pebble is blij omdat Runkeeper een nieuwe ‘reason to buy’ is voor het horloge.

Wanneer je samenwerkt met een goede partner of goed bureau ben je sneller. Ga van 500 naar 83.928 Facebook Fans, zoals Media Markt in samenwerking met Canon en Nikon deed. Wees de eerste agenda die synchroniseert met het navigatiesysteem van je auto (bijvoorbeeld via open source navigatie van Waze) of kom als eerste supermarkt met een uniek winkelervaring (zoals Tesco in Korea). In zo’n situatie zijn beide partners blij. Hand in hand met een partner of bureau maximaliseer je jouw exposure en impact. Met z’n tweeën kun je aan het peloton ontsnappen: partner up!

Waar kies jij voor?

Wees een sterspeler en verken het landschap. Waar kies jij voor? Jouw app nummer 500.001 in de appstores? Of iets unieks dat jouw doelgroep in het hart raakt?


Noot: Dit artikel is gebaseerd op het verhaal dat ik op de Mobile Convention Amsterdam 2012 heb gehouden.