Innovatie

PostNL Kaartwereld: in 4 maanden 30.000 engaged Facebookfans

0

Begin december 2011 besloot PostNL om voor haar KaartWereld-service een Facebookpagina in te richten. Aan mij werd gevraagd om dit project te begeleiden, door de voortgang te monitoren, een redactie-organisatie voor het conversatiemanagement op te zetten en de online ads op Facebook te managen. In dit artikel een verslag van het proces, belangrijke learnings en handige tips aan de hand van deze case.

Van 100 naar 30.000 fans

De Facebookpagina had 100 fans en dat is inmiddels gegroeid naar meer dan 30.000 fans. KaartWereld staat deze week op de tweede plek, na KLM, met de snelst groeiende fanbase in Nederland. Hieronder volgt een verslag hoe we dit hebben aangepakt, wat de belangrijkste learnings zijn en een aantal tips. In het verslag houd ik daarbij de volgende stappen aan:

  1. Als bedrijf besluiten dat je aan de slag wilt met social media
  2. Zorgen dat je fanbase groeit
  3. Van fans naar gepassioneerde brand recommenders
  4. Social by Design, van b2c naar people to people

Stap 1. Aan de slag met social media, specifiek met Facebook

We hebben twee lange vergaderingen gevoerd om te besluiten een Facebook-pagina aan te zetten. Er is uitgebreid gedaan naar de doelgroep en samen met Motivaction een doelgroepprofiel opgemaakt. Dat was begin december en de bedoeling was om aan te haken met een kerstcampagne die al buiten Facebook liep. Kaartwereld was namelijk al een tijd succesvol bezig op Hyves en daar liep deze campagne ook.

Het probleem was dat deze campagne niet echt een goede landingspagina in de Facebook branded page had, waardoor het resultaat van de begeleidende Facebook ad campagne tegenviel. De stand na twee maanden was 985 fans. Op Facebook was Greetz in december 2011 onbetwist marktleider met een volwassen conversatie en succesvolle campagnes op de timeline.

Op 1 februari stonden we op 987 fans

Als je kijkt naar de concurrenten, dan stond Kaartwereld op 1 februari 2012 onderaan met 987 en Greetz bovenaan met 22.680 fans.

Stap 2. Zorgen dat de fanbase groeit

De belangrijkste eerste stap om ervoor te zorgen dat de fanbase zou gaan groeien, was het opzetten van een aansprekende actie en te zorgen dat deze actie een effectieve landingspagina had. Daarom werd besloten een gratis kaart-actie te starten en deze te begeleiden met een advertentiecampagne op Facebook, die zorgde voor de landing op de actiepagina. Daarbij is het doelgroepprofiel dat we eerder hadden opgesteld als uitgangspunt gebruikt. Het goed vastleggen en formuleren van de doelgroep is heel belangrijk voor succes.

De actie was zodanig opgezet, dat een gebruiker die op de advertentie klikte, uitkwam op een landingspagina, waar gevraagd werd om te liken, vervolgens kon men zich aanmelden voor de gratis kaart en werd een genummerde coupon afgegeven, die een korting in de winkel van kaartwereld opleverde.

Van campagnegericht naar redactioneel georganiseerd

Een tweede belangrijke stap was om te beginnen met een georganiseerde redactie-omgeving. Eens per week op donderdag was er een middag vergadering van 2 uur, waar de content voor de volgende week werd besproken en een thema voor een app. Elke maandag werden steeds de posts voor de week erop besproken en aangepast aan de actualiteit. Het mag duidelijk zijn dat deze omslag in aanpak voor de organisatie betekende dat men van een campagnegerichte marketingorganisatie naar een redactioneel georganiseerde organisatie groeide.

Maandelijks zorgde ik voor een rapportage waarin de stand van de maturity voor de organisatie zichtbaar werd gemaakt en dit heeft sterk bijgedragen aan het accepteren van de omslag in werkaanpak en het verbeteren van de kwaliteit van de postings. Hieronder zie je scorecard matrix.

De belangrijkste lessen:

Het gevolg was dat de postings echt engaging resultaat begonnen op te leveren. De belangrijkste lessen voor engaging posts: houd de teksten kort, koppel er een vraag aan (call to action), denk als een redactie en reageer snel op berichten van een fan.

The Social score card

Wat, hoe vaak en wanneer posten op Facebook?

In het begin was er nog regelmatig discussie over hoe vaak je nu eigenlijk moet posten en wanneer je moet posten. Met behulp van een hoop analyse tools, zoals bijv. Edgerank, zijn we uiteindelijk uitgekomen op minimaal 1 post per dag, bij voorkeur aan het eind van de dag. Zaterdag is onze beste dag en dan kun je weer beter vroeg in de dag posten.

Edgerank week einde juni

Apps

In deze periode, gericht op fangroei, hebben we een aantal acties in de vorm van apps ingezet. Binnen het team en de bredere e-organisatie was er regelmatig de vraag of dit soort sympathieke acties wel voorzien zouden moeten worden van de zogenaamde like dwang. Met andere woorden, je mag alleen maar meedoen als je een like (vind-ik-leuk) afgeeft. Daarin is eigenlijk altijd afgesproken om dat niet te doen. De vraag blijft of onze fangroei versneld had kunnen worden als we hier wel voor hadden gekozen.

De periode van de fangroei ging in april over naar de periode dat de pagina echte recommenders in de conversatie krijgt. We zijn gestart met Cards in the City. Cards in de City is een simpele vraag op de timeline, waar een foto in een blauw frame wordt gepost. De fans moeten raden waar de foto is genomen. Daarnaast wordt er om een herinnering of anekdote gevraagd. De winnaar krijgt op vrijdag twee bioscoopkaartjes. Deze actie heeft inmiddels een vaste plaats in de conversatie gekregen en mag elke week veel engagement verwelkomen.

De learnings zijn:

  • Hou de conversatie simpel
  • Laat veel acties via de timeline lopen
  • Laat alleen Facebook ads acties op een app page landen
  • Hou de apps uitzonderlijk simpel

Stap 3. Van fans naar gepassioneerde brand recommenders

De eerste keer dat kaartwereld echt heel veel reacties kreeg, was bij de EK-actie, waarbij je met je bericht op de grootste kaart van Nederland voor het EK-team kon komen. Weliswaar hadden we hier geen like dwang opgezet, maar het resultaat was toch dat er een paar duizend reacties los kwamen.

fangroei van april tot juni

Op 21 mei hebben we de EK-actie ingezet en duidelijk is dat, ondanks het feit dat we geen like dwang hadden, een hoop bezoekers even kortstondig een like gaven om direct daarna weer af te haken. In die periode zijn we ook de gratis kaart-coupon gaan afbouwen, maar het resultaat is wel dat daar een grote groep van trouwe fans is overgebleven, waarvan 50% opnieuw een bezoek aan de online kaartwereldwinkel heeft gebracht. Op 14 juni zijn we daarnaast de actie van de iPad gestart, waarmee de fans via een app een iPad kunnen winnen. Deze slaat bijzonder goed aan.

Op de timeline zijn overwegend positieve berichten te zien en de berichten met vragen worden heel snel beantwoord. De metric “praat hierover” is gestegen en het aantal fan postings neemt sterk toe. Daardoor wordt ook de metric “vrienden die erover praten” verbeterd. We komen dus nu in het gebied dat de Open Graph van Facebook ons bericht gaat versterken. Sinds deze week kunnen we dan ook stellen dat PostNL een sterke binding met de fans heeft.

De stand eind juni 2012

Met deze engagement gaan we nu de vierde fase, van social by design in. De organisatie gaat nu zelf de conversatie voeden. De belangrijkste lessen hier zijn

  • blijf dicht bij je product
  • zorg voor aansprekend beeld
  • reageer snel
  • lever regelmatig kleine cadeautjes bij simpele acties
  • zorg dat je Facebook ads landen op een actie-omgeving.

Conclusies en advies

Wat zijn de vernieuwingen die tot het succes van de Facebookpagina hebben geleid?

  • Dicht bij het Facebook framework blijven. Met andere woorden; de succesvolle apps passen bij Facebook en maken optimaal gebruiken van de Open Graph.
  • De postings en conversatie zijn echt gericht op de doelgroep. De doelgroep is ook zorgvuldig omschreven.
  • De organisatie werkt en denkt als een redactie, zoals bij een tijdschrift
  • Er is een uitgekiend Facebook advertentieprogramma, gebaseerd op mijn predictiemodel
Daarnaast is het heel belangrijk dat de commercie in de website en de Facebookomgeving goed aan elkaar worden aangepast om optimaal gebruik te maken van het effect van de Open Graph.

Meer fans = meer omzet?

Een grote fanbase levert kans op meer omzet. Nog steeds leeft de vraag waarom je eigenlijk fans zou willen op Facebook en wat ze bijdragen aan je omzet. Inmiddels zijn er een paar onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat de aanbevelingen van fans echt kunnen bijdragen aan het verhogen van de omzet. Een onderzoek dat ik vaak gebruik, is van Forrester en heet de Facebook Factor. Zie een aantal conclusies uit dat onderzoek hieronder.

De Facebook Factor. Bron: Forrester Research.

Ik ben als externe adviseur direct betrokken bij het project KaartWereld op Facebook van PostNL. Alle grafieken zijn afkomstig uit ons Facebook CMS-systeem.