Reacties

 1. Mooi gezegd, ‘er is behoefte aan nieuwe verhalen’. Ook qua communiceren zijn de behoeften erg veranderd. Mensen nemen niet meer alles voor lief en je verhaal ouderwets over de bühne gooien is ook niet meer wenselijk. Het gaat om de persoonlijke verhalen en ervaringen: wie zijn de mensen achter de grote logge bedrijven. En daar kan digital storytelling of visual storytelling zoals ik dat noem een steentje aan bijdragen. Ik vertel het verhaal op deze wijze bijv. http://www.visualstoryteller.nl/NudgeLive.

 2. Interessant artikel. Ik heb het hier in een gastcollege ook wel eens over gehad, maar met een andere invalshoek. Volgens mij is het namelijk ook zo dat door de sociale media juist een kenmerk is teruggekeerd uit de tijd van de verhalenvertellers: namelijk dat kennis overal en nergens is, en het opdoen en verwerken van kennis weer een actief proces.

  Toen verhalen voor het eerst werden opgeschreven, en later gedrukt en verspreid, werd juist meer dan daarvoor het verhaal vastgelegd. Daarvoor werden verhalen verteld en kennis gedeeld, maar gebeurde dat niet uitsluitend door de vertellers, mensen onderling praatten natuurlijk ook. Als individu moest je zorgen dat je goed luisterde, en op het juiste moment op de juiste plek was. Door boeken werd de kennis meer “gecentraliseerd” en in zekere zin absoluter (kort door de bocht, weet ik).

  In de tijd van sociale media ontstaat kennis weer door de massa, iedereen praat door elkaar, alleen nu gemedieerd. Je zult weer goed moeten luisteren, filteren (actief proces) om zelf van alle losse flarden een verhaal te maken.

  Misschien zit ik er wel naast hoor, maar het is in elk geval fascinerend om over na te denken.

 3. Draaksteker |

  […doorverteld, met de woorden altijd in exact dezelfde volgorde…] Dát lijkt me niet. Verhalen werden vast (bewust en onbewust) stééds een klein beetje veranderd, sterker gemaakt. Net als nu.

 4. @Bibi: dank voor jouw reactie. Ik ben het vierkant met je eens. Vandaar dat ik in No Story No Glory ook een beroep doe aan leiders om weer hun eigen verhaal te gaan vertellen.

  @Jeroen: eveneens dank voor jouw reactie. Ja van vertellen naar vastleggen en nu eigenlijk weer naar vertellen is iets waar we als mensheid behoorlijk aan moeten wennen. Want toen die kennis ‘gecentralseerd’ was, had je ook meer vertrouwen in het waarheidsgehalte (autoriteit). Je merkt dat we dat nu opnieuw aan het vaststellen zijn. Nu doen we dat veelal door te meten (Likes en Retweets), maar de vraag is of we daarmee onszelf niet een beetje voor de gek houden. In dit licht is het kijken naar Newsroom op HBO ook een aanrader (welliswaar oude media, maar ook een zoektocht naar onafhankelijkheid en autoriteit).

  @Draaksteker: ook jij dank voor jouw reactie. Ik weet het, het is ongelofelijk, maar toch waar: in Afrikaanse stammen werd de functie van verhalenverteller overgedragen van generatie op generatie, en werden die verhalen woordelijk overgenomen. Maar dat waren dan ook meestervertellers, wij – gewone mensen – mogen er graag een eigen draai aangeven, en dus iets toevoegen, uitvergroten of versterken. En, misschien heb je wel gelijk en is ook dit Afrikaanse overleveringsverhaal er een die door de eeuwen heen steeds sterker en abosluter is gemaakt…

 5. Wij doen veel met digital storytelling in de tuinplantensector. Over tuinplanten valt ontzettend veel te vertellen. Juist de verhalen over deze planten kunnen consumenten ervan overtuigen om deze planten in hun tuin te plaatsen. Het gaat veel verder dan alleen een mooie bloem. Hier een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=Ul5qjchzubw&sns=em

  De filmpjes worden goed bekeken en doorgestuurd. Mensen vinden het blijkbaar leuk. Een mooi verhaal is een goede vervanging van een saaie bedrijfsfilm, die doorgaans alleen leuk is voor de mensen die daar werken. Het is een manier om juist mensen te bereiken die niet eens weten dat een bepaald product bestaat. Voor meer info: http://www.digital-storytelling.nl

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!