YouTube: wil je meer kijkers? Optimaliseer je video’s! [SEO]

Je hebt een video gemaakt en op YouTube gezet, maar hoe krijg je nou kijkers? Een van de beste manieren is om eens te kijken naar SEO, search engine optimization; oftewel je video optimaliseren voor zoekmachines. Hoe pak je dat nou precies aan? In deze screencast geef ik je SEO-tips zodat je video makkelijker gevonden kan worden.

Titel, labels en beschrijving YouTube-video’s

We beginnen uiteraard bij de titel, tags en beschrijving van je video. Dit zijn de makkelijke zichtbare onderdelen van de video voor de kijker en voor zoekmachines.

Titel

De titel moet niet alleen goede keywords bevatten waar op gezocht wordt, maar moet ook aantrekkelijk zijn. Iets waar je graag op klikt dus!

Beschrijving

In de beschrijving wil je in de eerste zin je website hebben staan, met http ervoor, zodat het klikbaar wordt. Als je een video bekijkt, zie je altijd alleen de eerste twee of drie regels, dus die zijn ontzettend belangrijk. Zet dan de meest aandachttrekkende informatie daaronder en vat vervolgens de inhoud van de video samen. Voeg ook altijd een link naar je kanaal toe, een abonneerlink, links naar gerelateerde content en naar je social media-kanalen.

Labels (tags)

Gebruik de belangrijkste woorden eerst. Zinnetjes of meerdere woorden zet je in “quotation marks” en gebruik minimaal 12 tags, zodat je al die 120 letters die je mag gebruiken ook echt gebruikt.

Youtube annotation: Like me!

Youtube annotation: Like me!

Klikbare links: annotations

Ook zijn er de annotations – dat zijn deze leuke klikbare tekstballonnen die je kunt gebruiken in je YouTube-video. Zoiets als “Abonneer hier” of “bekijk ook deze video.” YouTube vindt jouw video sneller als je ook linkt naar andere video’s en kanalen, dus doe dat vooral door middel van deze klikbare links.

Eindscherm met klikbare video’s

Wat ook erg goed werkt, is om links naar andere video’s aan het eind van je video te zetten. Dit is een eindschermpje met klikbare video’s van jezelf. Dat doen wij hier ook al een tijdje bij Frankwatching, zo blijf je de traffic op je eigen kanaal houden en bouw je je views.

Tips?

Wil je graag dat ik wat dieper inga op een of meerdere van de tips die ik net genoemd heb? Laat het ons weten, laat een reactie achter onder de video of hier onder het artikel. Tot volgende week woensdag!

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTubekanaal.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Mooi, helder artikel.
  Dit probeer ik ook altijd aan mijn klanten mee te geven; alleen op YouTube uploaden is gewoonweg niet genoeg.

  Een link naar het youtube-kanaal in de omschrijving plaatsen heb ik nog nooit gedaan; het lijkt wat dubbelop (als je de omschrijving kunt lezen kun je ook op het kanaalknopje clicken), maar ik ga uitproberen of het invloed heeft :-)

  De video’s aan het eind in de video zijn een erg leuk idee.
  Zelf maak ik gebruik van de pauze-functie en tekstlabels: op deze manier kan een link in de toekomst makkelijk aangepast worden. Bijvoorbeeld als je vanuit een bedrijfsfilm wilt verwijzen naar het nieuwste product.
  (Wel zorgen dat de laatste 3 seconde van de video geen beweging en geluid bevat, anders is de pauze echt storend.)

  Soms zijn er ook factoren buiten YouTube die het aantal kijkers negatief beïnvloeden. Daar heb ik een tijd geleden nog een kort blog over geschreven:
  5 Redenen waarom niemand naar jouw video’s kijkt:
  http://brokxmedia.wordpress.com/2012/03/04/5-redenen-waarom-niemand-naar-jouw-onzichtbare-videos-kijkt-2-2/

 2. @Walter Bedankt voor de goede toevoeging.

 3. Waar ik benieuwd naar ben, wat is bijvoorbeeld de waarde van een link vanuit een video naar je website toe? Stel je video ranked hoog in Google, kan je daar extra voordeel uit halen?

 4. Dank, Eelco en Pelpina voor het artikel. Ik moet echter zeggen dat het wel heel erg beperkt (er zijn veel meer elementen van belang), cliché (zoekwoorden in titel, beschrijving en labels…) maar waarschijnlijk zelfs foutief, is.

  Wat dat laatste betreft kan ik melden dat uit eigen onderzoek gebleken is dat de annotaties niet door Google worden gezien. Het onderzoek is van een klein jaar geleden dus mogelijk is er inmiddels iets veranderd. Heb je voorbeelden van SEO-voordelen die via annotaties zijn bereikt?

  Verder noem je niet het belang van ondertitels, die via youtube aan de video kunnen worden toegevoegd (de closed captions). Precies dat onderdeel (inclusief vertalingen) worden wel door Google gezien en hebben invloed op de indexering van de video.

  Hier ons onderzoek:
  http://www.seoguru.nl/seo-blog/seo-youtube-videos-ontrafeld/

  Ik kijk uit naar jullie volgende video!

 5. @Kevin Jazeker kan dat helpen. Dmv links in je video beschrijving kun je traffic sturen naar je website en social media pagina’s. Het gaat uiteindelijk erom dat je je merk groter maakt, en hoe meer je mensen laat klikken op jouw profielen/websites/video’s, hoe beter.
  @SEOguru bedankt voor je reactie. Dit is deel 1 van een 3-delige serie, vandaar de ‘beperktheid’ waar je over spreekt. Ondertitels komen in deel 3 uitgebreid aan de orde, dan laat ik ook een website zien waarmee je heel makkelijk YouTube video’s kan ondertitelen. Het gebruik van annotaties is wel degelijk zeer voordelig: je stuurt je traffic namelijk door naar je eigen content. Een eindschermpje met annotaties naar je eigen video’s kan je traffic zeker helpen – dat doet het bij ons YouTube kanaal Frankwatching, en het is natuurlijk niet voor niks dat alle populaire YouTube kanalen uitgebreid gebruik maken van annotations :)
  Ik heb je artikel/onderzoek eerder al een keer gelezen (super interessant trouwens!) en wist zeker van je resultaten af. Maar zoals ik al eerder zei, annotaties hebben wel zeker hele belangrijke traffic voordelen, ook al ziet Google ze niet: de kijker wel! :)

  1. Duidelijk en interessant artikel.
   Laat goed zien hoe belangrijk het is om je Youtube kanaal goed te onderhouden. Door dit soort relatief simpele trucjes word je video veel beter geïndexeerd.

 6. @pelpina Dan is de verwarring misschien dat je het presenteert onder de noemer “SEO”, en dat is het niet. Maar goed, nogmaals, ik ben benieuwd naar de rest van de serie…

 7. @SEOguru Klopt, helemaal gelijk! Misschien was een bredere titel handiger geweest. En trouwens, elke woensdag komt een video uit, dus hou de komende 2 in de gaten 😉 Groetjes!

 8. Mij ervaring met Youtube:

  Een website waar ik 3 maanden mee ben begonnen heeft afgelopen maand 42 bezoekers via mijn Youtube filmjes kregen, 10 % van het totaal aantal bezoekers. Niet echt veel.

  Wel verblijven de Youtubers gemiddeld meer dan 6 minuten op mijn site, waar ik dan wel weer blij van wordt.

  Ik heb nog geen gebruik gemaakt van de annotaties dus daar ga ik aan werken.

  Overigens kan je ook met je filmpjes verdienen. Volgens mij kan je je daarvoor niet aanmelden, maar wordt je ervoor uitgenodgd door Youtube.

  Afgelopen maand heb ik al iets van 3 dollar binnengehart.

  Ik moet zeggen dat het los van de promotie van je site ook gewoon leuk is als je ziet hoeveel views er weer zijn binnengekomen.

 9. @Henry Leuk om je ervaring te lezen. 10% bezoekers via YouTube vind ik niet weinig eigenlijk! Je kunt inderdaad ook geld verdienen met je YouTube videootjes, al zal dat geen vetpot zijn tenzij je duizenden views hebt.
  In deel 3 ga ik het trouwens meer hebben over views en statistieken, dus hou ‘m in de gaten! 😉 Groetjes

 10. Handig artikel, toch mis ik erg veel informatie. Ondanks dat het de leek misschien het eén en ander duidelijk zal maken laat je erg veel weg over het concept YouTube VideSEO. Een onderscheid dient toch gemaakt te worden in YouTube VideoSEO & Website VideoSEO 😉

 11. @ A Walden, bedankt! Jazeker. Had je gezien dat dit deel 1 is van 3 video’s?
  Dit is deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=_cVXTjDNMHE&list=UUCehkQI2aBEog7P6_s8etBQ&index=2&feature=plcp
  En dit is deel 3:
  http://www.youtube.com/watch?v=kmRrrgjaTZM&list=UUCehkQI2aBEog7P6_s8etBQ&index=1&feature=plcp
  Hopelijk heb je er wat aan. Groetjes!

 12. Bedankt voor de tips!
  Maar hoe kan ik in de beschrijving van youtube filmpjes een link toevoegen? Ik kan bijvoorbeeld wel http://www.frisbees.nl in de test zetten maar daarmee is dit nog geen verwijzing naar mijn website.
  Ik hoor het graag!

 13. @Frisbees Ga naar de beschrijving van je video, en zet je website in de beschrijving met HTTP:// ervoor, dan wordt het klikbaar. Succes!

  1. Ook al zet ik HTTP er in hoofdletters voor :-) er verschijnt geen link.
   http://youtu.be/cnX1oDNjavg

   1. Geduld is een schone zaak; het duurt een paar minuten voordat de tekst een linkje is…

 14. Thx! meteen al mijn video’s aangepast met de tekst: wordlid van het Beneteau kanaal en blijf op de hoogte (uiteraard een link naar het kanaal, dat kan ook…)

 15. hey ik heb een vraagje ik heb een youtube kanaal die heet techandroidsreview

  maar hoe kom je nou meer in de zoek resultaten?

 16. Hey Pelpina, het lukt me niet met die annotations uitgaande links naar bv mijn website te maken. Op de een of andere manier krijg ik alleen de kans naar andere video’s mijn kanaal of naar een goed doel te linken. Heb jij een idee wat ik fout doe?

 17. Hoi Sjoerd,
  Je kunt nu helaas alleen maar annotations binnen YouTube linken. Het is dus, voor zover ik weet, niet mogelijk om te linken naar websites buiten YouTube. Ik heb wel gehoord dat het voor sommige kanalen mogelijk is om te linken naar enkel je eigen website, maar heb dat zelf nog niet. Het goede nieuws is dus: je doet niks fout!
  Groetjes,
  Pelpina

 18. Hey Pelpina
  ik heb wel wat probleempjes met de tags op youtube

  van uit andere videos (dus de voorgestelde videos) komen die van mij nooit naar voren
  en de andere is,,bijv. ik geef de naam zo in als mijn video heet en youtube vind mijn video niet,als ik dan op mijn channel ga kijken staat de video er gewoon op

  groetjes

  Damien

 19. Hoi Damien!
  Lastig. Bedoel je dat als je video’s van anderen bekijkt, dat jouw video’s er niet als suggesties tussen staan? Daar heb je zelf namelijk geen controle over. YouTube bepaalt welke video’s ‘related’ zijn – en dat hangt af van je content (titel, beschrijving, tags), hoe lang de video bekeken wordt, hoe vaak hij bekeken wordt, etc. De enigste manier om daar nog ander invloed op uit te oefenen is dmv YouTube ads.
  Het kan zijn dat je nog iets meer ‘social status’ moet opbouwen. Als jij actief bent op YouTube (comments, likes, shares, playlists, etc), en als jouw video’s lang bekeken worden (maw: als de content goed genoeg is om te blijven zien), dan zul je beter resultaat zien. Heb je een link naar je channel?
  – Pelpina

 20. Hoi Pelpina,

  Waar kun je de link vinden die je in je YouTube beschrijving plaatst om ander zich te laten aanmelden als abonnee voor je YouTube account?

  Groetjes, Vera

 21. Hoi Vera,
  Als je met je linkermuisknop op de abonneer button klikt, kies je “open in een andere tab” en kopieer dan de link naar de abonneer pagina. Succes!

 22. Hoi Pelpina,

  Even een vraagje: als je zoekt binnen youtube op onze bedrijfsnaam, dan vind je wel ons kanaal (met de afbeelding van ons logo), maar de beschrijving komt er niet bij te staan. Heb jij enig idee hoe dit kan?

  Groetjes Anja

  P.s. goede instructievideo! Veel aan gehad

 23. Ik heb per ongeluk de optie weblinks toevoegen uitgezet, maar ik krijg dit met geen mogelijkheid weer actief! Ik heb vele malen gegoogled, maar helaas geen oplossing gevonden! Weten jullie een oplossing?

 24. Hi Anja,

  Volgens mij moet je Google+ koppelen aan je Youtube kanaal en gaat het geheel dan wel weer werken. Wij hadden een soortgelijk issue.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!