Gespot

R5 Tablisher: Ontwerp en distribueer je eigen digitale, interactieve magazine

0

Logo Red5De R5 Tablisher biedt vormgevers, uitgevers, reclamebureaus en bedrijven de mogelijkheid om hun eigen digitale, interactieve magazine te ontwerpen, beheren, publiceren en distribueren voor publicatie op de iPad. Marieke Rooswinkel, werkzaam bij Red5, vertelt. 

Wat is de R5 Tablisher?

“De R5 Tablisher is een complete oplossing voor vormgevers, uitgevers, reclamebureaus en bedrijven van alle groottes die een digitaal interactief magazine willen creeëren, beheren, publiceren, en distribueren voor publicatie op de iPad. Door gebruik te maken van Red5 Smart Publisher, een multi channel publishing platform, kun je met behulp van de online publicatiesoftware op eenvoudige wijze je eigen interactieve digitale magazine, folder, leaflet, jaarverslag, bedrijfspresentatie of andere documenten op de iPad publiceren. Na publicatie kunnen bezoekers direct de nieuwe editie lezen in jouw eigen Reader App.”

Waarom dit initiatief?

“Vergelijkbare oplossingen zijn duur en bieden geen flexibel alternatief. Een magazine moet apart voor print en tablet opgemaakt worden of het resultaat is een door te bladeren pdf, wat niet de meest uitnodigende optie voor de lezer is. Daarnaast wordt de content vaak op meerdere plekken opgeslagen, wat niet efficiënt is. Ook is het aanbrengen van een wijziging of het toevoegen van extra content vaak lastig. Door de hoge kosten van de Reader App en het onvoordelige businessmodel bij het publiceren van meerdere edities per maand zijn vergelijkbare oplossingen vaak duur.”

Hoe werkt de R5 Tablisher?

“De vormgever maakt het magazine op in Adobe InDesign, precies zoals hij is gewend. Vanuit deze omgeving worden alle onderdelen van het magazine als aparte beeld- en tekstlaag naar ‘Red5 Smart Publisher’ geëxporteerd. Dit gebeurt aan de hand van een speciale inDesign export plugin die je bij de oplossing krijgt meegeleverd. Deze plugin maakt het mogelijk om reeds opgemaakte pagina’s en artikelen vanuit InDesign te exporteren naar XML en Red5 Smart Publisher.

Ook is het mogelijk specifieke pagina’s opnieuw te exporteren. Zo kun je pagina’s bijvoorbeeld wijzigen of vervangen. Om de reeds opgemaakte pagina’s te verrijken en geschikt te maken voor verdere publicatie wordt gebruik gemaakt van de ‘Red5 Smart Publisher’. Je kunt zelf bepalen of je het magazine, niet, eenvoudig of uitgebreid wilt verrijken. De uitgebreide opties geven de mogelijkheid om extra content en interactie aan het magazine toe te voegen.

Nadat het magazine is gevuld met interactieve content is hij met één druk op de knop te publiceren naar de iPad. Na publicatie verschijnt de cover van het magazine als nieuwe editie in de “kiosk” van de Reader App. Een pagina wijzigen of extra content toe voegen kan op ieder moment en de gewijzigde pagina’s worden automatisch binnen de App geüpdatet.

 

Wat zijn de facts?

“Op dit moment maakt MyBusinessMedia, Sdu uitgevers en een van Nederlands grootste mediabedrijven gebruik van de R5 Tablisher. De eerste resultaten zijn positief, waarbij de verschillende bedrijven ieder hun eigen reden hebben waarom zij deze oplossing gebruiken voor bepaalde titels. Enkele redenen: het opnieuw presenteren van unieke content voor de internationale markt, het feit dat de app het primaire medium is geworden voor het presenteren van vakinformatie, ter ondersteuning van hun papieren magazine of bijvoorbeeld om een eerder gekozen tablet oplossing te vervangen.

Ons businessmodel is gebaseerd op eenmalige investering, een set-up fee voor de app (ongeacht het aantal pagina’s en edities), een set-up fee voor de feed (configuratie smart publisher) en de InDesign plugin (per user, seat based). Verder rekenen we variabele kosten per gepubliceerde pagina.”

Wie is er betrokken bij de R5 Tablisher?

Red5 is leverancier van ICT totaaloplossingen en treed op als technische partner. Red5 heeft ruime ervaring in de uitgeefbranche en is specialist in de ontwikkeling van online applicaties, websites, apps voor tablets en smartphones, voor Android en iOS. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een aantal standaardproducten, waar desgewenst maatwerk aan toe is te voegen.”